Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Έκθεση σύγχρονης κινέζικης εικονογράφησης παιδικού βιβλίου


60 έργα, 18 διάσημων Κινέζων εικονογράφων μαζί με 200 σύγχρονα κινεζικά εικονογραφημένα παιδικά βιβλία συνθέτουν την έκθεση «Σύγχρονης κινέζικης εικονογράφησης παιδικού βιβλίου» η οποία θα φιλοξενηθεί στο υπέροχο νεοκλασικό κτίριο του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, στον Πειραιά. [2ας Μεραρχίας 36 & Ακτής Μουτσοπούλου – Πασαλιμάνι].

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 23 Μαΐου 2011 στις 8.00 το βράδυ.

Η Έκθεση συνδιοργανώνεται και στηρίζεται από τους εξής φορείς: Περιφερειακή Ένωση Zhejiang για τις Πολιτιστικές Ανταλλαγές με το Εξωτερικό, οι Εκδόσεις Zhejiang, το Ελληνικό Τμήμα της IBBY – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, το Κινεζικό Τμήμα της IBBY, το «Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη», την ελληνική έκδοση της εφημερίδας TIMES Κίνας .

Οι 18 Κινέζοι εικονογράφοι που συμμετέχουν στην έκθεση είναι διακεκριμένοι καλλιτέχνες, ειδικευμένοι στην εικονογράφηση του παιδικού βιβλίου και με διεθνείς διακρίσεις.

Η Έκθεση που θα πραγματοποιηθεί στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, είναι πρωτότυπη, και μοναδική στο είδος της ενώ τα βιβλία που θα παρουσιαστούν σε αυτή είναι επιλεγμένα ως προς την καλλιτεχνική τους αξία. Πρόκειται για αντιπροσωπευτικά έργα τόσο της κινεζικής παράδοσης όσο και του σύγχρονου τρόπου ζωής των παιδιών στην Κίνα. Είναι μια προσπάθεια γνωριμίας και ένταξης στον ευρύτερο εκδοτικό χώρο. Άλλωστε κατά τη διάρκεια της Έκθεσης οι Εκδόσεις Zhejiang θα υπογράψουν συμφωνία συνεργασίας για την ελληνική έκδοση α.) του Καταλόγου Σύγχρονου Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου και β. )του βιβλίου της Κινεζικής καλλιγραφίας και της ιστορίας της.

Παράλληλα με την Έκθεση των έργων των εικονογράφων θα λειτουργήσει και η Έκθεση φωτογραφιών της επαρχίας Zhejiang. Η επαρχία της Zhejiang είναι μια παράκτια πόλη της Νοτιανατολικής Κίνας με μακρά ιστορία, σπουδαία καλλιτεχνική παράδοση, αναπτυγμένη οικονομία και φυσική ομορφιά. Η πρωτεύουσά της Hangzhou είναι η γενέτειρα των κινητών στοιχείων τυπογραφίας και ιστορικά αποτελεί το Κέντρο της εκδοτικής κινεζικής παράδοσης. Σήμερα η επαρχία Zhejiang παραμένει το σημαντικότερο κέντρο της εκδοτικής δραστηριότητας ενώ ο εκδοτικό οίκος Zhejiang είναι από τους μεγαλύτερους στην Κίνα με 6.000 τίτλους ετησίως, πωλήσεις που ξεπερνούν τα 10.000.000.000 RMB και θεωρείται ο σπουδαιότερος στο παιδικό και εφηβικό βιβλίο με τις πλέον πρωτοποριακές εκδόσεις σε ολόκληρη τη χώρα.

Η σύγχρονη κινεζική εικονογράφηση παιδικού βιβλίου διαφέρει από την παραδοσιακή ζωγραφική και παρουσιάζει σημαντική άνθηση με νέες τάσεις και τεχνοτροπίες βασισμένες στη δυτική τέχνη, σε λαϊκά κινεζικά στοιχεία αλλά και σε μοντέρνα. Αυτές οι εικονογραφήσεις έχουν ιδιαίτερη καλλιτεχνική αξία και μπορεί κανείς να διακρίνει την περιγραφική επιδεξιότητα συνδυασμένη με την αφηρημένη τέχνη, ακουαρέλες, μελάνια, έντονα και αδρά περιγράμματα με ρεαλισμό και φαντασία.

Σε αυτά τα έργα το κοινό θα συναντήσει σε πλήρη εναρμόνιση τη Δύση με την Ανατολή, το παραδοσιακό με το μοντέρνο, το παραμύθι με την πραγματικότητα, την αρχέγονη εποχή με τον σύγχρονο πολιτισμό και φιλοσοφικό ρεαλισμό. Πρόκειται για έναν νέο τύπο ζωγραφικής που εισάγει τα παιδιά σε έναν θαυματουργό φανταστικό κόσμο ενώ παράλληλα επιδεικνύει την καλλιτεχνική μοναδικότητα του κινεζικού πολιτισμού.

Στην Έκθεση θα παραστεί ο Πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα κ. Luo Linquan, δεκαμελής αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Zhejiang για τις Πολιτιστικές Ανταλλαγές με το Εξωτερικό , ο Πρόεδρος των Εκδόσεων Zhejiang, ο Πρόεδρος του Φωτογραφικού Συλλόγου Zhejiang, ο Πρόεδρος των Εκπαιδευτικών Εκδόσεων Zhejiang κ.ά.
Χαιρετισμούς θα απευθύνουν εκπρόσωποι της κινεζικής αντιπροσωπείας, η Αντιπρόεδρος του «Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη» κ. Μαριλένα Λασκαρίδου, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της IBBY - Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου κ. Βαγγέλης Ηλιόπουλος.

Διάρκεια Έκθεσης: Δευτέρα 23 Μαΐου – Παρασκευή 27 Μαΐου 2011, ώρες 10.00 – 18.00
«Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη» 2ας Μεραρχίας 36 & Ακτής Μουτσοπούλου, 185 35 Πειραιάς

Την Έκθεση θα επισκεφτούν μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Πληροφορίες:
Γραμματεία «Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη» τηλ. 210 4297540-1-2
www.laskaridou.gr

Ελληνικό Τμήμα IBBY - Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου τηλ. 210 8222296
www.greekibby.gr
Πηγή:http://www.skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου