Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Η Ανδρος τιμά τον Χατζηκυριάκο- Γκίκα Εκθεση στο Μουσείο Γουλανδρή με εκατό περίπου έργα του σπουδαίου εικαστικού


Στον Νίκο Χατζηκυριάκο - Γκίκα, έναν από τους διαπρεπέστερους καλλιτέχνες της γενιάς του '30 είναι αφιερωμένη η εφετινή καλοκαιρινή εκθεσιακή περίοδος στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή στην Ανδρο.

Εκατό περίπου έργα - 71 ζωγραφικά, 21 σχέδια και 12 γλυπτά - προερχόμενα από μουσεία, ιδρύματα και ιδιωτικές συλλογές περιλαμβάνονται στην έκθεση - αφιέρωμα στον καλλιτέχνη ο οποίος, όχι μόνο με τον χρωστήρα του αλλά και με τη γραφίδα του συνέβαλλε αποφασιστικά στην διάπλαση της σύγχρονης πολιτιστικής μας παράδοσης.

Σκοπός της έκθεσης η οποία θα λειτουργήσει στο διάστημα 3 Ιουλίου-25 Σεπτεμβρίου είναι αφενός ν΄αναδείξει μέσα από επιλεγμένα έργα τις αρετές του εικαστικού σύμπαντος του καλλιτέχνη κι αφετέρου ν΄ανιχνεύσει τον τρόπο με τον οποίο ο Χατζηκυριάκος - Γκίκας κατάφερε να συνταιριάξει αλλά και να ενσωματώσει τις ευρωπαϊκές επιρροές με την βοήθεια του ελληνικού φωτός στην ιδιομορφία τοhttp://www.blogger.com/img/blank.gifυ ελληνικού τοπίου.

Ο τόμος που θα πλαισιώνει την έκθεση θα κυκλοφορήσει στα ελληνικά και στα αγγλικά και θα περιλαμβάνει εισαγωγικό κείμενο του Κυριάκου Κουτσομάλλη, διευθυντή του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, το κείμενο το οποίο ο Οδυσσέας Ελύτης αφιέρωσε στον Χατζηκυριάκο - Γκίκα καθώς και αποσπάσματα από κείμενα του ίδιου του καλλιτέχνη που επέλεξε η Ελεάνα Μαργαρίτη.

Στο πλαίσιο της έκθεσης, τέλος, θα πραγματοποιηθούν κι εφέτος συμπληρωματικές εκδηλώσεις όπως η στρογγυλή τράπεζα, με αντικείμενο συζήτησης τη γενιά του '30. Συντονίστρια θα είναι η κυρία Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ και θα συμμετέχουν προσωπικότητες από τον χώρο των γραμμάτων και των τεχνών.
Πηγή:http://www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου