Δευτέρα, 11 Απριλίου 2011

Ο Εβλιγιά Τσελεμπί στο Ισλαμικής Τέχνης


Εβλιγιά Τσελεμπί: Το Βιβλίο των Ταξιδιών είναι ο τίτλος της έκθεσης που θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο Μπενάκη από τις 5 Απριλίου.

Η έκθεση αφορά στην ανταλλαγή και την αμοιβαιότητα, τον τρόπο δημιουργίας των ιστοριών και το συνεχή διάλογο ανάμεσα στις μουσουλμανικές κοινωνίες και τις πόλεις της Ευρώπης।
Ο Εβλιγιά Τσελεμπί, ο ήρωας της έκθεσης, υπήρξε ταξιδευτής, αφηγητής ιστοριών, άνθρωπος των γραμμάτων, μουσουλμάνος, στρατιώτης, μουσικός και πολίτης του κόσμου και μέσα από την ιστορία του μιλάει για τα χρόνια που έζησε στην Οθωμανική αυτοκρατορία του 17ου αιώνα και μετά. Ο Εβλιγιά μοιράστηκε τα ταξίδια και τις ιστορίες με άλλους ταξιδιώτες πριν και μετά από αυτόν. Ακόμη και σήμερα ένα προσεκτικό αυτί μπορεί να ακούσει πόλεις, όπως η Κωνσταντινούπολη, το Λονδίνο, το Κάιρο και η Βιέννη, να αντηχούν από τις διηγήσεις αυτές που μας ταξιδεύουν πίσω στην εποχή της ανταλλαγής των ιδεών.

Ο Εβλιγιά Τσελεμπί γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1611. Ήταν γιος του χρυσοχόου του παλατιού και μιας συγγένισσας του Μεγάλου Βεζίρη Μελέκ Αχμέτ πασά. Πιστός μουσουλμάνος και περιηγητής του κόσμου, μπήκε στην αυλή του Μουράτ Δ' όταν ήταν έφηβος, επιδεικνύοντας σπάνιο χάρισμα στη μελέτη της ισλαμικής θρησκείας, την αφήγηση ιστοριών και τη μουσική. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες του ίδιου, κέρδισε τον σουλτάνο με τα αστεία και τα τραγούδια του.
Όταν ήταν 21 ετών, είδε ένα όνειρο που τον κίνησε να ταξιδέψει για την υπόλοιπη ζωή του στην Οθωμανική αυτοκρατορία, η οποία τότε εκτεινόταν από τα βάθη της Ανατολίας μέχρι την Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική, και να γράψει το Βιβλίο των ταξιδιών με τίτλο Seyahatname (Σεγιαχατναμέ).


Η έκθεση διοργανώνεται στο πλαίσιο του προγράμματος Our Shared Europe, με στόχο το διάλογο για αμοιβαίο σεβασμό και κατανόηση με τις μουσουλμανικές κοινότητες της Ευρώπης. Στο πλαίσιο των εγκαινίων θα πραγματοποιηθεί ομιλία από τον Ηλία Κολοβό, Επίκουρο Καθηγητή Οθωμανικής Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης - Ι.Μ.Σ./Ι.Τ.Ε με τίτλο: "Ο Εβλιγιά Τσελεμπί, περιηγητής του Οθωμανικού κόσμου".

Η έκθεση είναι αποτέλεσμα συνεργασίας ανάμεσα στο Βρετανικό Συμβούλιο, τον οργανισμό Maslaha και την εταιρεία design Effusion, στην οποία συμμετείχαν σημαντικά ιδρύματα και ιδιώτες όπως η Khalili Art Collection, η Royal Academy of Music, ο κινηματογραφιστής Suki Chan, ο τουρκικής καταγωγής ποπ σταρ Mercan Dede, καθώς και οι μελετητές της Οθωμανικής Ιστορίας, Caroline Finkel, Donna Landry, και Gerald Maclean. Δημιούργησαν μια μοναδική έκθεση, ψηφιακής μορφής, που αφηγείται ένα πραγματικό αλλά και πνευματικό ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη, το Κάιρο, τη Βιέννη και το Λονδίνο και πως ο Οθωμανικός πολιτισμός επηρέασε το Λονδίνο και την υπόλοιπη Ευρώπη μέσα από τη μουσική, την ιατρική και τις τέχνες.

Διάρκεια έκθεσης: 5 Απριλίου – 26 Ιουνίου 2011

Μουσείο Μπενάκη - Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης
Αγίων Ασωμάτων 22 & Διπύλου 12, Αθήνα
Τηλ: 210 3251311, Φαξ: 210 3225500
www.benaki.gr

Ώρες λειτουργίας:
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή,
Σάββατο & Κυριακή: 09:00-15:00
Τετάρτη: 09:00-21:00
Δευτέρα κλειστά


Πηγή:http://www.e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου