Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Εφυγε ο Σαράντης Καραβούζης Σημαντικός καλλιτέχνης, εκπρόσωπος της μεταφυσικής ζωγραφικής


Αθήνα

Ενας σημαντικός καλλιτέχνης με ιδιαίτερη εικαστική «γραφή» ο Σαράντης Καραβούζης πέθανε χθες σε ηλικία 72 ετών από μακροχρόνια ασθένεια.

Η καθαρότητα της υπερρεαλιστικής ζωγραφικής του, η υπερβατική - μεταφυσική ατμόσφαιρα των έργων του κι ένα θεματολόγιο που αντλούσε υλικό από τα «Τοπία της μνήμης» όπως ο ίδιος τα ονόμαζε, νεκρές φύσεις, θραύσματα αρχαίων αρχιτεκτονικών μελών και αγάλματα, καθημερινά χρηστικά αντικείμενα, αινιγματικά εσωτερικά χώρων αλλά και από την ανθρώπινη «απουσία» τον χαρακτήρισαν. Γι΄αυτό άλλωστε θεωρήθηκε ο σύγχρονος Έλληνας εκπρόσωπος της μεταφυσικής ζωγραφικής.

Ο Σαράντης Καραβούζης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1938, σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (ήταν μαθητής του Μόραλη) και με υποτροφία της Γαλλικής Κυβέρνησης στην Ecole National des Beaux Arts του Παρισιού, μελέτησε συστηματικά την αρχαία, τη βυζαντινή και τη λαϊκή τέχνη, ασχολήθηκε με τη χαρακτική, τη σκηνογραφία και τη διδασκαλία ελεύθερου σχεδίου ενώ φιλοτέχνησε και γλυπτά. Η κηδεία του θα γίνει σήμερα στις 2.30 μ. μ. στο νεκροταφείο Ζωγράφου.
Μαρία Θερμού
Πηγή:http://www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου