Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Έκθεση «Δωρικού Ρυθμού» στο Μπενάκη


Την πρώτη ατομική έκθεση του Ιρλανδοαμερικανού καλλιτέχνη Σον Σκάλι στην Ελλάδα - ο οποίος υπήρξε δύο φορές υποψήφιος για το βραβείο Τέρνερ, το πιο έγκυρο εικαστικό βραβείο του κόσμου-, εγκαινιάζει απόψε στις 8 το Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138 και Ανδρονίκου, Αθήνα).

Η έκθεση, με τίτλο «Δωρικός Ρυθμός», επικεντρώνεται σε έξι μνημειώδεις «δωρικούς» πίνακες ζωγραφικής, τους οποίους ο καλλιτέχνης φιλοτεχνεί από το 2009. Πελώρια σε κλίμακα και φιλόδοξα, τα έργα του Σκάλι έχουν ως απαρχή τους το δωρικό στοιχείο. Μαζί με τους «δωρικούς» πίνακες, η επιμελήτρια Σάλι Ράντιτς θα αναρτήσει στον εκθεσιακό χώρο μεταξοτυπίες, υδατογραφίες, καθώς και άλλα ζωγραφικά έργα του δημιουργού προερχόμενα από διαφορετικές περιόδους της τριαντάχρονης καλλιτεχνικής του πορείας.

Ο καλλιτέχνης

Το έργο του 67άχρονου καλλιτέχνη έχει εκτεθεί ευρέως στις ΗΠΑ και την Ευρώπη και βρίσκεται σε ιδιωτικές συλλογές αλλά και σε μερικά από τα σημαντικότερα Μουσεία του κόσμου. Ο Σκάλι σήμερα ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη, τη Βαρκελώνη και τη Βαυαρική εξοχή νότια του Μονάχου, διδάσκοντας παράλληλα στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της γερμανικής πόλης.

Ο διεθνώς αναγνωρισμένος εικαστικός, με την αφηρημένη καλλιτεχνική έκφραση, που κάνει την πρώτη του γνωριμία με το ελληνικό κοινό εξομολογείται: «Η έμπνευση για τα έργα προκλήθηκε από την αρχιτεκτονική φόρμα που συνόδευσε τη γέννηση της Δημοκρατίας. Στην Αθήνα ως κοιτίδα της Δημοκρατίας, και όλων όσων πολιτισμικών διεργασιών ακολούθησαν στη Δύση, θέλησα να αποτίνω ένα φόρο τιμής. Ήθελα να εκφράσω την τάξη και τον ανθρωπισμό. Είναι σπάνιο οι προθέσεις ενός καλλιτέχνη να συνδέονται τόσο άμεσα με έναν τόπο, με τέτοιον τρόπο ώστε η πρώτη τους δημόσια παρουσίαση να πραγματοποιείται στην πόλη στην οποία αναφέρονται: την Αθήνα».

Συζήτηση

Λίγο πριν τα εγκαίνια της πρώτης του έκθεσης στην Ελλάδα, ο Σον Σκάλι συνομιλεί με τον Oscar Humphries, εκδότη του περιοδικού Apollo Art Magazine। Η συζήτηση των δύο ανδρών - οι οποίοι γνωρίζονται πολλά χρόνια- θα κινηθεί γύρω από τον Δωρικό Ρυθμό και τις διαφορετικές τεχνικές με τις οποίες πραγματεύεται αυτό το θέμα ο καλλιτέχνης: λάδι σε ξύλο, λινό ή καμβά, καθώς επίσης χαρακτική, ξυλογραφία και υδατογραφία. Η έκθεση -η οποία θα διαρκέσει έως τις 15 Ιουλίου- μετά την πρώτη της παρουσίαση στην Αθήνα πρόκειται να περιοδεύσει στα Μουσεία IVAM στην Ισπανία και Hugh Lane στο Δουβλίνο.

Πηγή:http://www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου