Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

«Η ημέρα διώχνει τη νύχτα» στον ΑΣΤΡΟΛΑΒΟ - Δεξαμενή


Την Πέμπτη 10 Μαΐου εγκαινιάζεται στην Αίθουσα Τέχνης ΑΣΤΡΟΛΑΒΟΣ -Δεξαμενή η νέα έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικών κατασκευών του Φαίδωνα Πατρικαλάκι, με τίτλο: "Η μέρα διώχνει τη νύχτα"।

Στη νέα του δουλειά, ο Πατρικαλάκις εξελίσσοντας τις πριμιτίφ καταβολές της Τέχνης του, με ροπές προς Υπερρεαλιστικούς θεματικούς άξονες και σκηνές, ζωντανεύει για μία ακόμη φορά με τα έντονα φωτεινά χρώματα της παλέτας του, μυθικές σκηνές- παραστάσεις της Ζωγραφικής και Γλυπτικής διαδικασίας. Για τον καλλιτέχνη, το Φως και η 'Μέρα' είναι σύμβολα, όπως άλλωστε και το ' Σκοτάδι' , μιλώντας έτσι για τα αδιέξοδα και τις λύσεις τους στα προβλήματα της ζωής του σύγχρονου ανθρώπου.

Ο ίδιος αναφέρει σχετικά με τη νέα του δουλειά : “Κάθε ένα έργο αυτής της έκθεσης, επινοήθηκε από το προηγούμενο, δημιουργώντας μια αλυσίδα και μια κοινή αλληλένδετη πορεία, ένα εικαστικό όραμα ενός αδιάσπαστου συνόλου με αλληλεξαρτήσεις και συνέπειες. Υπάρχουν μορφές υπνωτισμένες μέσα σε μία ονειρική ατμόσφαιρα, που τις γυροφέρνουν πουλιά και πολύχρωμα τριαντάφυλλα. Οι φιγούρες αυτές βρίσκονται καθιστές ή όρθιες σκεπτόμενες την κάθε αρχή που τελειώνει και κάθε τέλος που επαναφέρει την αρχή απρόβλεπτα αλλά τελεσίδικα. Σε μερικές συνθέσεις μου, αναβιώνει ο κόσμος των πανηγυριών, των ακροβατών και ισορροπιστών, που τόσο πολύ μας μάγευαν στην παιδική μας ηλικία.

«Η ημέρα διώχνει τη νύχτα» στον ΑΣΤΡΟΛΑΒΟ - Δεξαμενή
Σε μερικές άλλες συνθέσεις, απαντά κανείς μορφές που αναλογίζονται την καθημερινότητά τους και άλλες που απομονωμένες, κλεισμένες επιλεκτικά στη μοναξιά τους, επιδιώκουν την διατήρηση μιας πιο ουσιαστικής επαφής με το φυσικό περιβάλλον, σε αντιδιαστολή με την προδοσία και απροσδιοριστία των ανθρώπινων σχέσεων. Υπάρχουν τέλος μορφές και όγκοι, που διατηρούν μόνο τη σχηματική μορφοπλασία τους, ενώ τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά τους, τα αφαιρώ, πλημμυρίζοντας τις επιφάνειες τους με γράμματα και αριθμούς, σύμβολα της γνώσης όλων των εποχών. Ο τίτλος της έκθεσης: «Η ημέρα διώχνει τη νύχτα», περνά το μήνυμα. Το σκοτάδι μας αφοπλίζει, μας οδηγεί σε δρόμους μυστηριώδεις, συχνά ολέθριους, αφαιρεί την κάθε μας ενέργεια κι ελπίδα, είναι το βασίλειο των σκιών, ο τόπος που θεριεύουν τα άγχη και οι ανασφάλειες, μέχρι που καταφτάνει η μέρα και το φως. Καθώς απομακρύνεις τους καταλυτικούς εφιάλτες, πολεμάς την όρφνη, τα ορατά και αδιόρατα αδιέξοδα, επαναφέρεις την προνομιούχα εγρήγορση της Φαντασίας και των Χρωμάτων."

Αίθουσα Τέχνης ΑΣΤΡΟΛΑΒΟΣ -Δεξαμενή
Ξανθίππου 11, Κολωνάκι, τηλ: 210 7294342, 3,
www.astrolavos.gr, ώρες λειτουργίας:
Τρίτη - Παρασκευή: 10.30 - 15.00 & 18.00 - 21.00, Σάββατο: 10.30 - 15.00)
Διάρκεια έκθεσης: από Πέμπτη 10 Μαΐου έως Σάββατο 16 Ιουνίου 2012।

Πηγή:http://www.e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου