Σάββατο 12 Μαΐου 2012

Μαρκ Χατζηπατέρας "Γλυπτά"


Μαρκ Χατζηπατέρας
" Γλυπτά"
12/05 - 29/06/2012

Την καινούργια ενότητα έργων του, θα παρουσιάσει ο Μάρκ Χατζηπατέρας το Σάββατο 12 Μαΐου 2012 (12-4).

Έχει αναπτύξει αρκετά νέα είδη πανίδας και χλωρίδας για να εποικίσει την ιδιάζουσα επικράτεια του. Όσοι θεατές είναι εξοικειωμένοι με το εγχείρημα του καλλιτέχνη, θα αναγνωρίσουν πολλά από τα θεμελιώδη γενετικά δομικά υλικά, σε νέες διατάξεις.
Επιπλέον, υπάρχουν μερικές σαφώς καινούργιες μορφές ζωής, ειδικότερα δέντρα («Trees») με κορμούς από τους οποίους ξεφυτρώνουν μίσχοι και βολβώδεις εκβλαστήσεις. Τα «Trees», είναι καθαρά οργανικής προέλευσης χωρίς ίχνος της μηχανιστικής μετάλλαξης που συναντούμε συχνά στις οντότητες του Χατζηπατέρα. Αντίθετα με την μονοχρωμία που επικρατούσε στα προηγούμενα γλυπτά του, εδώ ο καλλιτέχνης έχει αποδώσει τους κορμούς των δένδρων με χρωματιστή πατίνα, που οπτικά αντικρούει την λεία γυαλιστερή επιφάνεια. Τα διάστικτα μπεζ και καφέ χρώματα θυμίζουν τη χαρακτηριστική υφή των σημύδων, ενός αρχέγονου δέντρου που οι Ινδιάνοι της Αμερικής χρησιμοποιούσαν το φλοιό του για να φτιάχνουν στέγες και κανό.
Το δεύτερο είδος κατοίκων στην έκθεση είναι μεταλλαγμένοι συγγενείς των γνωστών του, «CityDwellers». Αυτά τα υβριδικά πλάσματα – εν μέρει βιομορφικά, εν μέρει μηχανιστικά – μοιάζουν να έχουν αναπτύξει χαρακτηριστικά και μέλη προσαρμοσμένα σε συγκεκριμένους ρόλους ή καθήκοντα : παρίες, αφηγητές, μουσικοί, τεχνίτες, δάσκαλοι, σαμάνοι.
Ο πληθυσμός αυτός, χυτευμένος σε μπρούτζο με λεία μαύρη πατίνα, είναι μικρός σε ύψος, γύρω στα 25 εκ. Αλλά το κοινό τους έδαφος καθιστά την κλίμακά τους αμφίσημη και σχετική` θα μπορούσαν να είναι μικροσκοπικά αλλά και μνημειώδη.
Ένας τρίτος ένοικος αυτού του κόσμου που αποτελεί κρίκο της εξελικτικής αλυσίδας σε κλίμακα, μορφολογία και κοινωνική λειτουργικότητα είναι οι πρόγονοι, λιτές φιγούρες, με κλασικές-μοντερνιστικές απηχήσεις. Μερικοί είναι ευθυτενείς και στατικοί, άλλοι εξερευνούν το έδαφος. Κρατώντας τρομπέτες και χωνιά, εκτελούν χρέη αγγελιαφόρων, κυνηγών και καρποσυλλεκτών – αγωγοί της σοφίας στον καινούργιο κόσμο που θα έρθει.
Τέλος, τα πέντε Τοτέμ («Totem») είναι αυτόπτες μάρτυρες ολόκληρης αυτής της κοινωνίας, την τιμούν και συντηρούν τη μνήμη της. Οι Ινδιάνοι της Βορειοδυτικής Αμερικής σκάλιζαν ψηλά δέντρα με σειρές τοτεμικών σύμβολων, παραπομπές στην οικογενειακή ιστορία, μυθικά ή ιστορικά περιστατικά και άλλες κοινωνικές περιστάσεις, τα οποία ύψωναν μπροστά στα σπίτια τους. Εξίσου επιβλητικοί, οι στύλοι «Τοτέμ» του Χατζηπατέρα είναι κατακόρυφες συνθέσεις, από το γνωστό του λεξιλόγιο οργανικών μορφών και πρωτόγονων συμβόλων. Στέκονται αυτάρκεις και ακλόνητοι σε συμπαγείς βάσεις, ανεξιχνίαστοι. Είναι φρουροί κάποιου αρχαίου ή μελλοντικού πολιτισμού με μια τελετουργική λειτουργία που παραμένει άγνωστη έως τώρα.
Andrea Gilbert, Κριτικός Τέχνης



a.antonopoulou.art

Αριστοφάνους 20 , 4ος όροφος
Ψυρρή 105 54, Αθήνα
tel : +30 210 3214994
fax : +30 210 3214263

Εγκαίνια έκθεσης: Σάββατο 12 Μαΐου 2012 στις 12.00 το μεσημέρι ( 12-4)
Διάρκεια έκθεσης: 12 Μαΐου – 29 Ιουνίου 2012­­­­
Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη –Παρασκευή 2-8 Σάββατο 12-4
Πηγή:http://www.aaart.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου