Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Εικαστικοί «Αντικατοπτρισμοί του παρελθόντος»


Το μνημειακής σύνθεσης έργο της εικαστικού Μαριάννας Στραπατσάκη παρουσιάζεται στην έκθεση με τίτλο «Τα φαντάσματα της Μεσογείου ή Οι αντικατοπτρισμοί του παρελθόντος», η οποία εγκαινιάζεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, την Πέμπτη 17 Μαΐου, στις 8:00 το βράδυ.

Τα εγκαίνια της έκθεσης, την οποία επιμελείται ο Αναπληρωτής Καθηγητής στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας Αντρέας Ιωαννίδης, είναι αφιερωμένα στην Παγκόσμια Ημέρα των Μουσείων, που γιορτάζεται στις 18 Μαΐου και προσφέρει δωρεάν είσοδο στο κοινό.

Το εικαστικό έργο

Το σύγχρονο αυτό έργο τέχνης παντρεύει τα παραδοσιακά υλικά με τη σύγχρονη τέχνη και την ακίνητη εικόνα με το βίντεο. Πρόκειται για μία μνημειώδη σύνθεση/βίντεο - εγκατάσταση, που αποτελείται από τέσσερις διαφανείς κυλίνδρους με διπλά τοιχώματα, ένα φύλλο ζωγραφισμένης ανοξείδωτης λαμαρίνας, μια οθόνη μέσα σε κάθε κύλινδρο, καθώς και μία στρώση βότσαλων γύρω από τους κυλίνδρους.

Η Μαριάννα Στραπατσάκη, με κεντρικό άξονα τους πολιτισμούς της Μεσογείου και τις κολόνες του Δυτικού Πολιτισμού, εστιάζει στον υμνητή του ιδανικού ανθρώπου, δηλαδή στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, μέσα από τις εικόνες του αρχαίου ναού της Αφαίας στην Αίγινα, οι οποίες προβάλλονται στο βίντεο και μέσα από τα σχέδια της ανοξείδωτης λαμαρίνας.

Με αυτόν τον τρόπο, διαβαίνει από το συγκεκριμένο στο διαρκές και στον αέναο κύκλο γέννησης - θανάτου – αναγέννησης, με συμβολισμούς που συντελούν στην εναρμόνιση του έργου με τα αρχαία γλυπτά του χώρου, πραγματοποιώντας, έτσι, τον στόχο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου που φιλοδοξεί να αποτελεί πολιτιστικό πυρήνα στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Σύντομο βιογραφικό

Η Μαριάννα Στραπατσάκη είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια και ιδρυτικό μέλος του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου και επισκέπτρια καθηγήτρια στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας.

Έχει παρουσιάσει περισσότερες από 34 ατομικές εκθέσεις σε Ευρώπη και Αμερική και έχει συμμετάσχει σε 55 και πλέον ομαδικές εκθέσεις σε όλο τον κόσμο. Έργα της φιλοξενούνται σε πινακοθήκες και δημόσιες συλλογές της Ελλάδας, καθώς και σε ιδιωτικές συλλογές στη Γαλλία, την Ελβετία και τις ΗΠΑ.

Πληροφορίες

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο - Αίθουσα Βωμού, Πατησίων 44 – Αθήνα, τηλ॥: 210 8217724। Διάρκεια έκθεσης: 17 Μαΐου – 31 Αυγούστου. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα: 13:30 - 20:00, Τρίτη - Κυριακή: 8:00 - 15:00.

Πηγή:http://www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου