Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Εκθεσιακό αφιέρωμα στον Κυριάκο Κρόκο


Τιμώντας τον αείμνηστο, γνωστό Έλληνα αρχιτέκτονα Κυριάκο Κρόκο, το Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζει το έργο του στην έκθεση - αφιέρωμα, που εγκαινιάζεται σήμερα Πέμπτη 24 Μαΐου, στις 8 το βράδυ.

Η έκθεση

Με την επιμέλεια της συζύγου του Κυριάκου Κρόκου, Λέτης Αρβανίτη – Κρόκου, και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό της Λίλης Πεζανού, η έκθεση διαπερνά όλο το αρχιτεκτονικό και ζωγραφικό του έργο.

Παράλληλα με τα πρωτότυπα σχέδια, τα σκίτσα και τις μακέτες από τις μελέτες και τις φωτογραφίες από τα κτίρια που πραγματοποιήθηκαν, παρουσιάζονται δείγματα από τη ζωγραφική του δραστηριότητα, με έργα που καλύπτoυν τη χρονική περίοδο από την αρχή της δεκαετίας του ’60 μέχρι την αρχή της δεκαετίας του '90.

Στην ενότητα της αρχιτεκτονικής εκτίθενται συνολικά 20 κτίρια και μελέτες, με αφετηρία την παρουσίαση μερικών από τα εναπομείναντα υλικά, όπως σοβάς, ξύλο και τσιμέντο που χρησιμοποίησε ο Κυριάκος Κρόκος, για να προβάλει την υλικότητα του έργου του, όταν εκπροσώπησε την ελληνική συμμετοχή στην VΙ Biennale Αρχιτεκτονικής της Βενετίας, το 1996.

Την έκθεση συμπληρώνει η προβολή «Κυριάκος Κρόκος - αρχιτέκτων και ζωγράφος», η οποία αποτελεί μια σύνθεση των διαθέσιμων εικόνων και ήχων για τη ζωή και τα έργα του Κυριάκου Κρόκου, από τον σκηνοθέτη Γιάννη Τριτσιμπίδα.

Επίσης, η έκθεση συνοδεύεται από μονογραφία για τον Κυριάκο Κρόκο, η οποία είναι αφιερωμένη στο αρχιτεκτονικό και το -λιγότερο γνωστό- ζωγραφικό του έργο. Η έκδοση περιλαμβάνει πλούσιο φωτογραφικό υλικό, σχέδια γραμμικά, ελεύθερα και σκίτσα, μακέτες, έναν μεγάλο αριθμό ζωγραφικών έργων και σπουδών, κείμενα, χρονολόγιο, καθώς και δύο λιγότερο γνωστές συνεντεύξεις του Κυριάκου Κρόκου, στον αρχιτέκτονα Κυριάκο Κοσμά (1990) και τον ποιητή Σωτήρη Κακίση (1995).


Σύντομο βιογραφικό

Ο Κυριάκος Κρόκος γεννήθηκε το 1941, στη Σάμο. Μετά την αποφοίτηση του από την Αρχιτεκτονική Σχολή του ΕΜΠ και τη στρατιωτική του θητεία, έζησε για έναν χρόνο στο Παρίσι, κάνοντας αυτοσπουδή και μαθητεύοντας ζωγραφική κοντά στον Γιάννη Τσαρούχη. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, παράλληλα με την αρχιτεκτονική του εργασία, συνέχισε να ζωγραφίζει, ακολουθώντας την κλίση που είχε από παιδί.

Δημιουργώντας το δικό του αρχιτεκτονικό γραφείο, η εργασία του επικεντρωνόταν σε μελέτες και επιβλέψεις ιδιωτικών έργων. Συμμετείχε επιτυχώς σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς και απέσπασε βραβεία και επαίνους για το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού.

Έργα του -όπως το Θέατρο της οδού Κυκλάδων στην Αθήνα, η κατοικία Βέττα στη Φιλοθέη, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, η μελέτη για το Νέο Μουσείο Ακρόπολης, το ιδιωτικό Μουσείο Φασιανού στην Αθήνα, η κατοικία Ανδρεάδη στη Χαλκιδική κ.ά., είναι δημοσιευμένα σε ελληνικά και ξένα αρχιτεκτονικά περιοδικά.

Τα ζωγραφικά του έργα παρουσιάστηκαν σε ομαδικές εκθέσεις, ενώ, το 1987, εκδόθηκε το βιβλίο «Αρχιτεκτονικά τοπία» με σχέδια και κείμενα δικά του και του Αλέκου Φασιανού.

Έφυγε από τη ζωή τον Ιούνιο του 1998, δύο χρόνια μετά την εκπροσώπηση της χώρας μας στη VΙ ΒΙennale Αρχιτεκτονικής της Βενετίας, στην οποία εξέθεσε τα πιο αντιπροσωπευτικά έργα του.

Πληροφορίες

Μουσείο Μπενάκη - Κτίριο οδού Πειραιώς, Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου - Αθήνα, τηλ।: 210 3453111. Διάρκεια έκθεσης: 25 Μαΐου - 29 Ιουλίου. Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη, Πέμπτη, Κυριακή: 10:00 - 18:00, Παρασκευή, Σάββατο: 10:00 - 22:00, Δευτέρα, Τρίτη: κλειστά.

Πηγή:http://www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου