Τη σχέση της φωτογραφίας με τις πλαστικές τέχνες και τη χρήση του φωτογραφικού μέσου στην καταγραφή πτυχών της καθημερινής ή εσωτερικής ζωής με ιδιαίτερο ρεαλιστικό τρόπο, αποτυπώνουν τα έργα του Άρι Γεωργίου, υπό τον τίτλο «Αποσπάσματα και Απογραφές». Η έκθεση με τα έργα του φωτογράφου, επιλεγμένα από τη φωτογραφική συλλογή του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, εγκαινιάζεται στο Μουσείο Άλεξ Μυλωνά – Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, την Τετάρτη 1η Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο του Athens Photo Festival 2010.
Τα έργα χωρίζονται σε διακριτές ενότητες όπως «Arboretum», «The Blue Τelephone Βook», «Δεσμώτες του Λούβρου» και «A Possible Self Portrait». Μέσα από τις ενότητες αυτές, ο Γεωργίου διαπραγματεύεται θέματα όπως η σχέση του ιδιωτικού με το δημόσιο, η ανάδειξη υποστρωμάτων μνήμης μέσα από το περιβάλλον, ο διακεκομμένος διάλογος της τέχνης με το κοινό και άλλα.
Πιο συγκεκριμένα, τα έργα της σειράς Arboretum αποτελούνται από χρωματισμένους και αριθμημένους κορμούς δέντρων, υποδηλώνοντας τη συνέχεια της φύσης, ενώ στη σειρά Δεσμώτες του Λούβρου, τμήματα αγαλμάτων σχηματίζουν εικόνες που τονίζουν τον διάλογο της τέχνης με το κοινό στο περιβάλλον ενός μητροπολιτικού μουσείου. Στο A Possible Self-portrait, ο Γεωργίου μας αποκαλύπτει προσωπικά του είδη που έρχονται στην αντίθετη πλευρά των εντυπωσιακών διαφημίσεων και του ατσαλάκωτου κόσμου. Τέλος, στην ενότητα Blue Telephone Book, ο Γεωργίου παρουσιάζει τις πολυκαιρισμένες σελίδες της τηλεφωνικής του ατζέντας που στιγματίζεται από προσθήκες και διαγραφές τηλεφώνων και προσωπικών στοιχείων.
Όπως αναφέρει ο μελετητής φωτογραφίας και επιμελητής της έκθεσης, Ηρακλής Παπαϊωάννου για την φωτογραφική ικανότητα του καλλιτέχνη: «Στη διάρκεια μιας καλλιτεχνικής πορείας που υπερβαίνει τις τρεις δεκαετίες, διάστημα στο οποίο οι πλαστικές τέχνες ξεκίνησαν να συνάπτουν στενότερες σχέσεις με τη φωτογραφία, ο Άρις Γεωργίου έδειχνε διαρκώς εξοικειωμένος με την πολυσημία του φωτογραφικού μέσου: την ικανότητα να δημιουργεί πρωτότυπα έργα με εικαστική γραφή, τη μοναδική του δύναμη στην καταγραφή, λιγότερο ή περισσότερο έντεχνη, της πραγματικότητας, τη σχέση της φωτογραφικής εικόνας με διακριτές επιστρώσεις μνήμης.»
Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα διοργανωθούν εκπαιδευτικές ξεναγήσεις για μαθητές και άλλες ομάδες του κοινού.
Πληροφορίες: Μουσείο Άλεξ Μυλωνά - Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Πλ. Αγίων Ασωμάτων 5, Θησείο, Αθήνα, 210 3215717, http://mouseioalexmylona.blogspot.com/ , www.mmca-mam.gr , www.hcp.gr , μέχρι 31 Οκτωβρίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου