Σάββατο 21 Αυγούστου 2010

Έργα της Ελένης Τζιώρτζη στο Μουσείο Ελιάς Πηλίου


«Η κάθε μέρα της ζωής μας, είναι μοναδική. Ένα ταξίδι, που μας χαρίζεται μέσα στον χρόνο, γεμάτο εικόνες, μυρωδιές, χρώματα. Μια περιήγηση στον κόσμο των αισθήσεων. Προσπάθησα να αποτυπώσω αυτό το φευγαλέο της «στιγμής», καταγράφοντάς το σαν σημειώσεις, καρέ κάρε, σε βρεγμένο χαρτί με μελάνι και ακουαρέλες».

Για τη συγκεκριμένη δουλειά της ζωγράφου η Μαρία Μόσχου, δασκάλα της στην Καλών τεχνών γράφει: «Τα έργα της Ελένης Τζιώρτζη έχουν ζωγραφιστεί για το ημερολόγιο του Μουσείου Ελιάς και Λαδιού της Άνω Γατζέας Πηλίου. Ανάμεσά τους αναγνωρίσιμες απόψεις τοποθεσιών με κέντρο θέασης τον χώρο του Μουσείου: η θάλασσα, οι ελιές, το αντικρινό γεφύρι, τα σπίτια, το τρενάκι και η ανθρώπινη παρουσία αδιόρατη…
Η Ελένη Τζιώρτζη αδιαφορεί για την περιστασιακή απεικόνιση και τις λεπτομέρειες. Στα έργα της εγγράφεται η μνημονική αναζήτηση. Αποποιείται τη στατικότητα και με εκφραστική απλότητα στρέφεται στον φακό της μνήμης, αποφεύγοντας σημεία εστίασης. Σε αυτή τη ζωγραφική της ρευστότητας ο ορίζοντας, οπτικό βίωμα της ζωγράφου, προβάλλει ως κύριο εκφραστικό της όριο. Έχοντας αφαιρετική διάθεση, νοτίζει το χαρτί με λεπτές στρώσεις υδροχρώματος και με ανεπαίσθητα αγγίγματα του πινέλου περιγράφει ρευστούς όγκους, υποβάλλοντας στον θεατή τη συναισθηματική θέαση των έργων. Τα μέσα της ζωγράφου ελάχιστα: λιγοστά χρώματα, μικρά κομμάτια χαρτί, η μόνη ύλη για μια ζωγραφική στις πιο διαυγείς της εκφάνσεις, σχεδόν φασματική.
Τα τοπία του ημερολογίου προσομοιάζουν με ρέουσες φιλμικές εικόνες και η διάφανη, άυλη φύση τους υποστασιοποιεί τον ψυχογραφικό τους χαρακτήρα. Ζωγραφική που αναθυμάται, μια μηχανή προβολής εικόνων-στιγμών, χωρίς διάκριση εποχών.»

Η Ελένη Τζιώρτζη γεννήθηκε στην Κυπαρισσία και είναι ερωτευμένη με το Πήλιο. Τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής τα πήρε το 2003 από τον καθηγητή Κώστα Αργύρη. Σπούδασε στο εργαστήριο του Ζ. Αρβανίτη, παρακολούθησε μαθήματα αγιογραφίας από τον Π. Σάμιο και χαρακτικής από τον Γ. Γουρτζή. Αποφοίτησε από την ΑΣΚΤ Αθηνών το 2009 από το εργαστήριο του Π. Χαραλάμπους. Έχει συμμετάσχει σε δέκα ομαδικές εκθέσεις. Και μία διαδική. Η παρούσα είναι η πρώτη της ατομική.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Αυγούστου και θα είναι ανοικτή τις ώρες του τρένου και τα βράδια.
Πηγή:http://entertainment.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου