Κυριακή, 29 Αυγούστου 2010

Πνοές Τέχνης


Για πρώτη φορά, το Άλσος Νέας Σμύρνης υποδέχεται στο χώρο του τις εικαστικές δημιουργίες εννέα καλλιτεχνών. Πρόκειται για τους Κώστα Βαρώτσο, Μάρκο Γεωργιλάκη, Βένια Δημητρακοπούλου, Γιώργο Ευσταθουλίδη, Γιώργο Λαζόγκα, Αφροδίτη Λίτη, Δήμητρα Σιατερλή, Γιούλα Χατζηγεωργίου και την ομάδα τέχνης 242 (Κώστας Μάντζαλος και Κωνσταντίνος Κουννής). Την έκθεση έχει επιμεληθεί η ιστορικός τέχνης Χάρις Κανελλοπούλου.

Στην εικαστική διαδρομή που δημιουργείται μέσα στο πράσινο τοπίο, οι επισκέπτες θα συναντήσουν γλυπτά που αντλούν ιδέες από «καθημερινές» εικόνες της φύσης, όπως το «νωχελικό» αλλά επιβλητικό σαλιγκάρι του Γιώργου Ευσταθουλίδη, το λιτό ξύλινο δέντρο του Μάρκου Γεωργιλάκη ή τον ορειχάλκινο κόκορα της Αφροδίτης Λίτη, σύμβολο επαγρύπνησης και αναγέννησης από το σκοτάδι της νύχτας στο φως της ημέρας. Κάποια έργα συνομιλούν με τα φυσικά στοιχεία, μέσα από τις αδιάκοπες εναλλαγές του φωτός, του ήχου ή του ανέμου, όπως η γυάλινη εγκατάσταση του Κώστα Βαρώτσου και ο ιστός της Δήμητρας Σιατερλή που πλέκεται περίτεχνα στους κορμούς των δέντρων. Με αφορμή τη λειτουργία του πάρκου ως χώρου δραστηριότητας για τα παιδιά, ο Γιώργος Λαζόγκας επιλέγει μια ακατέργαστη πέτρα για να στήσει έναν ιδιότυπο «βωμό» αφιερωμένο στο παιχνίδι και την παιδική ευρηματικότητα. Μία εμβληματική ορειχάλκινη μορφή –έργο της Βένιας Δημητρακοπούλου– βυθισμένη στις σκέψεις της, μοιάζει να απολαμβάνει και να στοχάζεται με αφορμή την ηρεμία και την ομορφιά του φυσικού τοπίου. Τέλος, οι «ανατρεπτικές» πινακίδες που στήνει η Γιούλα Χατζηγεωργίου στο Άλσος και οι φωτεινοί κύβοι με σχέδια από οικοδομικές εστίες από την ομάδα τέχνης 242 σχολιάζουν με οξυδέρκεια εικόνες του αστικού τοπίου που «επιβάλλονται» στη φύση και μας καλούν να αναλογιστούμε τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε όσα το περιβάλλον απλόχερα μας προσφέρει.

Η έκθεση «Πνοές Τέχνης» οργανώνεται παράλληλα με τις Ιωνικές Γιορτές, τον ετήσιο σημαντικό πολιτιστικό θεσμό του Δήμου Νέας Σμύρνης, στο πλαίσιο του οποίου διοργανώνονται στο Άλσος Νέας Σμύρνης συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, παραστάσεις χοροδράματος και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν στο Άλσος την Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010.
Διάρκεια έκθεσης: 1 Σεπτεμβρίου έως 17 Οκτωβρίου 2010
Πηγή:http://entertainment.in.gr/museum/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου