Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

Ο Έρωτας στην Αρχαιότητα


Μία άκρως ενδιαφέρουσα, αλλά και τολμηρή έκθεση στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

"Έρως. Από τη Θεογονία του Ησίοδου στην ύστερη Αρχαιότητα". Αυτός είναι ο τίτλος της έκθεσης που εγκαινιάζεται την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και η οποία "φιλοξενεί" συνολικά 272 αρχαιότητες που κατέφθασαν από 50 μουσεία της Ελλάδας, της Κύπρου, της Ιταλίας, αλλά και από το μουσείο του Λούβρου.

Μεταξύ των εκθεμάτων είναι μαρμάρινα αγάλματα, χάλκινα ειδώλια, παραστάσεις αγγείων και κοσμήματα που χρονολογούνται από τον 6ο αι. π.Χ. έως τον 4ο π.Χ.

Όλα τα εκθέματα "φιλοξενούνται" στην πτέρυγα του ισογείου (από την είσοδο Ν. Δούκα) του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, που φέρει στο εξής το όνομα της Ντόλης Γουλανδρή και στις αίθουσες του Μεγάρου Σταθάτου.

Η έκθεση διαρθρώνεται σε 9 ενότητες, αριθμός ο οποίος παραπέμπει στις 9 σφαίρες της πλατωνικής μουσικής θεωρίας που συνδέεται και με τον έρωτα και εδράζεται σε προγενέστερα σχήματα του Πυθαγόρα, καθώς και στον αριθμό των 9 Μουσών.

Έρως και Αφροδίτη, Ιδιότητες και δραστηριότητες του Έρωτα, Έρωτες και γάμοι θεών και ηρώων, Έρωτες και γάμοι θνητών, Έρωτες που άλλαξαν το ρου της Ιστορίας, Αγοραίοι Έρωτες, Όμοιοι Έρωτες, Βουκολικοί Έρωτες, Ιθυφαλλικές θεότητες και Φαλλικά σύμβολα είναι οι ενότητες της τολμηρής αυτής έκθεσης, σε κάποιες αίθουσες της οποίας υπάρχει και η προειδοποίηση προς τους επισκέπτες ηλικίας κάτω των 16 ετών να συνοδεύονται από γονείς ή καθηγητές.

"Είναι εύκολο να γράψεις, να διαβάσεις για τον έρωτα, αλλά πάρα πολύ δύσκολο να μπορέσεις να τον αποδώσεις εικαστικά, με εικόνες, όπως συμβαίνει σε μια έκθεση", ανέφερε ο καθηγητής Αρχαιολογίας, Ν. Σταμπολίδης και διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, που είχε την ιδέα και επιμέλεια όλου του εγχειρήματος με πρόθεση, όπως τονίζει ο ίδιος, "όχι να δείξουμε τα αρχαία μας τα λούσα, αλλά την αδογμάτιστη αρχαία ελληνική σκέψη με την οποία δρούσαν οι ίδιοι οι άνθρωποι, επιχειρώντας να ζήσουν τον έρωτα που δεν ήταν ούτε συναίσθημα ούτε κατάσταση, αλλά ορμή κίνησης προς ένα αντικείμενο πόθου, επιθυμίας".

Στη διοργάνωση της έκθεσης συμμετέχουν, επίσης, το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου, το υπουργείο Πολιτισμού της Ιταλίας, η Περιφέρεια της Σικελίας και το Μουσείο του Λούβρου.
Πηγή:www.skai.gr

1 σχόλιο:

  1. Καλησπέρα σας! Θέλω να σας δώσω τα συγχαρητήριά μου για την περιγραφή και την παρουσίαση του θέματος. Ήταν πάρα πολύ ενημερωμένη και πολύ άμεση. Να σας πώ ότι αυτή την εποχή διδάσκομαι ανάλογο μάθημα - στο μεταπτυχιακό μου - και έχει ως θέμα "Το γμνό στην αρχαία ελλληνική γλυπτική και ζωγραφική". Είναι πραγματικά πολύ ενδιαφέρον και μου δίνει πολύ έμπνευση.

    Θα χαρώ πολύ να επικοινωνήσετε μαζί μου για οτιδήποτε θελήσετε.

    Την καλησπέρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή