Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2009

«Ο ποιητής της θάλασσας» στο Ναυτικό Μουσείο


Το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος σε συνεργασία και με αποκλειστική χορηγία του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη παρουσιάζει έκθεση ζωγραφικής με θέμα: «Κωνσταντίνος Βολανάκης, ο ποιητής της θάλασσας», στους νέους διαμορφωμένους χώρους του Μουσείου.

Στην έκθεση θα παρουσιαστεί μεγάλο μέρος των έργων του μεγάλου δημιουργού, προερχόμενα από ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές. Συγκεκριμένα, η έκθεση συμπεριλαμβάνει 62 από τις σπουδαιότερες ελαιογραφίες του Κωνσταντίνου Βολανάκη οι οποίες προσδιορίζουν την εικαστική του διαδρομή στην Ελλάδα όπως: «Η πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδας από τον Κανάρη», «Η ναυμαχία του Ναβαρίνου», «Η πυρπόληση του τουρκικού δίκροτου στην Ερεσσό», «Η αποβίβαση της πριγκίπισσας Σοφίας στο λιμάνι του Πειραιά», «Η έξοδος του Άρεως», «Στον Κεράτιο κόλπο» και άλλα έργα όπου πρωταγωνιστικό ρόλο διαδραματίζουν οι ψαράδες με τις ασχολίες τους -τη μέρα και τη νύχτα-, ιστιοφόρα καΐκια και ατμόπλοια σε λιμάνια ή παλεύοντας με τα αγριεμένα κύματα.

Πρόκειται για την πρώτη έκθεση έργων του Κωνσταντίνου Βολανάκη στην Αθήνα, της δεσπόζουσας αυτής μορφής της νεοελληνικής ζωγραφικής του 19ου αιώνα.

Η θάλασσα, τα πλοία και τα λιμάνια υπήρξαν από πολύ νωρίς πηγή έμπνευσής του και αποτέλεσαν αντικείμενο πλήθους έργων του καλλιτέχνη. Οι παράγοντες που συνέβαλαν στην αφθονία των σχετικών πινάκων είναι η επάνοδος του Βολανάκη από το Μόναχο στην Ελλάδα (1883), η οποία συμπίπτει με την ανάπτυξη της ναυτιλίας, την οργάνωση των ναυτικών πόλεων και λιμανιών, καθώς και την εγκατάσταση του στον Πειραιά, τόπο εντατικής μελέτης της τέχνης του.

Τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης θα τελέσει η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη στις 9 Δεκεμβρίου. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις σε οργανωμένες ομάδες μαθητών και ενηλίκων. Η έκθεση θα διαρκέσει έως 17 Ιανουαρίου 2010.

Πηγή:www.ant1online.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου