Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

The house of sleep: Το «προσφυγικό» μέσα από τα μάτια Ιρανών εικαστικών

Πρόσφυγας, προσφυγικό, σπίτι, γη, νερό. Μια έκθεση πιο επίκαιρη από ποτέ ανοίγει τις πόρτες της στη Δημοτική Πινακοθήκη Λέφα στο Ψυχικό.
Στο πλαίσιο ενός ευρύτερου ανοίγματος συνεργασιών με σύγχρονους εικαστικούς από όλο τον κόσμο, η Δημοτική Πινακοθήκη Λέφα στο Ψυχικό εγκαινιάζει στις 26 Ιανουαρίου και ώρα 20.00 την έκθεση The House of Sleep. Πρόκειται για μια in situ έκθεση με έργα των εικαστικών Katayoun Karami και Neda Razavipour που ζουν και δραστηριοποιούνται στο Ιράν.
Το έργο θα σχετίζεται με την πολιτική, οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα, ενώ στο χώρο θα παρουσιαστούν και προηγούμενες δουλειές τους που σχετίζονται άμεσα με τη θεματική της έκθεσης.
Η Katayoun Karami και η Neda Razavipour είναι εννοιολογικές εικαστικοί. Χρησιμοποιώντας μικτά μέσα και τεχνικές καθώς και απλή καθημερινή γλώσσα και γνωστά σύμβολα, οι εικαστικοί παρουσιάζουν κοινωνικά θέματα που σχηματίζονται γύρω από τις εμπειρίες τους στο σημερινό κόσμο όπως τις βιώνουν μέσα από τα ΜΜΕ.


Στο έργο τους στη Δημοτική Πινακοθήκη Λέφα, θα εργαστούν πάνω στην επίκαιρη έννοια του «προσφυγικού» και του «πρόσφυγα». Το σπίτι και η γη ως σημείο αναφοράς θα είναι το κύριο θέμα. Θα εργαστούν επίσης πάνω στην ιδέα του νερού και του εδάφους δεδομένου ότι είναι οι δύο κύριες προκλήσεις για τους πρόσφυγες. Το σημείο εκκίνησης είναι η ιδέα και η απώλεια του σπιτιού σε συνδυασμό με τις ειδήσεις και τις πληροφορίες από όλο τον κόσμο τα τελευταία χρόνια, για τη μετανάστευση και τους πρόσφυγες παράλληλα με τα οικονομικά προβλήματα και την ανασφάλεια για τα οποία οι Έλληνες πλέον πρέπει να αγωνίζονται.
Και οι δύο αυτές θεματικές αποτελούν για χρόνια μέρος της καθημερινής ζωής στο Ιράν και φαίνεται ότι οι δύο λαοί αντιμετωπίζουν τους ίδιους προβληματισμούς σε ένα διαφορετικό πλαίσιο.
Οι δύο εικαστικοί έχουν παρόμοιες ιδέες και την ίδια στιγμή μια διαφορετική προσέγγιση απέναντι σε αυτήν την ανασφάλεια και στον κίνδυνο που μας παραμονεύει πίσω από τη γωνία. Σήμερα, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στιγμή, είναι απαραίτητη μια έκθεση με ένα τόσο απαιτητικό πλαίσιο. Απεικονίζοντας και αναγνωρίζοντας την κατάσταση που βιώνουμε τόσο στην Ελλάδα όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο με ένα δημιουργικό τρόπο, είναι μοναδικό - ειδικά όταν αυτό το «πορτρέτο» προέρχεται από δύο γυναίκες καλλιτέχνιδες από το Ιράν.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Αθήνα οι δύο εικαστικοί θα μιλήσουν για το έργο τους και την εμπειρία τους ως γυναίκες εικαστικοί στο σημερινό Ιράν.Η ομιλία θα οργανωθεί σε συνεργασία με την: ATHENS BIENNALE 2015 – 2017 OMONOIA.

 Η έκθεση οργανώνεται με την ευγενική υποστήριξη του «Οργανισμού Κοινωνικής Αλληλεγγύης – Προστασίας Πολιτισμού και Αθλητισμού» του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού(Ο.Κ.Α.Π.Α) και του SCHWARZ FOUNDATION.

Info:
Δημοτική Πινακοθήκη Λέφα
Κοκκώνη 15, Ψυχικό
Τηλ. 210-6717097
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Τρίτη-Πέμπτη-Παρασκευή 10-6 / Τετάρτη 1-8
Επιμέλεια Έκθεσης: Ελίζα Γερολυμάτου, Ιστορικός Τέχνης
Διάρκεια 26 Ιανουαρίου έως 8 Απριλίου.
Πηγή: http://www.tff.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου