Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

Η Ελληνική τέχνη πλέει στα κανάλια της Βενετίας

Ομαδική έκθεση Open Art Code Group


Η ελληνική τέχνη ταξιδεύει στην Ιταλία, μέσα από τις δημιουργίες 10 σύγχρονων σημαντικών εικαστικών, οι οποίοι παρουσιάζουν έργα τους, μαζί με 38 ακόμη εικαστικούς από όλο τον κόσμο, στην ομαδική έκθεση Open Art Code Group, που πραγματοποιείται στο Palazzo Cavalli Franchetti της Βενετίας, έως τις 20 Φεβρουαρίου, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
Η έκθεση εγκαινιάστηκε την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου, στο ιστορικό κτήριο Palazzo Cavalli Franchetti, το οποίο βρίσκεται στο Μεγάλο Κανάλι (Grand Canal), το πιο επισκέψιμο και πολυφωτογραφημένο σημείο της Βενετίας, πολύ κοντά στην Accademia Gallery και Peggy Guggenheim Collection. Σε αυτό το πανέμορφο μέρος, κατά τη διάρκεια του παγκοσμίου φήμης Καρναβαλιού της Βενετίας, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να θαυμάσει έργα ζωγραφικής, γλυπτά, βίντεο, φωτογραφίες και εικαστικές εγκαταστάσεις.

 Άσπα Παπαλεξανδρή.

 Η συμμετοχή των Ελλήνων εικαστικών γίνεται μέσω της συνεργασίας τους με την ιστορικό τέχνης και τεχνοκριτικό Έμμυ Βαρουξάκη, η οποία, εδώ και χρόνια, προβάλλει Έλληνες εικαστικούς καλλιτέχνες μέσα από εκθέσεις σε σημαντικούς χώρους του εξωτερικού.
Η επιμέλεια της έκθεσης, η οποία συνοδεύεται από πολυτελή κατάλογο τυπωμένο στη Φλωρεντία, είναι του κ. Vito Abba και διοργανώνεται από το Studio Abba, σε συνεργασία με την κα Έμμυ Βαρουξάκη και τον κ. Youngsook Park.

 Ανδρέας Δεβετζής.

 Το Open Art Code Group συνεργάζεται με καταξιωμένους εικαστικούς, που ακολουθούν, στη δημιουργία των έργων τους, διαφορετικές τεχνικές και εντάσσονται σε ποικίλες καλλιτεχνικές φόρμες. Οι συνεργασίες αυτές οδήγησαν σε επιτυχημένες εκθέσεις, που πραγματοποιήθηκαν στο Grand Palais στο Παρίσι, στο Auditorium Rainier III στο Μονακό, στην Oxo Gallery στο Λονδίνο και στη Pudong Library and CEIBS στη Σαγκάη.
«Πάντα, η Ελλάδα είναι μέρος της ιστορίας της Ευρώπης»
Μιλώντας για το εγχείρημα αυτό, η κα Έμμυ Βαρουξάκη σημειώνει: «Η έκθεση αυτή γίνεται για να επιβεβαιώσει την πολιτιστική όσμωση μεταξύ Ελλάδας - Βενετίας και τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ δύο αμφιθαλών πολιτισμών, μέσω της βυζαντινής και νεώτερης παράδοσης. Η μέχρι σήμερα ύπαρξη της ελληνικής κοινότητας Βενετίας στην περιοχή του San Zaccaria, ο ναός του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων, το Βυζαντινό Ινστιτούτο και το Ελληνικό Προξενείο παραμένουν ως σήμερα μάρτυρες της ματιάς της Βενετίας προς τις πόρτες της Ανατολής

 Παντελής Χανδρής.

 Ο μεγάλος Γκρέκο εδώ πρωτοήρθε από τη γενέτειρά του Κρήτη, ως μαθητής του Τιτσιάνο. Πολλοί σύγχρονοι Έλληνες καλλιτέχνες ήρθαν να εκθέσουν, επί έτη, στην Μπιεννάλε της Βενετίας, με επιτυχία, λάτρεψαν την πόλη των καναλιών κι έμαθαν να περιπλανώνται μέσα της.
Ακόμα κι αυτές τις τελευταίες μέρες που τόσο η Ελλάδα, όσο και η Ευρώπη, σείσθηκαν από την οικονομική λαίλαπα, η επιθυμία της επιστροφής στη Βενετία είναι μια αδιάπτωτη τάση, την οποία δείχνει αυτή η έκθεση.

 Νίκη Μιχαηλίδου.

 Η Ελλάδα πάντα θα εμπνέει την Ευρώπη και τη Βενετία, έστω και αν απασχόλησε με τα εσωτερικά της προβλήματα - όχι πάντα πολύ θετικά - τον διεθνή τύπο. Πάντα, η Ελλάδα είναι μέρος της ιστορίας της Ευρώπης».

 Μίνα Κορδαλή.

 Οι καλλιτέχνες
Στην έκθεση, συμμετέχουν οι Έλληνες εικαστικοί: Ανδρέας Δεβετζής, Μίνα Κορδαλή, Νίκη Μιχαηλίδου, Δήμητρα Μουτζούρη, Μαρία Μουριάδου, Φωτεινή Οθωναίου, Άσπα Παπαλεξανδρή, Κατερίνα Σωρούλα, Παντελής Χανδρής, Γιάννης Ψυχοπαίδης.

 Κατερίνα Σωρούλα.

 Πληροφορίες
Palazzo Cavalli Franchetti, Campo Santo Stefano, San Marco 2847 - Venice. Ώρες λειτουργίας: 11:00 - 19:00. Είσοδος ελεύθερη. Πληροφορίες για την έκθεση στην ιστοσελίδα: venice.openartcode.com.
gkoul@naftemporiki.gr
Πηγή: http://www.naftemporiki.gr





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου