Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

«As One»: Ο ΝΕΟΝ και το Marina Abramović Institute στο Μπενάκη

Ο Οργανισμός Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ διευρύνει τις δράσεις του και εγκαινιάζει το πρόγραμμά του για φέτος με μια σημαντική και ευρεία συνεργασία με το Marina Abramović Institute (MAI).
Οι δύο οργανισμοί συνεργάζονται στην παρουσίαση ενός προγράμματος, με τίτλο 'As One', το οποίο σκοπό έχει να αναδείξει την τέχνη της performance και να εξοικειώσει και να εκπαιδεύσει το ελληνικό κοινό με αυτή τη μορφή σύγχρονης τέχνης.
Παράλληλα, μέσω του προγράμματος, οι δύο οργανισμοί φιλοδοξούν να συμβάλλουν στην ανάδειξη μιας νέας γενιάς καλλιτεχνών performance στην Ελλάδα.

Η συνεργασία αυτή υπακούει στους στόχους του ΝΕΟΝ να διευρύνει την επαφή του ελληνικού κοινού με διάφορες μορφές της σύγχρονης τέχνης. Η τέχνη της performance αποτελεί βασικό κομμάτι του σύγχρονου πολιτισμού και το ΜΑΙ μεταφέρει την 'κληρονομιά' της σπουδαιότερης εκπροσώπου της, Marina Abramović, προάγοντας και αναδεικνύοντας συνεργασίες και νέους καλλιτέχνες.
Το πρόγραμμα 'As One' θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς) για διάστημα έξι εβδομάδων, και περιλαμβάνει τη Μέθοδο Abramović και ένα εκτεταμένο πρόγραμμα performance και άυλης τέχνης.

 Η Μέθοδος Abramović είναι μια σειρά ασκήσεων σχεδιασμένες από τη Marina Abramović, αποτελώντας μια βιωματική εμπειρία για τον θεατή-συμμετέχων. Η Μέθοδος αντλεί υλικό από μια τεράστια δεξαμενή εμπειριών και performances της δημιουργού τα τελευταία 40 χρόνια, και διυλίζεται σταδιακά σε ένα πρόγραμμα ασκήσεων που σκοπό έχει τη διερεύνηση των ορίων του σώματος και του μυαλού. Η Μέθοδος βασίζεται στην ατομική και τη συλλογική συμμετοχή και αποτελεί μια βιωματική προσέγγιση στην άυλη τέχνη.

Καθώς αποτελεί μια διαδικασία σε διαρκή διερεύνηση και διαμόρφωση από τη δημιουργό του, η συγκεκριμένη μορφή της Μεθόδου παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Αθήνα, ως εξέλιξη ανάλογων έργων που έχουν παρουσιαστεί από την καλλιτέχνιδα σε βάθος χρόνου ανά τον κόσμο.
Παράλληλα, παρουσιάζεται ένα πρωτότυπο πρόγραμμα που αποτελείται από διαφορετικές δράσεις, όπως performance, εργαστήρια και διαλέξεις. Θα συμμετάσχουν έλληνες καλλιτέχνες σε νέες αναθέσεις έργων, που επιλέχθηκαν από τη Marina Abramović και την επιμελητική ομάδα. Οι έλληνες καλλιτέχνες κατέθεσαν προτάσεις μέσω ανοιχτής πρόσκλησης και βρίσκονται στη διαδικασία ανάπτυξης των έργων τους σε συνεργασία με το ΜΑΙ. Επιπλέον, στο πρόγραμμα συμμετέχουν καλλιτέχνες από το εξωτερικό: το Grupo Empreza, η Maria Herranz, η Amanda Coogan και η Kira O'Reilly.

Συνολικά, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει το έργο 25 καλλιτεχνών περίπου.

 Info:
Πρόγραμμα ΝΕΟΝ-ΜΑΙ As One
Διάρκεια: 10 Μαρτίου – 24 Απριλίου 2016
Open Day: 10 Μαρτίου 2016
Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου, Αθήνα
Το πρόγραμμα As One θα παρουσιαστεί σε όλους τους χώρους του Κτιρίου Πειραιώς του Μουσείου Μπενάκη. Για το σκοπό αυτό, το Μουσείο διευρύνει το ωράριο λειτουργίας του ως εξής:
Ώρες λειτουργίας:
Τρίτη – Τετάρτη – Πέμπτη – Σάββατο: 12.00 – 20.00
Παρασκευή: 12.00 – 22.00
Κυριακή: 10.00 – 18.00
Δευτέρα Κλειστά
Πηγή: http://www.tff.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου