Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

Φυσικές και ανθρώπινες «Αισθητικές και θεωρητικές καταθέσεις»

Έκθεση του Κώστα Ευαγγελάτου, στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά

 Η έκθεση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ομίλου για την Unesco Πειραιώς και Νήσων και της Ένωσης Καλλιτεχνών και Λογοτεχνών  Ηλιούπολης «Το Εργαστήρι».


Με κύριο θέμα του την ανθρώπινη μορφή και τα στοιχεία της φύσης, ο εικαστικός, λογοτέχνης, περφόρμερ και θεωρητικός της σύγχρονης τέχνης, Κώστας Ευαγγελάτος, παρουσιάζει τη μεγάλη ατομική του έκθεση ζωγραφικής, με τίτλο «Αισθητικές και θεωρητικές καταθέσεις».
Η έκθεση θα εγκαινιαστεί στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, από την αντιδήμαρχο Πολιτισμού Δήμου Πειραιά, κα. Ειρήνη Στ. Νταϊφά, την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου, στις 7.30 το απόγευμα, και θα διαρκέσει μέχρι και το Σάββατο 13 Φεβρουαρίου, με ελεύθερη είσοδο.

 Βάκχες.

 Παράλληλα, από την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου μέχρι και το Σάββατο 13 Φεβρουαρίου, στις 7 το απόγευμα, θα  πραγματοποιούνται καθημερινά διαλέξεις - θεωρητικές ανακοινώσεις του Κώστα Ευαγγελάτου για θέματα της σύγχρονης τέχνης, σε συνδυασμό με καλλιτεχνικά μουσικοποιητικά δρώμενα και performance. Συμπράττουν οι: Μάριος Καζάς (πιανίστας, συνθέτης), Ιωάννα Σκληρού (μουσικός, κορνίστα) Μάρθα Παπαδοπούλου (φιλόλογος, ηθοποιός, λογοτέχνις), Νίκος Γαρμπής - Nicofilimon (συνθέτης, designer), Φένια Αποστόλου (χορογράφος, σκηνοθέτις), Σίλια Καρφοπούλου (χορεύτρια).
Η έκθεση, η οποία πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ομίλου για την Unesco Πειραιώς και Νήσων και της Ένωσης Καλλιτεχνών και Λογοτεχνών  Ηλιούπολης «Το Εργαστήρι»,  περιλαμβάνει ζωγραφικές ενότητες έργων του διακεκριμένου εικαστικού δημιουργού, στις οποίες αποδίδεται το προσωπικό του ιδίωμα της απευθείας γραφής της φόρμας  με παστόζο λάδι, αλλά και ποικίλες ζωγραφικές τεχνικές και συμβολικές χαράξεις στον καμβά, το χαρτί το ξύλο ή το τυπογραφικό υπόβαθρο των πρόσφατων συνθέσεών του.

 Αναδυόμενα.

 «Αιθέριες μορφές»
Η ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια εκδόσεων και εκθέσεων, Μαράη Γεωργούση, αναφέρει σχετικά σε κείμενό της, με τίτλο «Αιθέριες μορφές»: «Παρακολουθώντας τις αιθέριες μορφές στους πίνακες του Κώστα Ευαγγελάτου, ισορροπούμε ανάμεσα στην αλήθεια και την πλάνη, στο εφήμερο του πόθου και στη διάρκεια της αγάπης για τη ζωή, στην εναλλακτικότητα, αλλά και τη σταθερότητα. Οι μορφές παίρνουν ζωή, γίνονται εικόνες. Τα συναισθήματα πλημμυρίζουν τις αισθήσεις.
“Μόνο μέσα από την “επιλησμοσύνη”, μπορεί ο άνθρωπος να φτάσει στο σημείο να πιστέψει πως γνωρίζει μια αλήθεια” έλεγε ο Νίτσε, που, για αυτόν, δεν υπάρχουν πραγματικά γεγονότα. Μπορούμε μόνο να προσεγγίζουμε την ερμηνεία τους, δεν υπάρχει, δηλαδή, μια αντικειμενικά θεμελιωμένη αλήθεια, καθώς η έννοιά της είναι σχετική. Αληθινό είναι απλώς αυτό, το οποίο ο καθένας μας ορίζει ως τέτοιο, ανάλογα με την εικόνα, την οποία έχει πλάσει μέσα του από τα ερεθίσματα, που έχει δεχθεί για την  πραγματικότητα.
Σε έναν κόσμο καθόλου στατικό, οι φόρμες των σχεδίων του  διαπνέονται από έναν έντονο λυρισμό της φόρμας και συγκροτούν μια ποιητική διάθεση εξωραϊσμού της πραγματικότητας. Η γραμμικότητα των μορφών, οι μεγάλες και μικρές καμπύλες του, οι ευθείες, η ώσμωσή  τους, αποτελούν γεωμετρικό παιχνίδι στα χέρια του, συνεπώς τα πάντα παίρνουν υπόσταση και μορφή».




 «Μεταβάλλει τα αρνητικά στοιχεία σε θετικά»
Ο Λεόντιος Πετμεζάς, ιστορικός και κριτικός τέχνης, συγγραφέας του βιβλίου «Η αισθητική ενατένιση του Κώστα Ευαγγελάτου -  Δοκίμιο εικαστικού ήθους», σημειώνει ενδεικτικά: «Ο Κώστας Ευαγγελάτος είναι ένας ολοκληρωμένος καλλιτέχνης με ταλέντο πολύπτυχο. Η δημιουργική του πορεία στηρίζεται απόλυτα σε χαρακτηριστικές τεχνικές και σε πρότυπα, που εμπλουτίζουν προσωπικές παραλλαγές και προτιμήσεις του. Χρησιμοποιεί, ως βάση των θεματικών του ενδιαφερόντων και κύκλων, την ουσία της ανθρώπινης φύσης.
Σε μια στείρα πνευματικά εποχή, τολμά να παρουσιάσει τη δική του πρωτοποριακή πρόταση στην εικαστική τέχνη, με χρώματα και σχέδια, συνδυασμούς και καθορισμένες παραγωγές που αξιοποιούν και διανθίζουν το πνεύμα. Αναμοχλεύοντας νέους τρόπους προσέγγισης, μεταγράφει κοσμοθεωρητικά σχήματα. Μεταβάλλει τα αρνητικά στοιχεία σε θετικά και επιστρατεύει μεθόδους έκφρασης, που αποτελούν ευρηματικές εικαστικές προτάσεις».

 Κοσμικό άνθος.

 Πληροφορίες
Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά: Φίλωνος 29 (παλαιό Ταχυδρομείο) - Πειραιάς, τηλ.: 210 7294259 και 6944 621286. Ώρες επισκέψεων: καθημερινά: 12.00 - 14.00 και 18.30 - 21.00.
Πηγή:naftemporiki.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου