Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013

EΚΘΕΣΗ ΠΑΝΣΠΕΡΜΙΑ ΤΗΣ ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΧΑΡΙΤΩΝΙΔΗ


ΠΑΝΣΠΕΡΜΙΑ


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚΘΕΣΗΣ:
Εγκαίνια: Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου 2013 στις 8μμ
Διάρκεια Έκθεσης: 16 – 31 Ιανουαρίου 2013
Επισκέψιμες ώρες: Καθημερινά από τις 4μμ έως τις 10μμ
Είσοδος: Ελεύθερη
BOOZE COOPERATIVA, ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ 57, ΑΘΗΝΑ


Η Δέσποινα Χαριτωνίδη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1991 και ξεκίνησε της σπουδές της στα ΤΕΙ Αθήνας στο τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης.
Κατά την διάρκεια των σπουδών της, συνειδητοποίησε ότι τα εικαστικά και δε η γλυπτική είναι αυτό με το οποίο θα ήθελε να καταπιαστεί. Έτσι λοιπόν διέκοψε τις πρώτες σπουδές της ώστε να φοιτήσει στη Καλών Τεχνών της Ρώμης.
Επηρεασμένη από την Arte Povera, η Δέσποινα απόκτησε μια εντελώς προσωπική τεχνική στο να δημιουργεί φόρμες. Τα υλικά που αγαπά να χρησιμοποιεί είναι το τσιμέντο, το ξύλο, το ύφασμα, το χώμα, κτλ., γενικώς απλά και “φτωχικά” υλικά, όπως άλλωστε και η ίδια χαρακτηρίζει. Με τον συνδυασμό λοιπόν αυτών των υλικών δημιουργεί γλυπτά κοκαλώνοντας το ύφασμα σε ένα μίγμα τσιμέντου και μαρμαρόσκονης.
Χώρος δράσης της οι δημόσιοι χώροι. Σκοπός της είναι η καλλιτεχνική παρέμβαση στο δημόσιο χώρο και η επαναφορά της ποίησης στην τέχνη. Επιδιώκει να δουλεύει σε όποια χώρα επισκέπτεται. Μέχρι στιγμής έχει δουλέψει σε Αθήνα, Μαδρίτη και Ρώμη.
Η ίδια μας τονίζει ότι κάνει αστική τέχνη και οχι street art.
Τα έργα τοποθετούνται σε σημεία της πόλης που έχει προεπιλέξει και στη συνέχεια χαράζουν την δική τους πορεία ζωής βάση της αλληλεπίδρασης που έχουν με το περιβάλλον.

 Την Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου στις 8μμ, η Δέσποινα θα μας παρουσιάσει τη νέα της δουλεία με τίτλο «Πανσπερμία», βασισμένη στη θεωρία που διατυπώθηκε από τον φιλόσοφο Αναξαγόρα.
Στη βάση του στοχασμού του φιλόσοφου βρίσκεται η άρνηση της γένεσης και της φθοράς, καθώς «...τίποτα δεν γίνεται ούτε χάνεται, αλλά συντίθεται και διαχωρίζεται από προϋπάρχοντα όντα»
Η θεωρία υποστηρίζει ότι κάθε ον του φυσικού κόσμου περιέχει σε μικρή αναλογία κομμάτια όλων των φυσικών υποστάσεων, αποτελώντας έτσι μια μικροκοσμική εικόνα του μακροκοσμικού σύμπαντος. Τούτη η καθολική ανάμειξη είναι μια πρωτοκοσμική κατάσταση αδιάκριτης μείξης των σπερμάτων, δηλαδή των βασικών δομικών συστατικών που είναι άπειρα της πραγματικότητας, αθέατα μεν, λειτουργούν ωστόσο ως πρότυπα οργάνωσης -κυανοτυπίες- ενσωματώνοντας δυνητικά τα ουσιώδη συστατικά όλων των υλικών υποστάσεων.

Στην έκθεση θα υπάρχουν οι 9 γυναικείες μορφές, έγκυες μορφές.
Έγκυες επειδή συμβολίζουν την σαρκική γέννηση και 9 επειδή η κάθε μια συμβολίζει έναν πλανήτη, άρα την διαστημική γέννηση. Την δημιουργία. Η γη θα είναι ο μόνος πλανήτης που θα συμβολίζεται από ένα κύκλο από χώμα και πέτρα. Την βραδιά των εγκαινίων έκτος από τα εικαστικά στοιχεία ο συμβολισμός της γης θα συνοδεύεται από τις μελωδίες του Μιχάλη Καλκάνη (κόντρα μπάσο).

ΠΗΓΗ: http://www.boozecooperativa.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου