Παρασκευή, 18 Ιανουαρίου 2013

"Τα Ελληνικά" του Charles Weber στο Μπενάκη


Η ατομική έκθεση φωτογραφίας του Charles Weber με τίτλο "Τα Ελληνικά – The Greek Series" παρουσιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη.

Ο Charles Weber είναι ένας Ελβετός φωτογράφος που η σχέση του όμως με την Ελλάδα είναι μακρά και στενή. Κρατάει πάνω από τρεις δεκαετίες, από την πρώτη φορά που την επισκέφθηκε και την αγάπησε, μέχρι σήμερα που ζει και εργάζεται με τη σύζυγό του Kira, στο χωριό Άγιος Σύλλας, στο Ηράκλειο της Κρήτης.
Γεννήθηκε στη Γενεύη το 1947 και σπούδασε Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο της ίδιας πόλης. Ξεκίνησε τη φωτογραφική του καριέρα ενασχολούμενος με την φωτοδημοσιογραφία. Συνεργάστηκε με το φωτογραφικό πρακτορείο Gamma του Παρισίου και με το Δήμο Γενεύης για την αποτύπωση της αρχιτεκτονικής της πόλης. Εργάστηκε ως Λέκτορας Φωτογραφίας στο Κολλέγιο της Γενεύης. Η δουλειά του έχει αποσπάσει πολλές Ευρωπαϊκές διακρίσεις και εκτίθεται ανά τον κόσμο, από το 1974.

Στην έκθεσή του στο Μουσείο Μπενάκη έρχεται να δείξει τη φωτογραφική του διαδρομή στη δεύτερη πατρίδα του, την Ελλάδα, μέσα από 150 περίπου φωτογραφίες, χωρισμένες σε επτά ενότητες: Εικονοστάσια, Ναυάγια, Άνθρωποι και μηχανές, Άγιος Σύλλας, Ηράκλειο, Ομπρέλες και Νυχτερινά τοπία. Τα θέματά του πραγματεύονται ανθρώπους, τοπία, αντικείμενα και συνθέσεις από την ελληνική καθημερινότητα. Όπως αναφέρεται στον κατάλογο της έκθεσης:

 Τα Ελληνικά  του Charles Weber στο Μπενάκη
«Το κοινό στοιχείο που συνδέει τις -φαινομενικά ασύνδετες- επτά ενότητες των φωτογραφιών του Charles Weber, είναι βέβαια η Ελλάδα. Είναι όμως και η ανάγκη του να αναδείξει την ομορφιά της, ακόμα κι αν αυτή δεν είναι εμφανής. Καθώς η φωτογραφία αναπαριστά αυστηρά την πραγματικότητα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέσο καταγραφής, ο ίδιος μερικές φορές χρειάζεται να «παίξει» με το φως και να σκηνοθετήσει το θέμα του, προκειμένου να οδηγηθεί στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Σε άλλες λήψεις, είναι φανερή η συναισθηματική ταύτισή του με το φωτογραφούμενο. Στο σύνολό τους πάντως, οι εικόνες που ο Charles Weber μας παρουσιάζει, αποπνέουν τρυφερότητα, αυθορμητισμό, τάξη, πολύ περισσότερο όμως, αίσθημα αγάπης για τον ελλαδικό χώρο και τους ανθρώπους της».

Την έκθεση συνοδεύει δίγλωσσος κατάλογος (ελληνικά/αγγλικά), έκδοση του Μουσείου Μπενάκη.

INFO:
Μουσείο Μπενάκη | Κτήριο οδού Πειραιώς
Εγκαίνια: 29 Ιανουαρίου 2013, 20:00
Διάρκεια: 31 Ιανουαρίου 2013 –29 Μαρτίου 2013
Πηγή: http://www.e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου