Τρίτη 28 Ιουνίου 2011
Καλοκαίρι με τέχνη στην Πάτμο και στους Παξούς
Πληθώρα πολιστικών εκδηλώσεων σε δύο νησιά - σημαντικά ελληνικά μνημεία
Αθήνα
Στην Πάτμο και τους Παξούς, το καλοκαίρι του 2011 προδιαγράφεται και πολιτιστικό, αφού μια σειρά εκδηλώσεων θεάτρου, μουσικής και εικαστικών παίρνουν τη θέση τους προσεχείς μήνες, αλλά και το Σεπτέμβριο.
Στην Πάτμο της Αποκάλυψης
Τη θεατρική απόδοση του οράματος του Ιωάννη θα φιλοξενήσει ο ιστορικός χώρος του Σπηλαίου της Αποκάλυψης, στην Πάτμο, σε μια παραγωγή του πάτμιου, μη-κερδοσκοπικού οργανισμού «Τέχνη»: Η Αποκάλυψη, καταληκτήριο κείμενο της Βίβλου, με τη διεθνή ακτινοβολία και τη σημαντική ιστορική αξία, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία του νησιού. Η πραγματοποίηση τελεί υπό την αιγίδα των Δήμων Πάτμου και Αθηναίων ενώ στην προσπάθεια αυτή συμπαραστάθηκε και η Ιερά Μονή της Μ. Πάτμου, η οποία έχει δώσει και την άδεια για την υλοποίηση της συγκεκριμένης παράστασης. Τη σκηνοθεσία υπογράφουν οι γερμανοί σκηνοθέτες Μπάρμπαρα Χόφμαν και Τιλ Στέρτζενμπαχ.
«Οπωσδήποτε τη ραχοκοκαλιά του διατρέχει ο αέναος πόλεμος καλού - κακού», λέει σχετικά η σκηνοθέτις. «Πέραν αυτού όμως επιλέξαμε να εστιάσουμε και να διακινδυνεύσουμε σκηνικές αναφορές στην αγωνία του σημερινού ανθρώπου να ερμηνεύσει σύγχρονα κοινωνικά και φυσικά φαινόμενα μέσα από τον προφητικό λόγο του Ευαγγελιστή. Είναι τεράστια η πρόκληση που έχουμε θέσει στον εαυτό μας να δημιουργήσουμε εκείνη την μυστηριακή ατμόσφαιρα, τις εικόνες και τους ήχους που θα μεταδώσουν κατά το δυνατόν στον θεατή εν είδη παλμού κάτι από το μεγαλειώδη ρυθμό του κειμένου». Αποσπάσματα του έργου θα είναι μεταφρασμένα σε 4 γλώσσες, ενώ για την παράσταση γράφτηκε ειδικά μουσική. Παίζουν 14 ηθοποιοί. Τη σκηνογραφία έχει αναλάβει ο Χανς Χόφερ, σκηνογράφος και καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών της Βιέννης. Με στόχο την «ενσωμάτωση της παραγωγής στο πάγιο θερινό πολιτιστικό πρόγραμμα του νησιού», η «Αποκάλυψη του Ιωάννου» θα παρουσιασθεί από τις 26 ως τις 30 Ιουλίου, στον χώρο έξω από το Σπήλαιο όπου ο Ευαγγελιστής Ιωάννης συνέλαβε και τη συνέγραψε.
ΠΟΤΕ & ΠΟΥ
Πάτμος: Σπήλαιο της Αποκάλυψης
26-30 Ιουλίου
Πληροροφίες: www. techni-patmos.gr
Γραφείο Τουρισμού Δήμου Πάτμου: (+30)2247031666
Στους Παξούς της τέχνης
Μνημείο της φύσης, οι Παξοί, έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Νατούρα 2000». Από το 1999 ανήκουν στο δίκτυο των Πολιτιστικών Χωριών της Ευρώπης, συμμετέχοντας στα διεθνή δρώμενα. Στο φετινό πρόγραμμα των εκδηλώσεων, που συντονίζει η Νάντα Γερουλάνου, περιλαμβάνονται η έκθεση «Αλεξ Μυλωνά - Τέχνη όπως ζωή», ενώ η μουσική θα βρεθεί στο επίκεντρο, με τον πρώτο κύκλο να ολοκληρώνεται στο τέλος Ιουνίου και τον δεύτερο να απλώνεται μέσα στον Σεπτέμβριο.
Η έκθεση «Τέχνη όπως Ζωή» της Αλεξ Μυλωνά, περιλαμβάνει έργα της καλλιτέχνιδος από τη συλλογή του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, πραγματοποιείται με/ δωρεά του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου και διοργανώνεται με στόχο να τιμηθεί στην ιδιαίτερη πατρίδα της η καλλιτέχνις. Μέσα από συγκεκριμένους σταθμούς και κυρίως με τα έργα σε μέταλλο, παρακολουθούμε τη διαμόρφωση και την εξέλιξη της καλλιτεχνικής της πορείας από το 1955 έως το 1996. Τα θέματα που παρουσιάζονται διακρίνονται από τη σχηματοποίηση των μορφών, τη σημασία των όγκων, της σκιάς και των περιγραμμάτων, καθώς και τη συνοχή του συνόλου. Ιδιαίτερα μετά το 1980 και μέχρι σήμερα το έργο της καλλιτέχνιδας αποκτά ένα προσωπικό γλυπτικό ιδίωμα, με ξεχωριστή εκφραστική αυτονομία. Η επιμέλεια ανήκει στην Κατερίνα Κοσκινά.
Το μουσικό Φεστιβάλ Παξών μετρά ήδη είκοσι πέντε χρόνια ζωής: Ξεκίνησε το 1986 με πρωτοβουλία του Αγγλου φίλου του νησιού Τζον Γκοφ με στόχο την υποστήριξη Ελλήνων σπουδαστών μουσικής με την συμμετοχή τους στην μελέτη έργων μουσικής δωματίου και την παρουσίασή τους με συναυλίες στους Παξούς. Επιπλέον δίνονταν υποτροφίες για περαιτέρω σπουδές. Το 1987 ιδρύθηκε το Ρaxos Festival Τrust Ltd και από τότε έως το 2006 (που πέθανε ο Gough) οργάνωνε και χρηματοδοτούσε τις διοργανώσεις του Διεθνούς Φεστιβάλ των Παξών. Το 2004 η Διεθνής Ακαδημία Ensemble Modern της Φραγκφούρτης άρχισε συνεργασία με το Φεστιβάλ των Παξών και δημιουργήθηκε το Εαρινό Φεστιβάλ υπό την καλλιτεχνική της διεύθυνση, πραγματοποιείται σε ετήσια βάση. Το καλοκαίρι του 2004 ξεκίνησε και η συνεργασία του Εαρινού Φεστιβάλ των Παξών με το Μουσικό Τμήμα της Ιονίου Ακαδημίας στην Κέρκυρα και από το 2005 η συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, όπου πραγματοποιούνται περίπου τρεις συναυλίες τον χρόνο. Στη συνέχεια δημιουργήθηκε ένα Ελληνικό Μουσικό Σύνολο για την σύγχρονη μουσική υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Ensemble Modern, ενώ κάθε Σεπτέμβριο συνεχίζεται το Φεστιβάλ Παξών σε συνεργασία με το Guildhall School of Music & Drama του Λονδίνου.
Το καλοκαίρι στους Παξούς διαθέτει: Συναυλία της Χορωδίας Πολιτιστικού Συλλόγου Παξών στην αυλή του Λαογραφικού Μουσείου στον Γάιο (2/7), Παραδοσιακή γιορτή Νερολαδιάς με τοπική ζωντανή μουσική και τοπικά προϊόντα στην πλατεία του Γαϊου (22/7), έκθεση ζωγραφικής της Αντωνίας Αρμένη στο Παλιό Τελωνείο Λογγού (25-31/7) και της Κάλλιας Κουβά στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου στον Γάιο (1-15/8), της Μαρίας Αρχιμανδρίτη στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου στον Γάιο (15-30/8) και φωτογραφίας του Γιάννη Δημητρά στο Παλιό Τελωνείο Λογγού (1-15/9).
Οσον αφορά το Φθινοπωρινό Φεστιβάλ, εκτός από την παρουσίαση έκδοσης μετάφρασης στα αγγλικά του βιβλίου του Αρχιδούκα Λουδοβίκου Σαλβατόρ «Παξοί και Αντίπαξοι», σε μετάφραση Μαργαρίτας Λουτζάττο, περιλαμβάνονται πενήντα συναυλίες κλασικής μουσικής, από τις 8 ως τις 17 Σεπτεμβρίου, στο Παλιό Σχολείο Λογγού.
Συγκεκριμένα στις 8 Σεπτεμβρίου 2011 θα παρουσιασθεί κοντσέρτο για τα 25 χρόνια του Φεστιβάλ, αφιερωμένο στην μνήμη του Ιδρυτή του Φεστιβάλ, Τζον Γκοφ με έργα Μότσαρτ, Φων, Χέντελ και Σούμπερτ. Ακολουθεί στις 10/9 το δεύτερο κοντσέρτο, που περhttp://www.blogger.com/img/blank.gifιλαμβάνει παραγγελία νέου έργου προς τον νεαρό έλληνα συνθέτη Μιχαήλ Παλαιολόγο καθώς και συναυλία με έργα Χάιντν, Μασνέ, Σούμπερτ . Στις 13/9 το ντουέτο κιθάρας Duo Amythis, που εργάζεται στη Γαλλία θα παρουσιάσει πρόγραμμα σε συνεργασία με το Σύνολο Μουσικής Δωματίου του Φεστιβάλ Σεπτέμβρη και έργα των Ραβέλ, Σεν-Σανς, Βιβάλντι, Μπραμς, και δύο μέρες μετά, στις 15/9, με έργα συνθετών του 19ου και του 20ου αιώνα - συμπεριλαμβανομένου και Μίκη Θεοδωράκη. Τέλος στις 17 Σεπτεμβρίου, η βραδιά διαθέτει ένα έντονο ελληνικό στοιχείο με τη συμμετοχή μικρών μαθητών της μουσικής σχολής των Παξών.
ΠΟΤΕ & ΠΟΥ
Πρώην Δημοτικό Σχολείο Λάκκας, Δήμος Παξών
Ωρα έναρξης: 20.00
Διάρκεια: 31 Αυγούστου
Πληροφορίες: Δήμος Παξών - τηλ. 26620 49082, 26620 32207, 26620 32100
Πηγή:http://www.tovima.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου