Τετάρτη, 8 Ιουνίου 2011

Κύπρος: Ο Μικρός Χριστός των Χεριών


Ένας χαμένος πίνακας που ανακαλύφθηκε, θα εκτεθεί στο Λεβέντειο Μουσείο της Λευκωσίας. Ένα μοναδικό αριστούργημα του αναγεννησιακού ζωγράφου Pintruricchio.

Το έργο αυτό του αναγεννησιακού ζωγράφου Pintruricchio, είναι ένα έργο σταθμός στην ιστορία της τέχνης που χάθηκε και ξεχάστηκε με τα χρόνια και το οποίο για πρώτη φορά μετά την εύρεσή του ταξιδεύει εκτός Ιταλίας.

Ο πίνακας «Ο Μικρός Χριστός των Χεριών» ζωγραφίστηκε για να διακοσμήσει τα διαμερίσματα του Πάπα Αλέξανδρου VI το 1492. Ο πίνακας απεικονίζει την Παναγία να κρατά τον μικρό Χριστό ο οποίος ευλογεί, ενώ ένα άλλο χέρι κρατά τα πόδια του.

Η σημασία του πίνακα δεν είναι μόνο ότι αποτελεί ένα εξαίρετο δείγμα της ζωγραφικής του 15ου αιώνα, αλλά το γεγονός ότι μέσα από το έργο αυτό ο καλλιτέχνης εξιστορεί την πολιτική, την κοινωνική και την ηθική πλευρά της καθημερινής ζωής ενός από τους πλέον ισχυρούς άνδρες της εποχής του, του Πάπα
Αλέξανδρου Βοργία και της οικογένειας του.

Την έκθεση (8 Ιουνίου - 3 Ιουλίου) θα εγκαινιάσει ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Ανδρέας Δημητρίου. Μετά τα εγκαίνια ο διακεκριμένος ιστορικός τέχνης και καθηγητής Franco Ivan Nucchiarelli θα δώσει διάλεξη με θέμα τον χαμένο πίνακα του Pinturicchio.

Πηγή:http://www.skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου