Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2009

Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΘΕΩΝ, ΗΡΩΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΩΝ *** ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΗ


Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού διοργανώνει στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» την έκθεση «Η θάλασσα θεών, ηρώων και ανθρώπων στην αρχαία ελληνική τέχνη» (La mer des dieux, des heros et des hommes dans l'art grec antique) που τελεί υπό την αιγίδα του Μορφωτικού Τμήματος της Γαλλικής Πρεσβείας. Η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφικές απεικονίσεις σκηνών της αγγειογραφίας με θέμα τη θάλασσα στην αρχαία ελληνική τέχνη και αποτελεί μία συνεργασία του ΙΜΕ με την κα Αλίκη Σαμαρά-Kaufmann, Αρχαιολόγο, Ειδική Συνεργάτιδα στο τμήμα Ελληνικών, Ρωμαϊκών και Ετρουσκικών Αρχαιοτήτων του Μουσείου του Λούβρου.
Η έκθεση, που θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Ιανουαρίου 2010, σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε με τη συμβολή του συλλόγου "Elia" και την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου.Ο επισκέπτης του «Ελληνικού Κόσμου» θα έχει την ευκαιρία να «ταξιδέψει» στις ελληνικές θάλασσες και να «ζήσει» πανάρχαιους μύθους, όπως αυτοί αναπαράγονται σε αγγεία με θαλασσινές μορφές τα οποία ταξίδεψαν σε όλο τον κόσμο. Μέσα από αναπαραστάσεις της αρχαίας κεραμικής θα ανακαλύψει, εκτός από την πλούσια πανίδα της θάλασσας, πλήθος θεών και ηρώων που αποτελούν ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης για την τέχνη και τη λογοτεχνία από την Αρχαιότητα έως τις μέρες μας.Η έκθεση περιλαμβάνει τις ενότητες:
Ι. Το βασίλειο της θάλασσας
ΙΙ. Οι θεοί της θάλασσας: α) Ποσειδώνας και Αμφιτρίτη, β) Οι γιοι του Ποσειδώνα και άλλα θαλάσσια τέρατα, γ) Ο Νηρέας και οι κόρες του Νηρηίδες
ΙΙΙ. Θεοί και ήρωες ταξιδεύουν
IV. Η γέννηση της Αφροδίτης
Τα αυθεντικά αγγεία με τις θαλασσινές σκηνές βρέθηκαν κυρίως στην Ετρουρία κατά τη διάρκεια ανασκαφών το 19ο αιώνα, προκαλώντας το θαυμασμό των αρχαιολόγων. Τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται στο Λούβρο, με αποτέλεσμα να μην είναι ευρέως γνωστά στο ελληνικό κοινό. Παρόλο που τα αυθεντικά έργα απουσιάζουν, οι μεγάλων διαστάσεων απεικονίσεις τους σε συνδυασμό με την εξαιρετική ποιότητα των φωτογραφιών επιτρέπουν στον επισκέπτη να διακρίνει λεπτομέρειες του αρχαίου σχεδίου, συχνά δυσδιάκριτες με γυμνό μάτι. Επιπλέον, ο πλούτος της έγχρωμης εικόνας αναδεικνύει τις ιδιαιτερότητες της τεχνοτροπίας, κάνοντας εφικτή τη ρεαλιστική θέαση της αναπαράστασης.
Στοιχεία της έκθεσης:Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», Κτήριο 1 (www.hellenic-cosmos.gr)
Πειραιώς 254, Ταύρος 177 78
Τηλ.: 212 254 0000
www.hellenic-cosmos.gr
Διάρκεια έκθεσης: 4/11/2009-20/1/2010
Είσοδος ελεύθερη
Πηγή http://www.os3.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου