Σάββατο, 28 Νοεμβρίου 2009

Jack Freak Pictures


Η έκθεση των Gilbert and George στην Αθήνα

H γκαλερί BERNIER/ELIADES εγκαινιάζει την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου τη νέα έκθεση των Gilbert & George με τίτλο «Jack Freak Pictures».

Το «δαιμόνιο» καλλιτεχνικό δίδυμο από τη Βρετανία επιστρέφει στη χώρα μας πέντε χρόνια μετά από την τελευταία τους έκθεση στη γκαλερί Βernier / Eliades και δύο χρόνια μετά την αναδρομική τους έκθεση στην Tate Modern (η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ στο Μουσείο). Η νέα έκθεση περιλαμβάνει μία σειρά έργων που δημιούργησαν αποκλειστικά για τη συγκεκριμένη έκθεση στην Αθήνα.

Οι Gilbert & George θεωρούνται από τους θεμελιωτές της σύγχρονης εννοιοκρατικής «αβάν-γκαρντ» και «πατέρες» της σύγχρονης βρετανικής τέχνης. Επιμένοντας ότι η τέχνη υπηρετεί τη ζωή, χρησιμοποιούν ως βασικό τους «υλικό» τον ίδιο τους τον εαυτό – ανατρέπουν την καλλιτεχνική διαδικασία και παρουσιάζονται οι ίδιοι σαν «ζωντανά γλυπτά» (Living Sculptures). Συνεπώς, καλλιτέχνες και δημιούργημα γίνονται ταυτόσημα στο κάθε τους κολοσσιαίο έργο.

Μέσα από επικά κολλάζ επιχρωματισμένων φωτογραφιών (Photo-Pieces), η εικονογραφία τους δανείζεται από τη γλώσσα της διαφήμισης, της performance, της ζωντανής τηλεόρασης και της γιγαντοαφίσας, για να σχολιάσει το σεξ, τη βία, την ηθική, τις κοινωνικές σχέσεις και προκαταλήψεις – την αναζήτηση μιας νέας ατομικότητας. Σκοπός τους είναι να κάνουν μία τέχνη για όλους, όχι για τις ελίτ.

Η νέα τους έκθεση αποτελεί μέρος της πολυαναμενόμενης ενότητας «Jack Freak Pictures», μέσω της οποίας οι Gilbert & George δείχνουν τη μεγαλύτερη σειρά έργων που έχουν παρουσιάσει ποτέ. Σύμφωνα με το συγγραφέα Michael Bracewell, πρόκειται για μία μνημειώδη παρουσίαση έργων που διαθέτουν ένα φιλοσοφικό δαιμόνιο και μία οπτική βία πιο έντονη από ποτέ.
Στα καινούργια τους έργα οι Gilbert & George θίγουν το σημερινό τρόπο ζωής και τις βασικές αξίες της ανθρώπινης ύπαρξης μέσα από ένα σύνολο σχεδίων, σκηνών, κειμένων, λέξεων ,συμπεριφορών και ετερόκλητων στοιχείων όπως μετάλλια, σημαίες, χάρτες, δέντρα, πινακίδες και γκράφιτι του Ανατολικού Λονδίνου - όπου οι ίδιοι οι καλλιτέχνες ζουν κι εργάζονται πάνω απο σαράντα χρόνια.
Χαρακτηριστικό μοτίβο είναι το κόκκινο, λευκό και μπλε σχέδιο του Union Jack, όπως αλλιώς ονομάζεται η βρετανική σημαία. Αυτό το παγκόσμιο σύμβολο, μέσα από όλες του τις αποχρώσεις - άλλοτε σύμβολο της εθνικής περηφάνιας και ισχύος, άλλοτε της Pop κουλτούρας και της κοινωνικής ανυπακοής - μεταδίδει την ηχηρότητά του σε αναρίθμητες κοινωνικές και πολιτιστικές συχνότητες. Η ιστορική και συμβολική του παρουσία αποτελεί τον πυρήνα των «Jack Freak Pictures», όντας ταυτόχρονα στομφώδες, αμφιλεγόμενο, εικονικό και παράλογο.

Οι καλλιτέχνες θα παραβρεθούν στα εγκαίνια της έκθεσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου