Πέμπτη, 31 Ιανουαρίου 2019

Πομπηία: Μεγεθύνσεις και Μεταμορφώσεις, μετά τη φωτιά

Το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών, παρουσιάζει την έκθεση της Μαρίας-Σμαράγδας Σκούρτα, με τίτλο

ΠΟΜΠΗΙΑ: ΜΕΓΕΘΥΝΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ, ΜΕΤΑ ΤΗ ΦΩΤΙΑ

Η κ. Μαρία Μαντουβάλου, Ομότιμος Καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής Σχολής Ε.Μ.Π., σχολιάζει χαρακτηριστικά για την έκθεση:

«Όταν συνάντησα το έργο της Μαρίας-Σμαράγδας Σκούρτα για την Πομπηία, άμεσα -έως απότομα- τα λίγα στοιχεία που ήξερα για την πόλη, συμπυκνώθηκαν. Το “λεπτό στρώμα ηφαιστειακής στάχτης” που απότομα εισέβαλε και πάγωσε σχεδόν άμεσα και για πάντα μια καθημερινότητα αναγνωρίσιμη. H έκθεση αυτή, (…) δεν αποτελεί μια απόπειρα μνημονικής αναδόμησης ιστορικών/ αρχαιολογικών πληροφοριών για την Πομπηία. Αντίθετα, αποτελεί μια επιλεκτική ανάδειξη ή, κατά κάποιο τρόπο, μια «αρχαιολογική αποδόμηση» . Σε μια σειρά από έργα ζωγραφικής και γλυπτικής αναδεικνύει αποσπάσματα από σωζόμενες τοιχογραφίες της Πομπηίας, εστιάζοντας σε θεματικές, κυρίως από τον φυσικό και ζωικό κόσμο. Η εικαστικός επιλέγει να αναδείξει λεπτομέρειες των σωζόμενων τοιχογραφιών, να τις απομονώσει, να τις μεγεθύνει και να τις αναπλαισιώσει.
Σε μια συγκυρία που η ίδια η κατηγορία της Αρχαιολογίας και της “Ιστορικής γνώσης”, οι σχέσεις τους με τις πολλαπλές αναγνώσεις του παρελθόντος, οι μέθοδοι προσέγγισης τους κοκ, μοιάζει να αναζητούνται, αλλά και να είναι ανοιχτοί σε νέες έρευνες και διεπιστημονικές προσεγγίσεις, η Έκθεση της Μαρίας Σμαράγδας Σκούρτα, εντάσσεται σε μια διευρυνόμενη τάση “διασταυρώσεων” της Αρχαιολογίας και της Ιστορίας με την Τέχνη. Και συμβάλει, εν δυνάμει, και στη διεύρυνση, εμπλουτισμό και «μεταμόρφωση» και των δικών μας τρόπων πρόσληψης της αρχαιότητας, και μέσω της τέχνης στη σημερινή συγκυρία».

Η Έκθεση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την έκθεση, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα: https://pompeiantiqua.wixsite.com/marsmarskou/artistΔΙΑΡΚΕΙΑ: 18/1/ 2019 έως 15/2/2019

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ: Καθημερινά (εκτός Τρίτης) 9π.μ. με 4μ.μ.,
Σάββατο και Κυριακή 10π.μ. με 3μ.μ.

 ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 18/1/ 2019 έως 15/2/2019
 
pin
Μουσείο της Πόλεως των ΑθηνώνΙ. Παπαρρηγοπούλου 5-7, Πλατεία Κλαυθμώνος, 105 61 Αθήνα
Πηγή:
pin
Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου