Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Eastern European Poster Art


The Image Gallery Collection
3 Απριλίου - 10 Ιουνίου 2012

Μετά τη λήξη του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου πολλοί καλλιτέχνες της Ανατολικής Ευρώπης στρέφουν τη δημιουργικότητά τους στο σχεδιασμό αφισών. Αν και εκείνη την εποχή οι καλλιτεχνικές δράσεις υπόκεινται σε καθεστωτικούς περιορισμούς, πολλοί είναι οι καλλιτέχνες που τολμούν να εκφραστούν ελεύθερα και φτιάχνουν πρωτοποριακά σχέδια για αφίσες.

Στα μέσα με τέλη της δεκαετίας του 50 και με τις αλλαγές του πολιτικού σκηνικού, η αφίσα γίνεται το μοναδικό μέσο καλλιτεχνικής έκφρασης και έτσι όλο και περισσότεροι καλλιτέχνες εισέρχονται στο χώρο αυτό. Η κινηματογραφική βιομηχανία ελέγχεται εκείνη την περίοδο από το κράτος το οποίο προσλαμβάνει καλλιτέχνες για τη φιλοτέχνηση των αφισών, παρέχοντας τους απεριόριστη ελευθερία έκφρασης. Τα έργα που δημιουργούνται ξεφεύγουν από τα καθιερωμένα και τους περιορισμούς της καπιταλιστικής Δύσης και συνδέονται περισσότερο με τις καλές τέχνες παρά με τη γραφιστική. Δυνατές εικόνες εμπνευσμένες από την ίδια την ταινία, δίχως ιδιαίτερες αναφορές στους διάσημους σταρ ή στον τίτλο της ταινίας, εικόνες που προκαλούν άμεση επικοινωνία με τον θεατή.

Η Image Gallery θα παρουσιάσει πάνω από 150 αφίσες που φιλοτεχνήθηκαν στις χώρες του γνωστού ως Ανατολικό μπλοκ από τη δεκαετία του 60 και έπειτα। Οι αφίσες αυτές είναι κυρίως από το χώρο του κινηματογράφου αλλά και από εκθέσεις, κονσέρτα και φεστιβάλ.

Πηγή:http://el.gallerytheimage.com

1 σχόλιο: