Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

«Το Μυστήριο της Ζωής» στο Ίδρυμα Ευγενίδου


«Το Μυστήριο της Ζωής» είναι ο τίτλος της νέας ψηφιακής παράστασης που παρουσιάζει επίσημα στο κοινό το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου σε ειδική εκδήλωση, με ελεύθερη είσοδο, την Τρίτη 31 Ιανουαρίου.

Πρόκειται για την πρώτη μιας τριλογίας παραστάσεων αφιερωμένων στις διάφορες πτυχές του προαιώνιου ερωτήματος του ανθρώπου για το αν είμαστε μόνοι μας στο Σύμπαν. «Το Μυστήριο της Ζωής» πραγματεύεται την εμφάνιση της ζωής στη Γη και τον τρόπο με τον οποίο εξελίχθηκε με την πάροδο του χρόνου, οδηγώντας στην εντυπωσιακή ποικιλομορφία όλων των ειδών ζωής του πλανήτη μας. Υπόθεση

Η παράσταση ξεκινάει με μία παρουσίαση της γέννησης του Ηλιακού Συστήματος και της Γης, και συνεχίζει περιγράφοντας τους δομικούς λίθους της ζωής, ορισμένες από τις βασικές θεωρίες που αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια σχετικά με την απαρχή και τα πρώτα βήματα της ζωής, τις περίφημες θεωρίες του Δαρβίνου για την Εξέλιξη, καθώς και τη σημασία που έχει η μελέτη των απολιθωμάτων στην αποκρυπτογράφηση του τρόπου με τον οποίον εξελίχθηκε η ζωή στο διάβα των γεωλογικών αιώνων.

Η παράσταση αυτή αφιερώνεται στον αξέχαστο και επί χρόνια παλαιό συνεργάτη του Ομίλου Ευγενίδη, τον αείμνηστο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιά Αλέξανδρο Σταυρόπουλο, του οποίου το δίτομο έργο, «Η Ζωή σ' Επίπεδο Μορίων» (Ίδρυμα Ευγενίδου, 2007), αποτέλεσε τη βάση της παράστασης.


Συντελεστές

Τη σκηνοθεσία υπογράφουν ο Ryan Wyatt (Πλανητάριο Μόρισον) και ο Robin Sip (Μιράζ 3D), ενώ τη σεναριακή προσέγγιση και προσαρμογή των σκηνών της ελληνικής παράστασης έκανε ο σκηνοθέτης Παναγιώτης Σιμόπουλος. Την παράσταση αφηγούνται στα ελληνικά η Θέμις Μπαζάκα, ο Κοσμάς Δεβελέγκας και ο Γιάννης Στεφόπουλος, ενώ στην αγγλική εκδοχή ακούγονται η Jodie Foster, o Tony Maples και o Michael Harrigan. Το sound design είναι του Στέφανου Κωνσταντινίδη, η μίξη ήχου του Αναστάσιου Κατσάρη, ενώ την ηχογράφηση της μουσικής του Μίμη Πλέσσα έκανε ο Νάσσος Σωπύλης.

Έκθεση Φωτογραφίας

Την ίδια ημέρα (Τρίτη 31 Ιανουαρίου) και ώρα 19:00, ταυτόχρονα με την παρουσίαση της νέας ψηφιακής παράστασης, το Ίδρυμα Ευγενίδου πραγματοποιεί τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας της Χρύσας Νικολέρη, με τίτλο «Diaries».

H έκθεση, η οποία θα φιλοξενείται στο Ίδρυμα Ευγενίδου έως τις 18 Φεβρουαρίου, περιλαμβάνει φωτογραφίες που ελήφθησαν με ερασιτεχνική Polaroid μηχανή και με το αντίστοιχο φιλμ, ενώ στη συνέχεια σαρώθηκαν και εκτυπώθηκαν με ιδιαίτερη έμφαση στην πιστότητά τους ως προς το πρωτότυπο.

Το συγκεκριμένο μέσο καταγραφής επιλέχθηκε συνειδητά, καθώς η υφή της Polaroid έχει ιδιαίτερη σημασία για τη φωτογράφο. Τα ξεθωριασμένα χρώματα, το τετράγωνο format και η αισθητική τους παραπέμπουν σε άλλες εποχές.

Κοινός παρονομαστής όλων το ταξίδι στον χρόνο και το ζήτημα της μνήμης. Αυτές οι φωτογραφίες θα μπορούσαν να είχαν ληφθεί οπουδήποτε και οποτεδήποτε - δεν έχουν πατρίδα και ημερομηνία– παρ' όλα αυτά όμως, και γι αυτόν ακριβώς τον λόγο, διακατέχονται έντονα από την αίσθηση του γνώριμου. Το γεγονός ότι έχουν ληhttp://www.blogger.com/img/blank.gifφθεί σε διάφορες χώρες, ενισχύει τα παραπάνω.

Πληροφορίες

Ίδρυμα Ευγενίδου, Λ. Συγγρού 387 - 175 64, Παλαιό Φάληρο (Είσοδος από Πεντέλης 11), τηλ. 210 9469600. Η επίσημη παρουσίαση της νέας ψηφιακής παράστασης θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 31 Ιανουαρίου. Θα πραγματοποιηθούν δύο παραστάσεις με ελεύθερη είσοδο για το κοινό (ώρες 20:30 και 21:30). Τα δελτία εισόδου τα οποία είναι απαραίτητα για την είσοδο θα αρχίσουν να διανέμονται από το ταμείο του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου από τις 19:30 της ιδίας ημέρας, και έως εξαντλήσεως των διαθεσίμων θέσεων. «Το Μυστήριο της Ζωής» θα ενταχθεί στο τρέχον πρόγραμμα του Πλανηταρίου από την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012.
Πηγή:http://www.naftemporiki.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου