Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2011

Η ερωτική πράξη δια χειρός Χρόνη Μπότσογλου


Η ερωτική πράξη σε όλη της την ένταση πρωταγωνιστεί στη νέα ενότητα έργων του ζωγράφου Χρόνη Μπότσογλου, που αποτελείται από 22 ανάγλυφα σε μπρούντζο, 4 σχέδια με γραφίτη και μολύβι και 12 ακουαρέλες σε λεπτό κινέζικο ρυζόχαρτο και θα παρουσιάζεται μέχρι τις 29 Ιανουαρίου στο Ιδρύμα «Η ά

λλη Αρκαδία» στην Κυψέλη


Είκοσι πέντε χρόνια αναζητούσε τρόπο να αποδώσει τις ερωτικές σκηνές όπως επιθυμούσε ο ζωγράφος και πρώην πρύτανης της ΑΣΚΤ, Χρόνης Μπότσογλου. Και η λύση ήρθε ως εκ θαύματος όταν έριξε μια δεύτερη ματιά σε έναν αριθμό τηλεφώνου που είχε σημειώσει χαράσσοντάς τον πάνω σε πηλό.

Οι ερωτικές σκηνές –αποκαλυπτικές κι άγριες σε ορισμένες περιπτώσεις– άρχισαν να αποτυπώνονται στον πηλό κι εν συνεχεία σε μπρούντζο. Γεννημένος ζωγράφος όμως, ο Χρόνης Μπότσογλου δεν μπορούσε παρά να συνδυάσει τα ανάγλυφά του με σχέδια κι ακουαρέλες.

«Η ερωτική πράξη αποτελεί το βασικό ένστικτο της ζωής και η στάση που κρατάμε απέναντι στον έρωτα μας καθορίζει», λέει ο ίδιος ο καλλιτέχνης, που θεωρεί πως η συγκεκριμένη ενότητα είναι η πιο παρακινδυνευμένη, αλλά και από τις πιο σοβαρές δουλειές του.

Στα τετράγωνα ανάγλυφα ο καλλιτέχνης «αφηγείται» την ερωτική πράξη, ενώ στα σχήματος οβάλ έχει αποτυπώσει τις στιγμές ανάπαυσης. «Η ξεκούραση είναι πολύ ουσιαστικό κομμάτι του έρωτα», επισημαίνει ο Χρόνης Μπότσογλου. «Εκείνη την ώρα η επικοινωνία αποκτά άλλη διάσταση, λέγονται πράγματα που δεν μπορείς να πεις άλλη στιγμή κατά τη διάρκεια της ημέρας».

«Το ζήτημα που βασάνισε τον Μπότσογλου πάνω από 20 χρόνια είναι η «συναισθησία», η από κοινού δηλαδή, λειτουργία όλων των αισθήσεων κατά την ερωτική πράξη, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο μπορεί η «συναισθησία» να εκφραστεί εικαστικά. Στον έρωτα το σώμα μετέχει ως όλον με την ταυτόχρονη λειτουργία των πέντε αισθήσεων», επισημαίνει στο κείμενο που συνοδεύει τον κατάλογο ο Χρήστος Λάζος.

Πληροφορίες: Ιδρύμα «Η άλλη Αρκαδία», Φωκίωνος Νέγρη 16, Κυψέλη, 210 8824681, ώρες λειτουργίας Τετάρτη 18।00-21.00, Σάββατο 11.00-18.00 & Κυριακή 11.00-16.00, είσοδος ελεύθερη,

www.felioscollection.gr

Πηγή:http://www.clickatlife.gr/Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου