Κυριακή, 20 Νοεμβρίου 2011

224 χρόνια από τη γέννηση του Louis Daguerre


Στις 18 Νοεμβρίου του 1787, 224 χρόνια πριν, γεννήθηκε ο Λουί Νταγκέρ (Louis Daguerre) γάλλος ζωγράφος, γιατρός και πρωτοπόρος της φωτογραφίας।
Στον Νταγκέρ λοιπόν, τον πατέρα* της φωτογραφίας αφιερώνει σήμερα το GOOGLE το σήμα του! Ο Νταγκέρ το 1838 ανακάλυψε μία μέθοδο εμφάνισης φωτογραφιών χωρίς αρνητικό, που ονομάστηκε δαγεροτυπία. Πρόκειται για την πρώτη πρακτική και εμπορική φωτογραφική διαδικασία. Η παραγωγή της ήταν μία εξέλιξη της ηλιογραφίας, εφεύρεσης του συνεργάτη του Daguerre, Ζοζέφ Νιέπς (Joseph Nicéphore Niépce).

Η διαδικασία παραγωγής νταγκεροτυπίας ξεκινά με την παράθεση των χάλκινων πλακών σε ιώδιο, όπου μέσω των αναθυμιάσεων διαμορφώνεται φωτοευαίσθητο ιωδίδιο του αργύρου. Οι πλάκες πρέπει να χρησιμοποιηθούν εντός μίας ώρας. Ακόλουθα εκτίθενται από 10 έως 20 λεπτά στο φως, ανάλογα με τη διαθέσιμη φωτεινότητα. Η εμφάνιση της εικόνας επιτυγχάνεται με την έκθεση της πλάκας σε υδράργυρο, θερμαινόμενο σε 75° C. Αυτό αναγκάζει τον υδράργυρο να συγχωνευτεί με το ασήμι. Έπειτα η εικόνα βυθίζεται σε θερμό διάλυμα κοινού άλατος και τελικά ξεπλένεται με καυτό αποσταγμένο νερό.
Οι νταγκεροτυπίες δεν μπορούσαν να αναπαραχθούν σε αντίγραφα και οι επιφάνειες τους ήταν εξαιρετικά λεπτές, με συνέπεια για να μην καταστραφούν να καλύπτονται συχνά με γυαλί। Η εικόνα που παραγόταν εμφάνιζε το πρότυπο σε αντεστραμμένη όψη, ανάλογη με την κατοπτρική αναπαράσταση. Επιπλέον οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνταν ήταν ιδιαίτερα τοξικές.

*Παρότι ο Νταγκέρ θεωρείται πατέρας της φωτογραφίας, την πρώτη πραγματική φωτογραφία την έβγαλε ο Ζοζέφ Νιεπς το 1826, έντεκα χρόνια πριν ο Νταγκέρ κάνει επίδειξη της μεθόδου του στο ευρύ κοινό!

Πηγή:http://www.e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου