Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

'The Oblong Box' στην Kunsthalle Athena


H Kunsthalle Athena παρουσιάζει έκθεση με νέα έργα του καλλιτέχνη Γιάννη Βαρελά και εγκαινιάζει έτσι το πρόγραμμα ατομικών παρουσιάσεων καταξιωμένων και ανερχόμενων καλλιτεχνών।

Η έκθεση κινείται σε δύο επίπεδα που αλληλεπιδρούν. Στο πρώτο έχουμε τις αναφορές του Γιάννη Βαρελά σε ήρωες, χαρακτήρες και περσόνες των ανεξάρτητων παραγωγών ταινιών τρόμου της δεκαετίας του ’70 αλλά και τηλεοπτικών προγραμμάτων για παιδιά της ίδιας περιόδου. Στο δεύτερο έχουμε την ανασύνταξη των ηθικών μορφωμάτων που εμπεριέχονται στην αισθητική των αναφορών αυτών.

Παράλληλα η έκθεση «The Oblong Box» διερευνά μια περαιτέρω - και ίσως πιο προσωπική - μετατόπιση των εικόνων αυτών «από το στερεότυπο στη σφαίρα του εσωτερικού τραύματος αλλά και τη διαλεκτική σχέση του ανοίκειου με τις ανακλήσεις μιας γνώριμης εμπειρίας». Η διερεύνηση αυτή πραγματώνεται εικαστικά με διάφορα μέσα όπως κατασκευές, βίντεο και κολλάζ, που θα εκτείνονται σε όλο τον χώρο της Kunsthalle Athena.

Οι θεατές καλούνται σε μια περιπέτεια χωρίς χρόνο και κατεύθυνση παρά μόνο αυτήν της ψευδαίσθησης.

Ο Γιάννης Βαρελάς γεννήθηκε το 1977 και είναι απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και του Royal College of Art του Λονδίνου. Έχει συμμετάσχει στην πρώτη Μπιενάλε της Αθήνας “Destroy Athens” (επιμέλεια ΧΥΖ), στην πρώτη Διεθνή Μπιενάλε της Νέας Ορλεάνης το 2008 και στη Μπιενάλε του Καΐρου το 2010. Ήταν υποψήφιος για το βραβείο ΔΕΣΤΕ 2011.

Την έκθεση επιμελείται η Μαρίνα Φωκίδη και η ομάδα της Kunsthalle Athena: Απόστολος Βασιλόπουλος, Ελεάννα Παπαθανασιάδη, Αγγελική Ρούσσου, Δάφνη Μαγγαλούση.

Kunsthalle Athena, Κεραμεικού 28, Κεραμεικός - Μεταξουργείο, Αθήνα
21- 26 Οκτωβρίου 2011 * Πέμπτη - Παρασκευή 17:00 – 20:00, Σάββατο 12:00 – 17:००
Πηγή:http://www.enet.gr

1 σχόλιο: