Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2011

Σε μια στροφή συναντήσαμε τον Ιόλα


To Beton7 Gallery παρουσιάζει την έκθεση με τίτλο "Σε μια στροφή συναντήσαμε τον Ιόλα" της Ομάδας Φιλοπάππου। Με το project αυτό, η ομάδα επιχειρεί να διατυπώσει ένα αναστοχαστικό ερώτημα σε σχέση με την σύγχρονη ελληνική τέχνη μέσω της χρήσης ενός παραδείγματος: της εμβληματικής μορφής του Αλέξανδρου Ιόλα.

Παρατηρώντας προσεκτικότερα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του εν λόγω παραδείγματος, ανάμεσα σε άλλα, διερωτάται: Τι συμβολίζει ο Αλέξανδρος Ιόλας; Ποιος ο ουσιαστικός ρόλος ανάλογων προσωπικοτήτων της παγκόσμιας καλλιτεχνικής σκηνής τότε και τώρα; Ποια είναι η διάδραση ανάμεσα στην πολιτική εξουσία και το "καλλιτεχνικό πεδίο"; Πώς αντιλαμβανόμαστε την καλλιτεχνική δραστηριότητα μιας γενιάς καλλιτεχνών στη σκιά μιας συλλογής βαρύνουσας σημασίας, όπως αυτή του Αλέξανδρου Ιόλα; Που και με ποιόν τρόπο γίνονται αντιληπτές οι αλλαγές στάσης απέναντι σε ζητήματα -μεταξύ άλλων- καλλιτεχνικής εκπαίδευσης και περιεχομένου των σύγχρονων έργων; Πώς θα μπορούσε, τέλος, να εννοηθεί ένα φανταστικό "μουσείο", που θα απαντούσε στις ιδιαιτερότητες και της ανάγκες μας σήμερα;

Στην παρούσα στιγμή, στόχος της ομάδας είναι να δημιουργήσει ένα ιδιότυπο "αρχείο Ιόλα", να επιχειρήσει δηλαδή να επανασυγκολλήσει διάσπαρτα στοιχεία σε σχέση με τη ζωή και τη δραστηριότητα του συλλέκτη. Το αρχείο Ιόλα είναι σχεδιασμένο πάνω σε μια σειρά από θεματικές, όπως τη συλλογή, τη βίλα, τον κήπο της, το μουσείο, τον ρόλο των θεσμών, των ανθρώπων, των συλλεκτών και των "πατρόνων" της τέχνης, το "φανταστικό μουσείο". Παράλληλα με την παρουσίαση, θα οργανωθούν παρουσιάσεις, συζητήσεις και ομιλίες με αντικείμενο αυτές τις θεματικές και με αναφορά τον Αλέξανδρο Ιόλα, με τη συμμετοχή θεωρητικών και ιστορικών τέχνης, καλλιτεχνών, αρχιτεκτόνων, κοινωνικών επιστημόνων, συνεργατών και συνοδοιπόρων του.

Με τον τρόπο αυτόν, η ομάδα επιδιώκει να ανοίξει μια συζήτηση που, εκκινώντας από το παράδειγμα του Αλέξανδρου Ιόλα, θα επεκτείνεται σε όλο το φάσμα της σύγχρονης ελληνικής τέχνης.

Η έκθεση "Σε μια στροφή συναντήσαμε τον Ιόλα", εντάσσεται στο παράλληλο πρόγραμμα της 3ης Μπιενάλε της Αθήνας 2011 ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ (23 Οκτωβρίου-11 Δεκεμβρίου 2011).


ΟΜΑΔΑ ΦΙΛΟΠΑΠΠΟΥ | ΣΕ ΜΙΑ ΣΤΡΟΦΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΑΜΕ ΤΟΝ ΙΟΛΑ

BETON7 Gallery
Εγκαίνια | Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2011 | 20:00
Διάρκεια έκθεσης | 24 Οκτωβρίου - 19 Νοεμβρίου, 2011
http://www.omadafilopappou.net

BETON7 Gallery, www.beton7.com
Πύδνας 7, Βοτανικός - Αθήνα 11855
(Μετρό Κεραμεικός) τηλ. 210 7512625
Ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα - Παρασκευή 14:00 - 21:00 Σάββατο: 14.00-18.००

Πηγή:http://www.e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου