Τρίτη, 11 Οκτωβρίου 2011

«Το βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου» στο Παρίσι


Το μεγάλο φθινοπωρινό γεγονός στην πόλη του φωτός

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η προετοιμασία της μεγάλης έκθεσης στο Λούβρο με τίτλο «Αρχαία Μακεδονία: Στο βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου», που εγκαινιάζεται στις 13 Οκτωβρίου.

Πρόκειται για το μεγάλο φθινοπωρινό γεγονός στο Παρίσι, μία έκθεση που επισφραγίζει την άριστη ελληνογαλλική συνεργασία σε επίπεδο μουσείων και αρχαιολόγων και προκαλεί την πιο κατάλληλη στιγμή μία ιδιαιτέρως θετική εικόνα για την Ελλάδα και τον Πολιτισμό της.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 16 Ιανουαρίου 2012, ενώ έχουν προγραμματιστεί και πολλές παράλληλες εκδηλώσεις, με κορυφαίο γεγονός το διεθνές colloquium για την Αρχαία Μακεδονία στις 2-4 Δεκεμβρίου 2011.

Τα μεγάλα γλυπτά από τη Μακεδονία βγήκαν από τις αποθήκες του Λούβρου και βρήκαν τη θέση τους στην έκθεση.

Το χρυσό στεφάνι βαλανιδιάς από την αγορά των Αιγών, εύρημα του 2008, θα υποδέχεται τους επισκέπτες μαζί με το χρονολόγιο των εμβληματικών ευρημάτων-σταθμών στην ανασκαφική έρευνα στη Μακεδονία.

Εξαιρετικής τέχνης οικιστικά ή ταφικά σύνολα από το Δερβένι, την Αμφίπολη, την Πύδνα, την Απολλωνία, τη Θεσσαλονίκη, προερχόμενα όλα από τις ανασκαφές των τελευταίων χρόνων στον μακεδονικό βορρά αφηγούνται την καθημερινότητα της μακεδονικής κοινωνίας, τον κόσμο των γυναικών, των ανδρών, των παιδιών, τις τέχνες, την εκπαίδευση, τον οπλισμό, τα ταφικά έθιμα, τις θρησκευτικές δοξασίες των Ελλήνων του Βορρά, του βασιλείου της Μακεδονίας.

Την ημέρα των εγκαινίων αναμένεται να κυκλοφορήσει και ο πολυσέλιδος κατάλογος -o μεγαλύτερος μέχρι τώρα κατάλογος που έχει εκδώσει το Τμήμα Ελληνικών, Ετρουσκικών και Ρωμαϊκών Αρχαιοτήτων του Λούβρου, αλλά και ο πληρέστερος μέχρι τώρα γενικά για την αρχαία Μακεδονία- που βρίσκεται ήδη επί του πιεστηρίου.

Παράλληλα, έχει ετοιμαστεί και μία 55λεπτη ταινία για τον Μ. Αλέξανδρο και τη Μακεδονία, στην οποία παρουσιάζονται όλες οι πρόσφατες ανασκαφές με αρχαιολογικά δεδομένα από τους ανασκαφείς.
Πηγή:http://www.skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου