Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012

Στη Σπιναλόγκα στρέφει το βλέμμα του ο Τσόκλης


Άνοιξε το Σάββατο 2 Ιουνίου- τις πύλες της για το κοινό, η εικαστική παρέμβαση-έκθεση του διεθνώς καταξιωμένου Έλληνα καλλιτέχνη Κώστα Τσόκλη στη Σπιναλόγκα, με τίτλο «Εσύ ο τελευταίος λεπρός», και αναμένεται να αποτελέσει πόλο έλξης χιλιάδων Ελλήνων και ξένων επισκεπτών.

Πρόσχημα για τη δημιουργία του μεγάλου αυτού εγχειρήματος ήταν η υπαινικτική ανάδειξη, όχι περιγραφική, της περιόδου 1903 - 1957, δηλαδή της εποχής του εγκλεισμού των λεπρών στη Σπιναλόγκα. Επεμβάσεις διακριτικές, έγιναν τόσο στην εξωτερική όψη, μετατρέποντας το νησί σε ένα τεράστιο γλυπτικό έργο, όσο και στο εσωτερικό του, όπου, από τη στιγμή που ο επισκέπτης θα πατήσει το πόδι του, θα αρχίζουν γι' αυτόν οι εικαστικές εκπλήξεις, οι οποίες, πότε αναδεικνύουν υπάρχουσες συγκινησιακές δυνατότητες που ίσως διέφευγαν της προσοχής του θεατή, πότε θα τον βάζουν μπροστά σε απροσδόκητες αισθητικές καταστάσεις και πότε θα τον φέρνουν σε επαφή με αυτόνομους ζωγραφικούς πίνακες, γλυπτά και multimedia εγκαταστάσεις. Η εικαστική του παρέμβαση γίνεται πάνω στα 85.000 τ.μ, της Σπιναλόγκας με μακρόχρονη ελληνική, ενετική και οθωμανική ιστορία.

O Νίκος Ξυδάκης συνέθεσε τη μουσική που συνοδεύει τον επισκέπτη στη διαδρομή। H έκθεση που υποστηρίζεται από το υπουργείο Πολιτισμού - Τουρισμού, την Περιφέρεια Κρήτης, τον Δήμο Αγίου Νικολάου, το Δημοτικό Μουσείο Κώστα Τσόκλη και τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO θα διαρκέσει έως τις 31 Οκτωβρίου 2012.

Επιμελητές της εκδήλωσης είναι η Κατερίνα Κοσκινά, Πρόεδρος του Δ।Σ. του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και ο ιστορικός Τέχνης Bruno Cora, διευθυντής, κατά καιρούς, πολλών Μουσείων στην Ιταλία και την Ελβετία.

Πηγή:http://www.naftemporiki.gr

1 σχόλιο: