Το αέναο πέρασμα από το σκοτάδι στο φως υφαίνεται στο νέο έργο του φιλέλληνα ζωγράφου Στόγιαν Ντόνεφ, «Φως και σκοτάδι», που παρουσιάζεται στην πολυδιάστατη έκθεση, η οποία παρουσιάζεται στην γκαλερί Ελένη Μαρνέρη.
Η έκθεση
Με την πίστη πως εμείς οι Έλληνες φέρουμε μέσα μας το φως που δικαιώνει την ύπαρξή μας, η έκθεση, παράλληλα με το έργο του Στόγιαν Ντόνεφ, περιλαμβάνει 4 ενότητες, στις οποίες 54 χαρισματικοί Έλληνες και φιλέλληνες καλλιτέχνες του εικαστικού κοσμήματος, ζωγράφοι και άλλοι εικαστικοί παρουσιάζουν τις δημιουργίες τους, συμπαρασυρόμενοι από τις κρυστάλλινες στιγμές που το φως διαχέεται στο σκοτάδι. Στην δεύτερη ενότητα - η οποία εγκαινιάζεται στις 28 Ιουνίου - 16 χαρισματικοί καλλιτέχνες του κοσμήματος και όχι μόνο εμπνεόμενοι από το έργο του φιλέλληνα ζωγράφου, δημιουργούν απεικονίζοντας την μετάβαση από το σκοτάδι στο φως και αντίστροφα.
Το έργο
Χρωματίζοντας σε όλο της το μεγαλείο την αντιφατικότητα των δυο εννοιών, ο Στόγιαν Ντόνεφ «αφηγείται» το έργο του: «Φως και σκοτάδι: δύο έννοιες αντίθετες. Μεταξύ τους η αλλαγή, σαν τη μέρα με τη νύχτα, τη ζωή με τον θάνατο. Τίποτα δεν είναι αιώνιο. Γεγονότα και μνήμες χάνονται μέσα στο σκοτάδι του χρόνου, μέχρι καινούργιες αλήθειες να ξεπροβάλουν πάλι στο φως. Έντονο φως που ανοίγει τα μάτια προς τον εαυτό μας και τον κόσμο γύρω μας και μετά πάλι σκοτάδι που περιέχει το φως, ένα φως ήπιο, πιο πολύτιμο, το φως της τέχνης. Οι ακτίνες του ήλιου ακουμπούν τη γη. Μαρμάρινες στήλες υψώνονται από τη γη προς το σύμπαν. Όλα σχετίζονται με το ανθρώπινο πνεύμα και το ύψος γίνεται το μέτρο σύγκρισης που μας κάνει να διερωτόμαστε: Ποιοί είμαστε; Προς τα που πάμε; Μέσα από τα ποιήματα γίνεται η επικοινωνία των ψυχών και φωτίζεται ο κόσμος ολόκληρος, φωτίζεται το σκοτάδι και φαίνεται πάλι φως».
Ο καλλιτέχνης
Ο Στόγιαν Ντόνεφ γεννήθηκε το 1953, στη Βουλγαρία, και τελείωσε με άριστα την Ακαδημία Καλών Τεχνών της Σόφιας, όπου, αργότερα, διατέλεσε Καθηγητής στο τμήμα ζωγραφικής. Από το 1991 ζει και εργάζεται στην Αθήνα, έχοντας πραγματοποιήσει πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ έργα του βρίσκονται σε κρατικές, δημόσιες και ιδιωτικές - εγχώριες και ξένες- συλλογές. Τα έργα του, με θέμα την ποίηση του Κωνσταντίνου Καβάφη, έχουν ενταχτεί στο πολιτιστικό πρόγραμμα του δήμου Αθηναίων και παρουσιάστηκαν στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.
Πληροφορίες
Γκαλερί Ελένη Μαρνέρη, Λεμπέση 5 - 7 και Πορίνου 16, Μακρυγιάννη, μετρό Ακρόπολη, τηλ।: 210 8619488. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 10:00 - 20:00, Τετάρτη και Σάββατο: 10:00 - 18:00, Κυριακή και Δευτέρα: κλειστά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου