Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012

«Οδός Ελευθερίας» του εικαστικού Χρήστου Μποκόρου


Τη σειρά ζωγραφικών έργων με τίτλο «Οδός Ελευθερίας» του Έλληνα εικαστικού Χρήστου Μποκόρου, παρουσιάζει η γκαλερί Τhe Office στην παλιά Λευκωσία, από την 1η Ιουνίου 2012.

«ΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ» - έκθεση δίπλα στην πράσινη γραμμή στη γκαλερί The Office।

Με την παρουσίαση της σειράς ζωγραφικών έργων που φέρουν τον τίτλο «ΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ» ο Μποκόρος επιχειρεί μια απευθείας συνομιλία με χώρους, κτίρια και δρόμους που γειτνιάζουν ή καταλήγουν στην πράσινη γραμμή της Λευκωσίας. Πολλά από αυτά τα κτίρια έχουν υποστεί βλάβη και φθορά.

Θα έλεγε κανείς ότι αποτελούν με τη σειρά τους μια δεύτερη ρωγμή κοντά σε εκείνη της πράσινης γραμμής που διαχωρίζει την πολιτεία। Ανάμεσα σε αυτά τα χαρακώματα, λοιπόν, ο ζωγράφος εγκαθιστά, φυτεύει τη δική του «ΟΔΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ» με την ελπίδα πως θα χαρίσει νέους καρπούς και χαρμόσυνες δονήσεις στο κέντρο της πόλης – «συνωμοτώντας» αθόρυβα και ταπεινά με όλες τις εγχώριες αναζωογονητικές δυνάμεις. Οι φλόγες του Μποκόρου, μικροί, γνήσιοι φορείς της ρωμιοσύνης, των καημών και των αναζητήσεών της ζεσταίνουν με τον τρόπο τους ένα ζωτικό κομμάτι της Πόλης Εντός των Τειχών.

Συνομιλώντας ο ζωγράφος άμεσα με χώρους και σημεία που παραμένουν κοιτίδες του ελληνισμού αναζωπυρώνει κέντρα ενδιαφέροντος στην καρδιά της πρωτεύουσας. Όσο ο Μποκόρος σπέρνει τα ατίθασα ζωγραφικά του «σήματα» σε «παραμεθόρια» σημεία, στις χαραγματιές της παλιάς Λευκωσίας, τόσο μας υπενθυμίζει ότι τα ακριτικά μέρη του τόπου μας, τα ίδια τα άκρα της πολιτεία μας, όταν φωτίζονται επαρκώς, αναδεικνύονται απαστράπτοντα και ζωντανά.
Τάσος Α. Γκέκας


-----------------------------------------------------------------

Ο ίδιος ο εικαστικός λέει:

«Χρησιμοποιώ, επιφάνειες φθαρμένες από προηγούμενες βιοτικές χρήσεις, για να ενσαρκωθεί στο έργο, εκτός από το θέμα και την όποια αναπαραστατική δεξιότητα, η συνεχής υπόμνηση του συλλογικού τόπου και χρόνου από τον οποίο κατάγεται ο συλλογισμός μου και στον οποίο θα ήθελα να απευθύνεται το τελικό αποτέλεσμα της χειροτεχνίας μου. Eπιλέγω τα θέματά μου με κριτήριο την αναγνώριση τους, τόσο ως εντόπια σήματα όσο και ως οικουμενικά σύμβολα επικοινωνίας των ανθρώπων με την άφατη οικειότητα του μυστήριου που περιβάλει τα υλικά αντικείμενα γύρω μας. Η διαδικασία της προετοιμασίας και της ζωγραφικής με οδηγεί, κάποιες στιγμές προσήλωσης και πειθαρχίας, σε απρόοπτα ξέφωτα αυτογνωσίας και συμφιλίωσης με
την κοινή μας συνθήκη, τον τετελεσμένο κόσμο. Εκεί μου αποκαλύπτεται η
επιφάνεια της ομορφιάς, εκεί συντελείται και η υπέρβασή στην αιωνιότητα και την αλήθεια। Aυτά τα ξέφωτα προσδοκώ και γι' αυτά εργάζομαι. Λόγια λέω πάλι, κι η ζωγραφική απομακρύνεται. Σαν να είναι πάντα κάπου αλλού η ύλη και το πνεύμα που ενσαρκώνει. Μακριά από τις εικόνες της και τις περιγραφές της. Κρατάει μιαν απόσταση, όσο κοντά της κι αν βρισκόμαστε. Στην αύρα αυτής της απόστασης σώζεται το μυστικό της, σώζεται και κάτι από εμάς μαζί του.»
Χρήστος Μποκόρος.

Εγκαίνια την 1η Ιουνίου 2012 στη γκαλερί «Τhe Office» [Κλεάνθη Χριστοφίδη 32, παλιά Λευκωσία]। Η έκθεση θα παραμείνει μέχρι τις 30 Ιουνίου. Ώρες λειτουργίας 19:00 – 21:30. Πληροφορίες τηλ. 99848495.

Πηγή:http://www.e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου