Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Εικαστικός ναυτικός πλους


Ενώνοντας σε διάλογο τα παλιά με τα νέα του έργα, ο εικαστικός Αντώνης Καστρινάκης παρουσιάζει, παράλληλα, σε δύο χώρους, την ατομική έκθεση - εγκατάσταση, με τίτλο «Βιλάι».

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν στο Κέντρο Τέχνης Καστέλας, σήμερα Τετάρτη 6 Ιουνίου στις 8 το βράδυ, και στο Μουσείο Μπενάκη, το Σάββατο 9 Ιουνίου στις 12 το μεσημέρι, με μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις και των δύο εκθέσεων να διατίθεται για τους σκοπούς του Μουσείου Μπενάκη.


Το «Βιλάι», ως ένα πολυδιάστατο εικαστικό τοπίο, περικλείει τις πρόσφατες σημειώσεις και αναζητήσεις, ανακαλύψεις και επινοήσεις, αδιέξοδα και διεξόδους του Αντώνη Καστρινάκη, ακολουθώντας την «Πορεία ενός καρνάγιου» που παρουσιάστηκε το 2006 και τα «Κανάρια» του 2010.

Εμπνευσμένος από τον ναυτικό πλου, αλλά και από το εργαστήριο του - όπου ενώνονται ξεχωριστοί κόσμοι, υφές,
φόρμες και αναμνήσεις-, ο καλλιτέχνης παρουσιάζει επιτοίχιες και τρισδιάστατες σημειώσεις των τελευταίων ετών.

Η εγκατάσταση

Υπό την επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού, την εγκατάσταση συνθέτουν επάλληλες κάθετες γραμμές σχηματικών καραβιών που μετασχηματίζονται σε mobiles ή αιωρούμενα τάματα, λιτές εγκαταστάσεις, φορμαλιστικά τοπία και αυτοσχέδια ευφάνταστα εφευρήματα του καλλιτέχνη, κατασκευασμένα με εφήμερα υλικά.

Υπερμεγέθη τρισδιάστατα καράβια, λευκά επιτοίχια συμπλέγματα από σχηματοποιημένες φόρμες πλοίων που, κατά διαστήματα, διακόπτονται από τις εμβληματικές μονοχρωμίες του μπλε κοβαλτίου του κόκκινου και του κίτρινου, αρνητικές πτυχωτές φόρμες- ενθυμήματα του καλοκαιριού του 2004, κουτιά τσιγάρων Gitanes που αναπαράγονται και μεγεθύνονται με τη βοήθεια επεξεργασμένων χρωματικά εκτυπώσεων και μικροκατασκευών, τροχήλατα λευκά μαγικά σκαμνάκια και γλυπτά - τηγάνια, ακουμπισμένα επάνω σε γραμμωτές πολύχρωμες επιφάνειες, ολοκληρώνουν το έργο, που, παράλληλα, διανθίζεται με μία πολύχρωμη πομπή από μικρά ζωηρόχρωμα καραβάκια που παιχνιδίζουν σε διάφορα σημεία της διαδρομής।


Πληροφορίες

Κέντρο Τέχνης Καστέλας, Καραγεώργη Σερβίας 3 - Πειραιάς, τηλ।: 210 4221925, 6944 569683. Διάρκεια έκθεσης: 6 -30 Ιουνίου. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα - Παρασκευή: 18.00 - 22.00, Σάββατο - Κυριακή: 11.00 - 15.00 (και κατόπιν ραντεβού). Μουσείο Μπενάκη: Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου - Αθήνα, τηλ.: 210 3453111. Διάρκεια έκθεσης: 9 Ιουνίου - 29 Ιουλίου. Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη, Πέμπτη, Κυριακή: 10.00 - 18.00, Παρασκευή,
Σάββατο: 10।00 - 22.00.
Πηγή:http://www.naftemporiki.gr

1 σχόλιο: