Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Σαγκάλ, Μονέ και άλλα "αστέρια" στην Πινακοθήκη


Εργα Σαγκάλ, Μονέ, Ρενουάρ, Καναλέτο, Σισλέ, Φραγκονάρ, αλλά και Γύζη, Ιακωβίδη, Βολανάκη, Πανταζή, Παρθένη, Γκίκα, Τσαρούχη, Μόραλη κ।ά. έρχονται στην Εθνική Πινακοθήκη, λίγο πριν κλείσει για την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό της.

Πιο συγκεκριμένα, 270 έργα, ένα μεγάλο μέρος της πλούσιας Συλλογής του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη, θα παρουσιαστούν από την 1η Μαρτίου έως τις 3 Ιουνίου, στην Αθήνα, σε μία έκθεση υπό τον τίτλο: «Συλλογή Λεβέντη. Έλληνες ζωγράφοι 19ου και 20ού αιώνα».

Το ελληνικό κοινό θα δει πρώτο τη μία από τις τρεις ενότητες της συλλογής, τη λεγόμενη Συλλογή του Παρισιού, η οποία εκτίθεται για πρώτη φορά ολοκληρωμένη, καθώς για περισσότερο από μισό αιώνα βρισκόταν στην κατοικία του συλλέκτη Αναστασίου Γ. Λεβέντη στο Παρίσι.
Το τμήμα αυτό της συνολικής Συλλογής συγκροτήθηκε σταδιακά από τη δεκαετία του 1950 έως τις αρχές του 1970 και περιλαμβάνει σημαντικά έργα παλιών δασκάλων και εξαιρετικές ιμπρεσιονιστικές και μεταϊμπρεσιονιστικές δημιουργίες.

Λεπτομέρεια από το έργο του Μονέ, «Ο Σηκουάνας στο Jeufosse κοντά στο Vernon»
Λεπτομέρεια από το έργο του Μονέ, «Ο Σηκουάνας στο Jeufosse κοντά στο Vernon»

Στην Αθήνα θα παρουσιαστούν 76 ελαιογραφίες, σχέδια και ακουαρέλες από τη Συλλογή του Παρισιού, η οποία δεν καλύπτει με συνοχή και συνέπεια καμιά περίοδο της ευρωπαϊκής ιστορίας της τέχνης, αλλά παρουσιάζει πολλά «αστέρια». Ενα ατμοσφαιρικό τοπίο «Κοιλάδα με τις αίγες» του Κορό, «Η παραλία της Trouville» του προϊμπρεσιονιστή Λουί-Εζέν Μπουντέν, ένα έργο ωριμότητας του Μονέ «Ο Σηκουάνας στο Jeufosse κοντά στο Vernon», δύο πίνακες του ιμπρεσιονιστή Καμίγ Πισαρό, δύο τοπία του Σισλέ, ένα χυμώδες γυμνό και μια γοητευτική νεκρή φύση του Ρενουάρ, «Το ζευγάρι με ανθοδέσμη» του Σαγκάλ κι ένα εσωτερικό του Μπονάρ είναι μερικά από τα αριστουργήματα της δυτικοευρωπαϊκής συλλογής.

Δίπλα στη μέχρι τώρα αθέατη και αδημοσίευτη στο μεγαλύτερο μέρος της Συλλογή του Παρισιού, θα στηθούν οι ενότητες που αντιστοιχούν στην ελληνική τέχνη 19ου και 20ού αιώνα και στην κυπριακή τέχνη του 20ού αιώνα.

Η ελληνική συλλογή, που παροσιάζει με μεγαλύτερη πληρότητα την ιστορία της ζωγραφικής του νεότερου ελληνικού κράτους, αριθμεί πάνω από 270 έργα, από τα οποία θα παρουσιαστούν 176 έργα από 90 καλλιτέχνες.

Το ελληνικό πανόραμα αρχίζει με δείγματα της πρώιμης ελληνικής προσωπογραφίας και τη Σχολή του Μονάχου και λαμπερά έργα, όπως τη σπάνια σύνθεση της «Μήδειας» του Λύτρα, την αλληγορία της «Αρμονίας» του Γύζη, τη «Μητρική στοργή» του Ιακωβίδη και «Το αντίδωρο» του Θ. Ράλλη.
Αλταμούρας, Πανταζής, Μαλέας, Παπαλουκάς, Κογεβίνας, Παρθένης, Μπουζιάνης, Κόντογλου δίνουν τη συνέχεια κι εκείνοι τη σκυτάλη για την ιστορία της ελληνικής τέχνης στους Τσαρούχη, Βασιλείου, Διαμαντόπουλο, Μόραλη, κ.ά.

Μετά το πέρας της έκθεσης, τα έργα θα ταξιδέψουν στον τελικό τους προορισμό, τη Λευκωσία, όπου θα στεγαστούν μόνιμα στο ολοκαίνουργιο Μουσείο Λεβέντη.

Πηγή:http://www.e-go.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου