Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Στη Διοχάντη το βραβείο της Ένωσης Ελλήνων Τεχνοκριτικών


«Στις δύσκολες στιγμές που ζούμε σας ευχαριστώ», είπε με σεμνότητα η καλλίτεχνις παραλαμβάνοντας το βραβείο.

Σε μια συναισθηματικά φορτισμένη τελετή, μέσα στο βαρύ κλίμα της επόμενης ημέρας από τη θλιβερή βραδιά της Αθήνας, η Ένωση Ελλήνων Τεχνοκριτικών απένειμε τα βραβεία της καλλιτεχνικής διετίας 2009-2010 στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Κουμπάρη, το βράδυ της Δευτέρας.

Το Α΄ βραβείο των Ελλήνων Τεχνοκριτικών -στην τρίτη εκδήλωση απονομής τους από το 1997- κέρδισε η γλύπτρια Διοχάντη, για την έκθεση- εγκατάσταση στον χώρο του ελαιουργείου της Ελευσίνας το 2010. «Στις δύσκολες στιγμές που ζούμε σας ευχαριστώ», είπε με σεμνότητα η καλλιτέχνις παραλαμβάνοντας το βραβείο.

«Να κυνηγάτε τα όνειρά σας και να μην παραιτείστε ποτέ», προέτρεψε σταθερά η Άσπα Στασινοπούλου, παραλαμβάνοντας το «βραβείο έργου ζωής» που της απένειμε, εκτός συναγωνισμού, η Ένωση.

Έπαινοι απονεμηθήκαν σε τρεις καλλιτέχνες για την εκθεσιακή-καλλιτεχνική τους δραστηριότητα κατά την περίοδο 2009-2010. συγκεκριμένα, στην Ευγενία Αποστόλου -για τις εκθέσεις της στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (2009) και στο Μουσείο Αλεξ Μυλωνά (2010), την Μαίρη Ζυγούρη -για την καλλιτεχνική της δράση στο Palazzo dell' Sperimentazioni Fondazione Mora (Νάπολη 2009) και στο Studio Stefania Miscetti (Ρώμη 2010), και τον ’γγελο Σκούρτη για την ατομική του έκθεση στην γκαλερί Fizz (2009).

Τέλος η πρόεδρος της Ένωσης Τεχνοκτριτικών, Μαρία Μαραγκού, ευχαριστώντας τους παραβρισκόμενους, ανθρώπους της τέχνης, που συγκεντρώθηκαν στην τελετή, μέσα «στο κακοποιημένο κέντρο της πόλης» είπε: «Στην τέχνη θα ακουμπήσουμε παρά τις όποιες διαφορές και επιμέρους διαφωνίες μας, γιατί αυτή είναι που θα εκφράσει τα παρόντα και μελλοντικά μας, δυσάρεστα και ευχάριστα».

Τα βραβεία δεν συνοδεύονται από χρηματικό πόσο και απονέμονται ανά διετία, έπειτα από προτάσεις που καταθέτουν τα μέλη της AICA HELLAS। Η τελική επιλογή γίνεται από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης.

Διοχάντη

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1945। Σπούδασε ζωγραφική και χαρακτική στην Accademia di Belle Arti στη Ρώμη και αρχιτεκτονική, ενδυματολογία, γραφικές τέχνες στη Ρώμη και στο Λονδίνο. Από το 1967 έως σήμερα έχει οργανώσει 14 ατομικές εκθέσεις σε Αθήνα, Λευκωσία, Εδιμβούργο, Ελευσίνα, κ.ά. Έχει λάβει μέρος σε 119 ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα, Κύπρο και σε πολλές άλλες χώρες. Έχει συνεργαστεί με Έλληνες και Ευρωπαίους ιστορικούς τέχνης-επιμελητές. Έχει λάβει πρώτο και δεύτερο διεθνές βραβείο σε Ιταλία, Γερμανία, Ιρλανδία και Νορβηγία, ενώ έργα της υπάρχουν σε μουσεία και ιδιωτικές συλλογές σε Ελλάδα, Ιταλία, Πολωνία, Νέα Υόρκη, καθώς και στο Ολυμπιακό Πάρκο της Σεούλ. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Πηγή:http://www.naftemporiki.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου