Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Οι κουκίδες του ανατρεπτικού Ντάμιεν Χιρστ στη Gagosian


Η γκαλερί Gagosian παρουσιάζει την έκθεση «The Complete Spot Paintings 1986-2011» με ζωγραφικά έργα του Damien Hirst। Η επιμέλεια της έκθεσης έχει ως κεντρικό άξονα την ταυτόχρονη παρουσίαση έργων του Hirst σε κάθε μία από τις έντεκα γκαλερί Gagosian που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο, στη Νέα Υόρκη, στο Λονδίνο, στο Παρίσι, στο Λος Άντζελες, στη Ρώμη, στην Αθήνα, στη Γενεύη και στο Χονγκ Κονγκ.

Θα περιλαμβάνει έργα τα οποία προέρχονται από δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές, αλλά και από τον ίδιο τον καλλιτέχνη. Η έκθεση θα εγκαινιαστεί ταυτόχρονα και στις έντεκα γκαλερί στις 12 Ιανουαρίου και στην Αθήνα θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Μαρτίου 2012. Είναι η πρώτη φορά που η γκαλερί Gagosian αφιερώνει όλους τους χώρους της σε έναν καλλιτέχνη.

Τα έργα με κουκίδες του Hirst συγκαταλέγονται ανάμεσα στα πιο προβεβλημένα της σύγχρονης τέχνης, λειτουργώντας ως διεθνώς αναγνωρισμένα σύμβολα που ξεπερνούν τα όρια πολιτισμών και γλωσσών. Περιλαμβάνοντας από τον πρώτο πίνακα με κουκίδες του 1986 μέχρι τα μνημειακά έργα όπου δεν επαναλαμβάνεται καμία φορά κανένα χρώμα, αλλά και τα πρόσφατα έργα όπου σε κάποιες περιπτώσεις οι κουκίδες δεν ξεπερνούν το 1 χιλιοστόμετρο σε διάμετρο, η έκθεση θα παρουσιάσει το «σύμπαν των κουκίδων» του Hirst σε ένα πραγματικά παγκόσμιο πλαίσιο.

Παράλληλα με την έκθεση θα κυκλοφορήσει η έκδοση «The Complete Spot Paintings 1986-2011» η οποία αποτελεί μια εικονογραφημένη και πλήρη αναφορά σε όλα τα έργα με κουκίδες που φιλοτεχνήθηκαν από τον Hirst στο αντίστοιχο διάστημα.

Οι κουκίδες του ανατρεπτικού Ντάμιεν Χιρστ στη Gagosian

Η έκθεση «Damien Hirst: Κουκίδες, η πλήρης συλλογή, 1986-2011» θα προηγηθεί κατά ελάχιστο χρόνο της πρώτης μεγάλης αναδρομικής έκθεσης του έργου του Hirst, η οποία θα εγκαινιαστεί στην Tate Modern τον Απρίλιο του 2012.

Damien Hirst: «The Complete Spot Paintings 1986-2011»
12 Ιανουαρίου – 10 Μαρτίου 2012
Εγκαίνια: 12 Ιανουαρίου, 7-9μμ.


«Φανταστείτε ένα σύμπαν από κουκίδες. Κάθε φορά που δημιουργώ έναν πίνακα αποκόπτω ένα τετράγωνο κομμάτι αυτού του σύμπαντος. Οι κουκίδες όμως ξαναγεννιούνται στο κομμάτι που έκοψα. Είναι όλες συνδεδεμένες μεταξύ τους».
Ντέμιαν Χερστ


Ο Damien Hirst γεννήθηκε το 1965 στο Μπρίστολ της Αγγλίας। Ανάμεσα στις ατομικές εκθέσεις του ξεχωρίζουν οι εξής: "The Agony and the Ecstasy," Museo Archeologico Nazionale di Napoli, Νάπολη (2004), "A Selection of Works by Damien Hirst from Various Collections," Museum of Fine Arts, Βοστώνη (2005) και Astrup Fearnley Museet for Moderne Kunst, Όσλο (2005), "For the Love of God," Rijksmuseum, Άμστερνταμ (2008), "No Love Lost," The Wallace Collection, Λονδίνο (2009); "Requiem," Pinchuk Art Center, Κίεβο (2009), και “Cornucopia,” Oceanographic Museum of Monaco, Μονακό (2010). Το 1995 βραβεύτηκε με το Turner Prize. Έργα του περιλαμβάνονται σε σημαντικές δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο Χερστ ζει και εργάζεται στο Λονδίνο και στο Ντέβον.

Πηγή:http://www.e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου