Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Νέα έκθεση στο Μουσείο Ιστορίας της Ελληνικής Ενδυμασίας


Το Μουσείο Ιστορίας της Ελληνικής Ενδυμασίας δε θα μπορούσε παρά να μπει στο πνεύμα του εορτασμού των 100 χρόνων από την ίδρυση του Λυκείου των Ελληνίδων (ΛτΕ), φιλοξενώντας την έκθεση με τίτλο 100 χρόνια μιας «ζωντανής» συλλογής.

Πρόκειται για μια συναρμογή από μικρές εκθεσιακές ενότητες που παγιδεύουν στιγμές, αναμνήσεις (παρελθόν), ψευδαισθήσεις (παρόν) και όνειρα (μέλλον) σε παράλληλους χρόνους. Μοναδικά κομμάτια βγαίνουν από τις αποθήκες του Μουσείου, με σκοπό το ευρύτερο κοινό να γνωρίσει καλύτερα τον δραστήριο φορέα και τις συλλογές του. Η συλλεκτική δραστηριότητα του Λυκείου ξεκινά το 1911, όταν η ιδρύτρια του Λυκείου, Καλλιρρόη Παρρέν, κατορθώνει να συγκεντρώσει επί δανεισμό φορεσιές από όλη την Ελλάδα, προκειμένου να τις παρουσιάσει στις μεγάλες γιορτές του Παναθηναϊκού Σταδίου. Οι προθήκες καταγράφουν την πορεία της ενδυματολογικής συλλογής του Μουσείου ως απότοκης της ιστορικής διαδρομής του ΛτΕ από το 1911 έως σήμερα, και «μιλούν» για την Ιματιοθήκη και τους παράλληλους βίους που ανέπτυξε και αναπτύσσει με τα Τμήματα Εργαστηρίου και Χορού.

Tο Mουσείο Ιστορίας της Ελληνικής Ενδυμασίας Εγκαινιάστηκε τον Mάρτιο του 1988 από την τότε υπουργό Πολιτισμού Mελίνα Mερκούρη, η οποία συνέβαλε αποφασιστικά στη δημιουργία του. Στεγάζεται σε διώροφο κτίριο της οδού Δημοκρίτου 7, που κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1920. Πρόκειται για ένα κατεξοχήν ενδυματολογικό μουσείο, το οποίο περιλαμβάνει στις συλλογές του περίπου 25.000 αντικείμενα, κυρίως αυθεντικές τοπικές φορεσιές και κοσμήματα του ιστορικού ελληνικού χώρου.

Σκοπός της ύπαρξής του είναι η συλλογή, η διαφύλαξη, η μελέτη και τέλος η προβολή της ιστορίας της ελληνικής ενδυμασίας. Kύρια δραστηριότητά του είναι η διοργάνωση περιοδικών θεματικών εκθέσεων σε ετήσια βάση, που δίνουν την ευκαιρία στο κοινό να γνωρίζει κάθε φορά και ένα τμήμα της πλούσιας συλλογής του. Tο Mουσείο Ιστορίας της Ελληνικής Ενδυμασίας είναι από το 1997 τακτικό μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου Mουσείων (International Council of Museums - ICOM).

Πληροφορίες

Μουσείο Ιστορίας της Ελληνικής Ενδυμασίας, Δημοκρίτου 7, Κολωνάκι। Τηλ.: 2103629513. Η έκθεση θα διαρκέσει έως 31/12/2012. Δευτέρα - Παρασκευή 9 π.μ. - 4 μ.μ. Είσοδος ελεύθερη.

Πηγή:http://www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου