Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Έκθεση υποβρύχιας φωτογραφίας


Την έκθεση υποβρύχιας φωτογραφίας «Ναυάγια», του Μπάμπη Ξερικού φιλοξενεί το Βartesera, από τη Δευτέρα 25 Ιουλίου μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου. Σκόρπια φόρτια, τσακισμένες λαμαρίνες, κοπάδια ψαριών, κοράλλια και ανεμώνες συμπληρώνουν όμορφα το μυστήριο που ο φωτογράφος αποτυπώνει μέσα από τον φακό του.

Τη στιγμή που ένα καράβι γίνεται ναυάγιο και περνάει από τον κόσμο της επιφάνειας στον κόσμο του βυθού, παύει να αποτελεί ένα χρηστικό αντικείμενο για τον άνθρωπο. Μαγικά, μετατρέπεται σε σκουπίδι, ένα ακόμα απομεινάρι του ανθρώπινου πολιτισμού. Η μετάβαση από τη μια κατάσταση στην άλλη σπάνια είναι προγραμματισμένη, και συχνά περιέχει ανθρώπινο πόνο και απώλεια.

Κάθε ναυάγιο έχει τη δική του ιστορία, γνωστή ή άγνωστη, και προέρχεται από ένα μοναδικό σύνολο περιστάσεων. Όταν βρεθεί στο βυθό (ολόκληρο ή σε τμήματα), ανάλογα με το μέγεθος του, διαμορφώνει για πάντα το τοπίο. Ο χρόνος εκεί μετράει αλλιώς και το αρχικά ξένο αντικείμενο ενσωματώνεται σταδιακά στο καινούργιο του περιβάλλον.

Μια πιο κοντινή ματιά αποκαλύπτει οργανισμούς που εκμεταλλεύονται και τα πιο απίθανα σημεία. Από την οξείδωση του μεταλλικού σκελετού μέχρι μια καλή θέση σε μια σκοτεινή τρυπά, το ναυάγιο φιλοξένει μια εξαιρετική ποικιλία καταστάσεων. Συμβίωση και παρασιτισμός, κρυψώνες και κοιτώνες, ενέδρες και θηράματα. Σαν ένας νέος ύφαλος προσελκύει όλο και μεγαλύτερο αριθμό θαλάσσιων οργανισμών, δημιουργώντας ένα αβέβαιο καταφύγιο για τους μόνιμους και ένα ενδιαφέρον σημείο για τους περαστικούς.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν τη Δευτέρα 25 Ιουλίου στις 20.30.

Πληροφορίες

Διάρκεια έκθεσης από τις 25 Ιουλίου μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου

Βartesera, Κολοκοτρώνη 25, Αθήνα

Πηγή:http://www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου