Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Ο Ελύτης στη Λέσβο


ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΙΗΤΗ ΘΑ ΓΙΟΡΤΑΣΤΟΥΝ ΣΤΟ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟ ΤΟΥ ΠΑΠΠΟΥ ΤΟΥ
Το «Ελαιοτριβείο - Μουσείο Βρανά» αποτελεί ένα σπάνιο αρχιτεκτονικό μνημείο και ένα ζωντανό τεκμήριο της μεγάλης βιομηχανικής ανάπτυξης της Λέσβου το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα।
Είναι όμως ταυτόχρονα και ένας συμβολικός χώρος, καθώς συνδέεται άμεσα με τον Οδυσσέα Ελύτη. Αποτελεί δημιούργημα του παππού του και ένα από τα λίγα ζωντανά τεκμήρια της λεσβιακής καταγωγής του νομπελίστα.

Οι εκδηλώσεις

Για το λόγο αυτό, η «Εταιρεία Αρχιπέλαγος», με τη φροντίδα της οποίας αναστηλώθηκε και μετατράπηκε σε μουσείο το ελαιοτριβείο, συμμετέχει φέτος στις εκδηλώσεις για την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννηση του ποιητή, συνεργαζόμενη με τη σύντροφο και θεματοφύλακα του έργου του, ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου.

Οι εκδηλώσεις αυτές περιλαμβάνουν:

* Την έκθεση «Η Λέσβος του Ελύτη», η οποία συγκεντρώνει και αναδεικνύει τα τεκμήρια της λεσβιακής καταγωγής του και επιχειρεί να φωτίσει τα φυσικά στοιχεία και τις πνευματικές φυσιογνωμίες του νησιού (Σαπφώ, Κριναγόρας, Θεόφιλος) που επηρέασαν την τέχνη του. Η έκθεση, που θα λειτουργήσει μόνιμα στο «Ελαιοτριβείο - Μουσείο Βρανά», θα στεγαστεί στον υποβλητικό χώρο μιας από τις αποθήκες λαδιού, η οποία διασκευάστηκε ειδικά για να τη φιλοξενήσει. Τα εγκαίνια θα γίνουν το βράδυ της 29ης Ιουλίου και θα αποκαλυφθεί στην είσοδο του μουσείου ένα μικρό ανάγλυφο με τη μορφή του ποιητή -έργο του γλύπτη Θόδωρου Παπαγιάννη.

* Την παγκόσμια πρώτη εκτέλεση μουσικού έργου, βασισμένου στο ποίημα του Ελύτη «Της Σελήνης της Μυτιλήνης», το οποίο συνέθεσε ειδικά ο Γιώργος Κουρουπός. Η συναυλία θα γίνει στη μικρή αυλή του Ελαιοτριβείου (χωρητικότητας 230 θέσεων) στις 29 Ιουλίου, αμέσως μετά τα εγκαίνια της έκθεσης, μόνο με προσκλήσεις. Το επόμενο βράδυ θα γίνει με ελεύθερη είσοδο. Παίρνουν μέρος οι Σπύρος Σακκάς και Δάφνη Πανουργιά, ενώ η Ιουλίτα Ηλιοπούλου θα διαβάσει κείμενα του Οδυσσέα Ελύτη.

* Μια συναυλία, με ελεύθερη είσοδο, στις 31 Ιουλίου, στη μεγάλη αυλή του Ελαιοτριβείου (χωρητικότητας 2.000 θέσεων). Η Αλκηστις Πρωτοψάλτη, με τη συνοδεία του Στέφανου Κορκολή στο πιάνο, θα ερμηνεύσει τους «Προσανατολισμούς» του Ηλία Ανδριόπουλου. Ο συνθέτης θα ερμηνεύσει δύο ανέκδοτα νεανικά του τραγούδια από τον ίδιο κύκλο.


Πηγή:http://www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου