Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Οταν η ψυχανάλυση προσεγγίζει την τέχνη


Μια ενδιαφέρουσα ομιλία απόψε στην Πινακοθήκη Γρηγοριάδη στο πλαίσιο της έκθεσης «Εγγύτητα»

Αθήνα

Θεόφραστος Τριανταφυλλίδης, Αγγελος Θεοδωρόπουλος, Αριστείδης Βαρούχας, Γιάννη Τσαρούχης, Γιώργος Μπουζιάνης, Κώστας Σπυρόπουλος, Φρέντ Μπουασονάς, Σερίν Νεσάτ, Διαμαντής Διαμαντόπουλος, Φίλιππος Μαργαρίτης, Οθωνας Περβολαράκης, Ορέστης Κανέλλης, Γιώργος Ιακωβίδης, Χέλμουτ Νιούτον, Ανρί- Καρτιέ Μπρεσόν, Δημήτρης Γαλάνης, Φώτης Κόντογλου, Τζόζεφ Μπόυς, Κατερίνα Αθανασίου.

Και έπειτα, οι Κλωντ Βιγιάρ και Πιερ Μπονάρ μέσα από σπάνιες φωτογραφίες τους, ο Πιερ Πάολο Παζολίνι διαμέσου ταινιών του, παρόντες και οι Λούτβιχ Βίττγκενστάιν και Μάρτιν Χάιντεγκερ μέσα από αρχειακό υλικό.

Μια συνάντηση μεγάλων ονομάτων της τέχνης πραγματοποιείται αυτή την εποχή στην πινακοθήκη Γρηγοριάδη. Πράγματι ένα σπάνιο καλλιτεχνικό ραντεβού που επιδιώκει όχι μόνο να παρουσιάσει αλλά και να αναλύσει σε βάθος την εγγύτητα και τον ιντιμισμό (intimisme).

«Εγγύτητα: σχέσεις ανάμεσα στο δημόσιο και ιδιωτικό χώρο» είναι επομένως και ο τίτλος της ενδιαφέρουσας έκθεσης που εγκαινιάστηκε στις 15 Ιουνίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 22 Οκτωβρίου.

Μια πρωτότυπη παρουσίαση που δεν περιορίζεται στην εικαστική δημιουργία αλλά πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα καθώς η έκθεση πλαισιώνεται με μουσική, θεωρητικά κείμενα, λογοτεχνία, διαφάνειες ιστορικές φωτογραφίες, φιλμ και video art.

Τη Δευτέρα 4 Ιουλίου ωστόσο, στις 7.30 μ.μ., μία ακόμη σημαντική εκδήλωση πλαισιώνει το καλλιτεχνικό γεγονός. Θέλοντας να εμβαθύνει ακόμη περισσότερο επομένως στη σχέση της εγγύτητας με τον ιντιμισμό και την ψυχανάλυση ο ιστορικός τέχνης και επιμελητής της έκθεσης Παναγιώτης Παπαδόπουλος
προσκαλεί τον ψυχίατρο και ψυχαναλυτή Νίκο Χρηστίδη ο οποίος θα επιδιώξει να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα όπως:

Ποιο είναι το περιεχόμενο του εσωτερικού μονολόγου;
Που βρίσκεται το θεραπευτικό περιεχόμενό του;
Ποιες είναι οι κοινές αφετηρίες ανάμεσα στον Φρόιντ, τον Τζόυς και τον Μπονάρ;
Οσοι απόψε λοιπόν παρευρεθούν στην Πινακοθήκη Γρηγοριάδη(Μαρίνου Αντύπα 18, Ν। Ηράκλειο, τηλ: 210 2719744), θα έχουν την ευκαιρία όχι μόνο να απολαύσουν τα έργα σπουδαίων καλλιτεχνών αλλά και να παρακολουθήσουν μια ενδιαφέρουσα συζήτηση. Ωρα έναρξης 7.30 μ.μ.

Σημειώνεται, ότι η έκθεση λειτουργεί Δευτέρα μέχρι Παρασκευή από τις 9 π.μ - 10 μμ
Πηγή:http://www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου