Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018

Ρουά Μάτ - Ειρήνη Πέννα

ΡΟΥΑ ΜΑΤ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΕΚΘΕΣΗ
«ΤΟ ΣΚΑΚΙ ΣΕ ΑΣΠΡΟ ΚΑΜΒΑ ΜΕ ΜΑΥΡΟ ΦΟΝΤΟ. ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ, ΒΑΣΙΛΙΑΣ, ΠΙΟΝΙΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ.»

Η Ειρήνη Πέννα, για πρώτη φορά στην Αθήνα, στην «Gallery ArteVisione», Πηλίου 5, Πλ. Κολιάτσου, Κέντρο της Αθήνας, την περίοδο 29 Νοεμβρίου – 28 Δεκεμβρίου 2018
Η Ειρήνη Πέννα, από την Κέρκυρα, με ρίζες από την Ιταλία, για πρώτη φορά στην Αθήνα, σε μία ατομική έκθεση ζωγραφικής δημιουργίας, με θέμα το «ΣΚΑΚΙ». Ο δυναμικά νέος χώρος της «ArteVisione», έχοντας κατακτήσει με την αξία του μία υψηλή θέση, στις καλύτερες Galleries της Αθήνας, φιλοξενεί την Ειρήνη Πέννα, ξεκινώντας ένα δυνατό παιχνίδι σκάκι, στο Κέντρο της πόλης.Τα μοναδικά έργα τέχνης της ζωγράφου, έχοντας Βενετσιάνικες επιρροές, λόγο καταγωγής ,παντρεύουν την στρατηγική , την επιθυμία και το πάθος με την Ελληνική κουλτούρα, σε μία σκακιέρα από εντυπώσεις. Ένα παιχνίδι του άσπρου με το μαύρο , όπως το καλό με το κακό ή το ζεστό με το κρύο, είναι το δικό της παιχνίδι , με χρώμα μόνο στις μάχες. Η πνευματική υπόσταση του έργου μέσα από την αντίθεση των χρωμάτων, από τις επίδοξες μάχες και την ένταση στο σχέδιο, αντικατοπτρίζει πολλές φορές την ίδια την ζωή. “Πρόκειται πραγματικά για το παιχνίδι της ίδιας της ζωής”, μας λέει η καλλιτέχνιδα, “αλλά όχι με τη ζωή ως αντίπαλο. Η Ζωή είναι η Σκακιέρα – ο Καμβάς πάνω στον οποίο όλα εξελίσσονται. Μα πάνω από όλα λαμβάνει χώρα η πιο δύσκολη και αέναη μάχη: αυτή με τον Εαυτό μας. Μήπως η επιλογή του άσπρου και του μαύρου δεν είναι αρχετυπική με τις αντιθέσεις παρούσες και συμπληρωματικές; “ Έργα ζωγραφικής πνευματικότητας, που αγγίζουν την ζωή στις ρίζες της και αναγάγουν το αποτέλεσμα σε κάτι ανώτερο από έναν καμβά με χρώμα, σε ένα παιχνίδι συναισθήματος και λογικής όπως το σκάκι, της ζωής.
Ο Επιμελητής της Έκθεσης Αριστοτέλης Καραντής αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «Ο πολιτισμός είτε ως υλικό ώσμωσης, είτε ως προϊόν μεταλαμπάδευσης γνώσεως και κουλτούρας, μπορεί να κατανοηθεί αφενός ως όργανο πολιτικής ή οικονομικής δύναμης, αφετέρου ως εργαλείο επικοινωνίας και κατανόησης. Η συγκεκριμένη έκθεση γεφυρώνει το Σκάκι με την πραγματικότητα, το πνεύμα με την πράξη. Η Ειρήνη Πέννα εκθέτει την ζωή σε άσπρο και μαύρο, σε λάθος και σωστό μέσα από την κρίση του θεατή, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά στην Αθήνα ένα νέο-παλιό παιχνίδι το ΣΚΑΚΙ.
ΕΓΚΑΙΝΙΑ : Πέμπτη 29/11/2018, 8-11 μμ,

ArteVisione-Νικος Χιωτινης.Πηλίου 5, πλ. Κολιάτσου.
6945951345, nchiotin@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου