Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017

«Αναγωγή του βλέμματος» στην ακατέργαστη δύναμη του τοπίου

Έκθεση του Σπύρου Κωτσαλά στη γκαλερί Ευριπίδη


Κινούμενη ενάντια σε κάθε τι επιτηδευμένο, δίνοντας έμφαση στην ακατέργαστη δύναμη του τοπίου και στην ομορφιά της ανθρώπινης παρουσίας και διδάσκοντάς μας έναν νέο τρόπο, για να βλέπουμε ακόμα και τα πιο συμβατικά τοπία, η έκθεση ζωγραφικής του Σπύρου Κωτσαλά, με τίτλο «Αναγωγή του βλέμματος», εγκαινιάζεται στη γκαλερί Ευριπίδη, την Πέμπτη 15 Ιουνίου, στις 8 το βράδυ.
Στην έκθεση, η οποία θα διαρκέσει έως τις 15 Ιουλίου, πρωταγωνιστούν η απαράμιλλη ομορφιά του ελληνικού τοπίου και η μοναδικότητα της ανθρώπινης παρουσίας. Η δύναμη της εικαστικής γραφής του Σπύρου Κωτσαλά, σε συνδυασμό με την αφοσίωσή του στο ελληνικό τοπίο, είτε αστικό, είτε φυσικό, και η καθαρή και λιτή αποτύπωσή του, μας οδηγεί στις ρίζες και την παράδοση της ελληνικής ζωγραφικής.


Το σχέδιό του λειτουργεί ως μέσο για τη σχηματοποίηση του κόσμου που τον περιβάλλει, με στόχο να αποδώσει αυτά που τον συγκινούν, χωρίς να επιζητεί την τέλεια απεικόνιση, αλλά την αμεσότητα και την πηγαία εκφραστικότητα.
Στα αστικά του τοπία, πρωταγωνιστούν τα προσφυγικά μπαλκόνια του Νέου Κόσμου, που μοιάζουν να ανοίγουν ένα «παράθυρο» διαφυγής, μέσα από τις φιγούρες που εμφανίζονται κάθε φορά να πρωταγωνιστούν στον χώρο. Μια άμεση αποτύπωση του αστικού τοπίου, με έντονο αφηγηματικό χαρακτήρα, που αναδύει μια «νέα πόλη πίσω από την πόλη».





Την ίδια στιγμή, τα πρόσωπα του Σπύρου Κωτσαλά εντυπωσιάζουν με την εκφραστικότητα και την αμεσότητά τους, την οποία επιτυγχάνει με την αυτονόμηση της φιγούρας και την αρμονία των χρωμάτων, διαμορφώνοντας μια προσωπική θέαση των προσώπων και των συναισθημάτων τους.
Εξίσου απέριττη και απαλλαγμένη από κάθε τι υπερβολικό είναι και η απεικόνιση του τοπίου της ελληνικής υπαίθρου. Στόχος του καλλιτέχνη δεν είναι να προκαλέσει ή να σοκάρει, αλλά να αποδώσει την ένταση και τη ζεστασιά του ελληνικού φωτός πάνω στην ελληνική γη, αγγίζοντας την αισθητική παράδοση της βυζαντινής τέχνης, αλλά παραμένοντας πιστός στη δική του όραση του τοπίου.






Η παραστατική και χωρίς καινοτόμους τρόπους χρήση των ζωγραφικών μέσων, που συνυπάρχει διαλεκτικά με μνήμες και οπτικά βιώματα, οδηγεί σε έναν αυθορμητισμό της έκφρασης, για τον οποίο διακρίνεται ο Σπύρος Κωτσαλάς. Αψηφώντας συχνά τους νόμους της προοπτικής, εκφράζει μια ατμόσφαιρα και ένα τοπίο τόσο οικείο, που προκαλεί τον θεατή να λειτουργήσει ως «αναγνώστης», αναζητώντας τη δική του αλήθεια πίσω από τις εικόνες.
«Επιφορτισμένος με το αίσθημα της ευθύνης του σύγχρονου δημιουργού»
Η ιστορικός τέχνης Λουΐζα Καραπιδάκη επισημαίνει στον κατάλογο που συνοδεύει την έκθεση: «Εστιάζοντας στο τρίπτυχο “άνθρωπος, φύση, αστικό τοπίο”, ο Σπύρος Κωτσαλάς επινοεί και διαμορφώνει ζωγραφικά εικόνες γεμάτες χρώμα και πλαστικότητα, επιλεκτικά περιγραφικές, στοχεύοντας στην αναγωγή του βλέμματος και σε έναν ανοιχτό διάλογο με τον θεατή.





(…) Ο Κωτσαλάς, επιφορτισμένος με το αίσθημα της ευθύνης του σύγχρονου δημιουργού, του δεινού μάστορα των χρωμάτων, του απόλυτου γνώστη στη χρήση των υλικών, αλλά και της εξαιρετικής ευχέρειας σε διάφορες τεχνοτροπίες, καθιερώνει μέσα από τη θεματογραφία του την αισθητική της προσωπικής του γραφής και της ατομικής καλλιτεχνικής του ταυτότητας».
Πληροφορίες
Γκαλερί Ευριπίδη: Ηρακλείτου 10 & Σκουφά - Κολωνάκι, τηλ: 210 3615249 και 210 3615909. Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή: 11.00 - 20.30, Τετάρτη: 11.00 - 17.00 και Σάββατο: 11.00 - 16.00, Κυριακή και Δευτέρα: κλειστά. Ο χώρος πληροί τις προϋποθέσεις για την πρόσβαση ΑΜΕΑ.
Πηγή:gkoul@naftemporiki.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου