Κυριακή, 22 Μαΐου 2016

"SPIRITUAL MATERIALISM": Ο υλισμός συναντά την πνευματικότητα στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλέανα Τούντα

Η έκθεση αποτελεί έναν διάλογο μεταξύ 8 Αβοριγίνων Αυστραλών και 8 σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών.
Πίσω από κάθε δημιουργία, αυτό που την στηρίζει σαν αψίδα, είναι η πίστη. Όταν κάποιος πιστεύει, τότε γίνονται θαύματα.
Henry Miller
Ιδανικά, θα έπρεπε να τραγουδάμε για την τέχνη... μαζί με κάποιον άλλο...
Γιώργος Λάππας
Σε κάθε κοσμογονία, σε κάθε μοντέλο που αφορά στην γέννησή μας, υπάρχουν πάντα δύο αρχές που βρίσκονται σε διαρκή σύγκρουση μεταξύ τους: το φως και το σκοτάδι, η τυραννία και η ελευθερία, το πνεύμα και ο υλισμός.




 Το να ακολουθείς πιστά το πνευματικό μονοπάτι είναι μια πολύ λεπτή διαδικασία, ακριβώς όπως είναι και το να απολαμβάνεις την καθημερινότητα. Με κάποιο τρόπο, ορισμένοι Έλληνες καλλιτέχνες φαίνεται να γνωρίζουν τις διαδρομές που οδηγούν στο κάλπικο και στην (αυτό-)εξαπάτηση. Ο καθένας με τον δικό του τρόπο, είναι όλοι αληθινοί φάροι θάρρους και πίστης, πέρα ​​από τα εξειδικευμένα ταλέντα τους. Ίσως αυτό να είναι το αποτέλεσμα μερικών μπερδεμένων καλωδίων στο πίσω μέρος του εγκεφάλου τους ή  ίσως είναι το αποτέλεσμα μιας ηλιόλουστης παιδικής ηλικίας, ποιος μπορεί να ξέρει... Η τέχνη είναι οδηγός της δημιουργίας και της πίστης στην αδιάκοπη ζύμωση ζωής και θανάτου




 Αυτό ακριβώς είναι το κοινό στοιχείο με τις ζωοποιούς διεργασίες των Αβοριγίνων Αυστραλών των νησιών Tiwi. Η δημιουργία της τέχνης τούς βοηθά να μεταμορφώσουν και να αξιοποιήσουν αυτό που ήδη υπάρχει μέσα τους. 




 Για την επιμέλεια αυτού του εικαστικού διαλόγου ο Δημήτρης Αντωνίτσης χρειάστηκε να δημιουργήσει έναν νοητό χώρο για εσωτερική ανάπτυξη και πνευματική υπέρβαση, το ισοδύναμο μιας προσευχής. Αυτό χρειάζεται τώρα ο κόσμος (της τέχνης): χώρο για να παρατηρήσουμε τον συνάνθρωπό μας, την ψυχή μας, και τις τόσες διαφορετικές φωνές. 




 Συμμετέχοντες καλλιτέχνες:
Νίκος Αλεξίου, Δημήτριος Αντωνίτσης, Ευγενία Αποστόλου, Κωνσταντίνος Λαδιανός, Ιωάννης Καρδαμάτης, Γιώργος Λάππας, Χρήστος Ραφτόπουλος, Ανώνυμος, Carol Puruntatameri, Paulina Puruntatameri, Jacqueline Puruntatameri, Cornelia Tipuamantumirri, Susan Wanji Wanji, Jane Margaret Tipuamantumirri, Karina Coombes, Miriam Stasi 





 Ιnfo
Εγκαίνια: Τρίτη 17 Μαΐου στις 19:30
Διάρκεια: 17.05.2016 – 23.07.2016
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη - Παρασκευή 15:00 – 20:00, Σάββατο 12:00 – 16:00

Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα
Αρματολών & Κλεφτών 48, Αθήνα 114 71
τηλ:+30 210 6439466 / fax:+30 210 6442852
ileanatounta@art-tounta.gr
Πηγή: http://www.clickatlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου