Κυριακή 22 Μαΐου 2016

Έκθεση του Ai Weiwei για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Έργα του ριζοσπαστικού Κινέζου καλλιτέχνη, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνηs

 Πρόκειται για την πρώτη παρουσίαση έργων του Ai Weiwei στην Ελλάδα, καθώς και για τη μοναδική έκθεσή του που φιλοξενείται σε αρχαιολογικό Μουσείο παγκοσμίως μέχρι σήμερα.


Ένας από τους σημαντικότερους και πιο ριζοσπαστικούς Κινέζους καλλιτέχνες των τελευταίων δεκαετιών, ο εικαστικός, αρχιτέκτονας, συγγραφέας, κινηματογραφιστής και πολιτικός ακτιβιστής Ai Weiwei παρουσιάζει την πρώτη του έκθεση στην Ελλάδα, η οποία  πραγματοποιείται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, σε επιμέλεια του Michael Frahm.

Με σκοπό να μυήσει το κοινό στην καλλιτεχνική προσέγγιση του Ai Weiwei, μέσα από πολλά και σημαντικά έργα, ορισμένα από τα οποία θα εκτίθενται στους ορόφους των μονίμων συλλογών του Μουσείου, η έκθεση «Ai Weiwei at Cycladic», στην οποία ο καλλιτέχνης παρουσιάζει και ένα νέο έργο, εμπνευσμένο από τη συλλογή του Μουσείου, θα διαρκέσει από τις 20 Μαΐου έως τις 30 Οκτωβρίου.

 Rebar and Case.

 Πρόκειται για την πρώτη παρουσίαση έργων του Ai Weiwei στην Ελλάδα, καθώς και για τη μοναδική έκθεσή του που φιλοξενείται σε αρχαιολογικό Μουσείο παγκοσμίως μέχρι σήμερα. Το 10% των συνολικών εσόδων της έκθεσης, των πωλήσεων και των χορηγιών θα δοθεί απευθείας σε αυστηρά επιλεγμένες ΜΚΟ, που δραστηριοποιούνται ανά την Ελλάδα για τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης.
Ριζοσπαστικός, με δριμύτατη κριτική ματιά
Πολυδιάστατος και πολυπράγμων, ο Ai Weiwei γεννήθηκε στο Πεκίνο, το 1957. Έχει ασκήσει δριμύτατη δημόσια κριτική στην κινεζική κυβέρνηση, σε θέματα που αφορούν στη δημοκρατία και στα ανθρώπινα δικαιώματα. Έχει διερευνήσει και αναδείξει σκάνδαλα κυβερνητικής διαφθοράς και έχει θίξει ζητήματα σχετικά με την ποιότητα της ζωής στη σύγχρονη Κίνα.

 Chandelier.

 Στις 3 Απριλίου του 2011, συνελήφθη στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Πεκίνου και τέθηκε υπό κράτηση για 81 ημέρες, χωρίς να έχει ασκηθεί εναντίον του καμία επίσημη κατηγορία. Η επίσημη εκδοχή για την κράτησή του ήταν «οικονομικά αδικήματα». Όταν αποφυλακίστηκε, του απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα, καθώς και οι δημόσιες τοποθετήσεις, ενώ ζούσε υπό τη στενή παρακολούθηση της κυβέρνησης. Τελικά, το διαβατήριό του τού επεστράφη το 2015.
Είναι περισσότερο γνωστός για τα γλυπτά και τις μεγάλης κλίμακας εγκαταστάσεις του, που συνδέουν εννοιολογικά την παραδοσιακή τέχνη και νοοτροπία της Κίνας με τα σύγχρονα πολιτικά μηνύματα. Στα γλυπτά του, συχνά, επαναχρησιμοποιεί υλικά, που χρησιμοποιούνταν στην αρχαιότητα, όπως πηλό, ξύλο από κατεστραμμένους ναούς, μάρμαρο και ίασπιν, συνδέοντας έτσι το παρελθόν με το παρόν, την παλιά Κίνα με τη νέα.

 Cao.

 Επίσης, συμμετέχει σε μακροχρόνια ερευνητικά προγράμματα και πρωτοβουλίες, όπως το «Έρευνα Πολιτών» (“Citizen’s Investigation”) για τα θύματα του σεισμού στην επαρχία Sichuan το 2008, και εργάστηκε ως καλλιτεχνικός σύμβουλος στον σχεδιασμό του Εθνικού Σταδίου του Πεκίνου («Η Φωλιά του Πουλιού») για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008. Το έργο του έχει παρουσιαστεί σε σημαντικές εκθέσεις και πολιτιστικούς χώρους σε όλον τον κόσμο.
Η συνεργασία με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Η έκθεση «Ai Weiwei at Cycladic» προέκυψε μετά από πρόσκληση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης στον Ai Weiwei να παρουσιάσει μια σειρά έργων, που αναδεικνύουν την καλλιτεχνική του προσέγγιση, την έμφαση του έργου του στην ιστορία και την πολιτισμική κληρονομιά, καθώς και την κριτική του ματιά στα σύγχρονα πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα. Η συνεργασία αυτή ξεκίνησε το 2015, όταν ο καλλιτέχνης επισκέφτηκε την Αθήνα και τη Λέσβο, όπου και εγκατέστησε το εργαστήριό του. Ορισμένα από τα έργα του εκεί, θα συμπεριληφθούν στην έκθεση, απευθύνοντας ένα οικουμενικό μήνυμα ελπίδας για το μέλλον.

 Remains.

 Δίνοντας την αφορμή στον Ai Weiwei να εισέλθει σε έναν διάλογο με την κυκλαδική τέχνη, η έκθεση περιλαμβάνει 25 έργα του, μεταξύ των οποίων ορισμένες από τις πιο γνωστές του δημιουργίες, όπως τα «Grapes» (2011), «Divina proportione» (2012), «Mask» (2011) και «Cao» (2014), καθώς και ένα νέο έργο του, εμπνευσμένο από τη συλλογή του Μουσείου. Μέσα από την έκθεση, θα διερευνηθεί ο τρόπος, με τον οποίο ο καλλιτέχνης αξιοποιεί υλικά γνωστά ήδη στην αρχαία τέχνη, όπως το μάρμαρο, και παραδοσιακές τεχνικές, όπως η ξυλογλυπτική.
Εκτίμηση για το παρελθόν και ελπίδα για το μέλλον
Ο επιμελητής της έκθεσης Michael Frahm, εξηγεί «Ο Ai ανατρέχει συχνά στο παρελθόν, για να αντλήσει έμπνευση, και εργάζεται με υλικά που έχουν πολιτισμικούς συσχετισμούς. Γι’ αυτό και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης αποτελεί τον ιδανικό χώρο, για να φιλοξενήσει την πρώτη έκθεση του καλλιτέχνη στην Ελλάδα. Γιατί οι αρχαιολογικές συλλογές του Μουσείου εκφράζουν την εκτίμησή του για το παρελθόν, καθώς και την ελπίδα που τρέφει για το μέλλον. Είμαστε, επίσης, πολύ χαρούμενοι που η συνεργασία μας με το Μουσείο θα βοηθήσει άμεσα τους ανθρώπους, τους οποίους ο Ai συνάντησε στη Λέσβο».




 Πληροφορίες
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: Νεοφύτου Δούκα 4, Βασιλίσσης Σοφίας και Ηροδότου 1 - Αθήνα, τηλ.: 210 7228321 - 3. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή και Σάββατο: 10.00 - 17.00, Πέμπτη: 10.00 - 20.00, Κυριακή: 11.00 - 17.00, Τρίτη: κλειστά. Είσοδος: 7 ευρώ.
Πηγή: naftemporiki.gr





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου