Κυριακή, 3 Απριλίου 2016

Βασίλης Καρακατσάνης “Carpets 2”

Βασίλης Καρακατσάνης

“Carpets 2”
ζωγραφική

Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Γιώργος Τζάνερης

Εγκαίνια:  Τρίτη 5 Απριλίου 2016 / Ώρα 20:00
Διάρκεια έκθεσης: 5  έως 30 Απριλίου 2016
  
‘Carpets 2’
Ο Βασίλης Καρακατσάνης παρουσιάζει την ‘ιδιόρρυθμη’ οικογένεια Abd Al Aziz, που με έδρα τη Βηρυτό και με δραστηριότητα σε διάφορες πόλεις, ειδικά της Μεσογείου, εμπορεύεται ‘μαγικά’ χαλιά, σε ανθρώπους που έχουν το κουράγιο να ταξιδέψουν μαζί τους, ζώντας τη ψευδαίσθηση ή τη πραγματικότητα. Τα μέλη της οικογένειας είναι διασκορπισμένα σε διαφορετικές πόλεις, κρατώντας έτσι την αυτοτέλεια της προσωπικής τους ζωής, επηρεάζοντας τους αγοραστές ο καθένας, με τη δυναμική του ή χρησιμοποιώντας άλλους τρόπους, σαγήνης ή μαγείας. Τα κέρδη τα διαχειρίζεται ισόποσα για όλα τα μέλη της οικογένειας, εταιρεία με έδρα τη Γενεύη.

Μετά από 25 χρόνια, ο Καρακατσάνης επανέρχεται με ένα θέμα που τον έχει απασχολήσει στο παρελθόν, αλλά με άλλο κίνητρο. Το 1991 στη Galerie Titanium ο Βασίλης Καρακατσάνης σε συνεργασία με την Μάγια Τσόκλη, παρουσίασε τα ‘Carpets 1’. Έργα ζωγραφικής μεγάλων διαστάσεων, που με θεματολογία τα χαλιά προσέγγισαν την εφαρμογή τυπωμένων έργων του σε ύφασμα και τη δημιουργία  γυναικείων ρούχων από την Τσόκλη, με μια επίδειξη-συνομιλία, στο χώρο της γκαλερί.

Η εικαστική του προσέγγιση σήμερα δεν είναι τίποτε άλλο, από την ‘οριζόντια διατομή’, των περισσότερων προσεγγίσεων του, όλα τα χρόνια της δουλειάς του, με ‘κλειδί’ τελικά το ύφασμα, υλικό που κυριάρχησε στη ζωγραφική του προσπάθεια, τόσο σαν στοιχείο του περιβάλλοντα χώρου, αλλά και με σαφέστατη <βιωματική σχέση*>. [*ΤΑ ΝΕΑ, 4/12/1989 Αθήνα, Χάρης Καμπουρίδης]

[επιλογή εκθέσεων, όπου κυριαρχούσε το ύφασμα σαν εικαστικό υλικό]
“Clothes” Το Τρίτο Μάτι/Αθήνα 1989 & Galleria Fontanella Borghese/Ρώμη  -  “Carpets 1” Galerie Titanium/Αθήνα (σε συνεργασία με Μ. Τσόκλη) 1991  -  “Flags” Vicky Dracos Contemporary Art, PDR/Αθήνα 1992  -  “Party”  Kreonidis Art Galleries/Αθήνα & Θεσσαλονίκη  1996  -  “Sarong” Espace Kreonidis/Αθήνα (σε συνεργασία με τους Μ. Ασλάνη, Δ. Βαλέντε, Μ. Τσόκλη) 1998  -  “Urban Materials”  Galerie Zήτα-Mι/Θεσσαλονίκη  2005  -  “Urban Behaviours” έκφραση-γιάννα γραμματοπούλου/Αθήνα  2008  -  “Urban Details” Morfi Gallery/Λεμεσός 2015  -  “Roma’s Urban Tools”  Corinne Pinelo Art Gallery/Κωνσταντινούπολη 2015

Ο Βασίλης Καρακατσάνης (γ.1957, Αθήνα) ζει & εργάζεται στην Αθήνα. Έχει εκθέσει (ατομικές εκθέσεις) στην Ελλάδα, Κύπρο, Ισπανία, Ιταλία, Ινδονησία, Ισημερινό, Τουρκία, Δανία & Γερμανία παρουσιάζοντας το προσωπικό του εικαστικό λεξιλόγιο, αντλώντας θεματικές ενότητες κυρίως από βιωματικές εμπειρίες και από την παρατήρηση του οικείου κόσμου που τον περιβάλλει. Οργανώνει συχνά τις συνθέσεις του με θεατρική αντίληψη και ανάγει το καθημερινό αντικείμενο σε δομικό στοιχείο των έργων του. Χρησιμοποιεί καθαρή και πλούσια χρωματική κλίμακα με ζωηρές χρωματικές αντιθέσεις, μεταπλάθοντας με εικαστικές παρεμβάσεις αυτούσια στοιχεία του υπαρκτού και βιωματικού του χώρου και διερευνώντας με ευαισθησία τα όρια μεταξύ πραγματικότητας και ψευδαίσθησης.
www.v-karakatsanis.gr

Χάρητος 35, Κολωνάκι, 10675 Αθήνα
T: 211 7100 566   E: g.tzaneris@gmail.com
W: www.gallerygenesisathens.com

Ώρες λειτουργίας:
Τρίτη – Πέμπτη – Παρασκευή 11:30 – 21:30  &  Τετάρτη – Σάββατο 11:30 – 15:30

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου