Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

Θεοί και Θνητοί από τον Όλυμπο στη Νέα Υόρκη

Το Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Υόρκης, στην παρουσίαση της πρώτης του ολοκληρωμένης σεζόν από την ανακαίνιση του εκθεσιακού του χώρου στην καρδιά του Μανχάταν, προσφέρει στο κοινό μια σπάνια αρχαιολογική έκθεση, εγκαταστάσεις σύγχρονης τέχνης και μια ποικιλία εκδηλώσεων και υλικού, τόσο στον εκθεσιακό του χώρο όσο και διαδικτυακά, για ανθρώπους κάθε ηλικίας, στη διάρκεια ενός τριμήνου αφιερωμένου στη θεματική «Θεοί και Θνητοί».
Ο Όλυμπος, η κορυφή του οποίου ήταν γνωστή στην αρχαιότητα ως η κατοικία των θεών, παρέχει την πραγματική και συμβολική τοποθεσία για αυτό το ευρείας κλίμακας πρόγραμμα.
Από τις 24 Μαρτίου έως τις 18 Ιουνίου, οι επισκέπτες του Ωνασείου Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Υόρκης έχουν τη δυνατότητα:
-να εξερευνήσουν τα τοπία και τους ήχους του Ολύμπου
-να μάθουν για τη ζωή των ανθρώπων που έχουν κατοικήσει και κατοικούν στις πλαγιές του
-να βιώσουν αποκρίσεις σύγχρονων καλλιτεχνών σε αυτόν τον διαποτισμένο με ιστορία και μυθολογία τόπο
-να συζητήσουν για την έκθεση και τα ζητήματα που αυτή θέτει για το σήμερα, με τον φιλόσοφο Σάιμον Κρίτσλεϋ
-να παίξουν το ρόλο του αρχαιολόγου σε ένα βιντεοπαιχνίδι που δημιουργήθηκε ειδικά για τη συγκεκριμένη έκθεση, με τίτλο Secrets of the Past – Excavating the City of Zeus (Μυστικά του παρελθόντος – Ανασκαφή στην πόλη του Δία)
-και να δουν μια αποκλειστική έκθεση σπάνιων αρχαιοτήτων από την πόλη του Δίου στον Όλυμπο -ορισμένα από τα οποία δεν έχουν εκτεθεί ποτέ στο παρελθόν στο κοινό, υπό την επιμέλεια του Δρα Δημήτριου Παντερμαλή, Προέδρου του Μουσείου Ακρόπολης και Υπευθύνου Ανασκαφών στο Δίον.


Όλες οι εκθέσεις και οι εκδηλώσεις στο Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Υόρκης είναι ανοιχτές και δωρεάν για το κοινό.

Ο Δρ Αντώνης Σ. Παπαδημητρίου, πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, δήλωσε σχετικά: «Λέγεται ότι η ιστορία είναι αυτό που νομίζουμε ότι συνέβη πραγματικά, με βάση κυρίως τα ιστορικά στοιχεία που έχουν διασωθεί. Αυτή η έκθεση αποτελεί ένα “ζωντανό” παράδειγμα αυτής της ρήσης. Κατά τ' άλλα, εννοείται ότι ο καθένας από εμάς επιλέγει τους δικούς τους θεούς και τη διαδρομή του προς το δικό του “ιερό βουνό”. Αυτή η μεγάλη έκθεση, πραγματικά σηματοδοτεί την επαναλειτουργία του εκθεσιακού χώρου στο Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Υόρκης, μετά από τριετή ανακαίνιση. Αδημονούμε να καλωσορίσουμε επισκέπτες από την Αμερική, αλλά και ολόκληρο τον κόσμο στο νέο μας χώρο, που πλέον είναι έτοιμος να φιλοξενήσει μια νέα σειρά από εκθέσεις Τέχνης και Πολιτισμού, οι οποίες, ακολουθώντας την καθιερωμένη παράδοση του Ωνασείου Πολιτιστικού Κέντρου της Νέας Υόρκης, θα συνεχίσουν να διερευνούν και να παρουσιάζουν την ελληνική κληρονομιά, «αμφισβητώντας» όμως τα δεδομένα στερεότυπα περί των αρχαίων κοινωνιών και των πολιτισμών τους».


Αναφερόμενος στην έκθεση, ο Δημήτρης Παντερμαλής δήλωσε: «Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 45 ετών, με τις εργασίες στην τοποθεσία της αρχαίας πόλης του Δίου, καταφέραμε όχι μόνο να εντοπίσουμε αρχαία κτίσματα και αντικείμενα, αλλά και να χαρτογραφήσουμε τις ζωές πολλών μεμονωμένων ανθρώπων ανά τους αιώνες. Η έκθεση “Θεοί και Θνητοί στον Όλυμπο: Αρχαίο Δίον, η πόλη του Δία”, στόχο έχει να προσφέρει στους επισκέπτες μια αίσθηση του Δίου, μέσω της παρουσίασης ορισμένων από τα σημαντικότερα ευρήματα, καθώς και να τους συστήσει στο θαύμα του φυσικού περιβάλλοντος που ενέπνευσε τους αρχαίους να διαμορφώσουν ένα ιερό κέντρο στους πρόποδες του Ολύμπου».
Η Αμάλια Κοσμετάτου, Εκτελεστική Διευθύντρια και Διευθύντρια Πολιτιστικού Προγράμματος του Θυγατρικού Ιδρύματος Ωνάση στις ΗΠΑ, δήλωσε: «Αυτή την άνοιξη, παρουσιάζουμε μια μεγάλη έκθεση και προγράμματα για το κοινό, που αντλούν έμπνευση από την ελληνική μυθολογία και μεταφέρουν τη συζήτηση στο παρόν. Εισερχόμαστε σε ένα διάλογο με την αρχαία και σύγχρονη τέχνη, τις αρχαίες και σύγχρονες ιδέες, εμπνεόμενοι από τη ζωή στην αρχαία πόλη του Δίου και το φυσικό περιβάλλον του Ολύμπου, στοχαζόμενοι πάνω στη θεία και την ανθρώπινη κατάσταση, πάνω στο αιώνιο και το εφήμερο. Προσφέροντας προγράμματα για όλες τις ηλικίες, παρέχουμε ένα φόρουμ για δημιουργική, πρωτότυπη σκέψη σχετικά με την κλασική πολιτιστική κληρονομιά και τη σχέση της με το σήμερα».
Πηγή: http://www.tff.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου