Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

REM BRAND NAME project

Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος μας καλεί να παίξουμε ένα επιτοίχιo art-παιχνίδι από τις 11 έως και τις 30 Δεκεμβρίου. Με την τελευταία έκθεση  για το 2014 με τίτλο “Rem Brand Name – Η γνησιότητα του καλλιτέχνη”,  ένα εικαστικό project των φοιτητών του 3ου εργαστηρίου Ζωγραφικής ΤΕΕΤ Φλώρινας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, μπορούν όλοι να αποκτήσουν ένα έργο τέχνης δίνοντας, γιατί όχι, έστω και  5 ευρώ!
Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το project, που υποστηρίζεται στην Αθήνα από την αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος και στη Θεσσαλονίκη από την γκαλερί Λόλα Νικολάου, είναι προ των πυλών. Νέοι εικαστικοί, κυρίως τελειόφοιτοι και απόφοιτοι από τις σχολές καλών της Ελλάδας καλούνται να δημιουργήσουν έργα με σκοπό να κεντρίσουν το ενδιαφέρον του φιλότεχνου κοινού και να «ανεβάσουν» τη Φήμη τους ως καλλιτέχνες.
Όποιος εισέρχεται στο χώρο της γκαλερί θα βλέπει κρεμασμένο ένα αντίγραφο του πορτραίτου του Ρέμπραντ (αυτοπορτραίτο με τραγιάσκα) να δεσπόζει στο χώρο. Τα υπόλοιπα έργα τα οποία έχουν δημιουργήσει 60 νέοι καλλιτέχνες θα βρίσκονται σε διαφορετικό χώρο, ένα ιδιότυπο ντεπό, μια τράπεζα φύλαξης έργων τέχνης .

Οι όροι για αυτό το επιτοίχιο art- παιχνίδι λειτουργούν ως εξής:
Ο καθένας από εμάς μπορεί να «παίξει» δοκιμάζοντας την τύχη του και να κερδίσει ένα έργο πιθανά με ελάχιστα χρήματα.
Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να πλειοδοτήσει για κάθε ένα από τα έργα αγοράζοντας ΦΗΜΕΣ (λαχνούς), κόστους 5€ η μία και στη συνέχεια να τοποθετήσει το έργο που επέλεξε στο ισόγειο της γκαλερί σε θέση επιλογής του σε σχέση με το πορτραίτο του Ρέμπραντ, δίνοντας του ιδιαίτερη αξία.
Φυσικά, υπάρχει και η δυνατότητα να αγοράσει κάποιος ένα έργο στην προκαθορισμένη τιμή του (οι τιμές των έργων είναι ιδιαίτερα προσιτές).
Σε περίπτωση που ένα έργο αποκτηθεί στην αρχική του τιμή και ενώ έχει ήδη πλειοδοτηθεί με κάποιες ΦΗΜΕΣ από άλλους ενδιαφερόμενους, εκείνοι θα πρέπει να μεταφέρουν τις πλειοδοτήσεις τους (ΦΗΜΕΣ) σε άλλα έργα.
Γνωστοί ιστορικοί τέχνης, θα επισημάνουν πριν το άνοιγμα της έκθεσης τα έργα της προτίμησής τους.
Στο τέλος της έκθεσης στις  30 Δεκεμβρίου,  όλα τα έργα για τα οποία αγοράστηκαν Φήμες θα κληρωθούν ένα- ένα, μεταξύ εκείνων που έχουν αγοράσει ΦΗΜΕΣ για αυτά, δίνοντας τη δυνατότητα σε κάποιον τυχερό να αποκτήσει ένα εικαστικό έργο πιθανά και με 5€. Βέβαια όσες περισσότερες ΦΗΜΕΣ δώσει κάποιος για ένα έργο τόσες περισσότερες πιθανότητες έχει να το αποκτήσει. Η κλήρωση θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω Internet από το site του Τεχνοχώρου.


Ο Χάρης Κοντοσφύρης υπεύθυνος καθηγητής του 3ου εργαστηρίου Ζωγραφικής ΤΕΕΤ Φλώρινας γράφει σχετικά:
«Με αφορμή το αυτοπορτραίτο του Rembrandt με τραγιάσκα θα διερευνήσουμε στιγμές υποκειμενικότητας και αυθεντικότητας στην  εικαστική καθημερινή ζωή. Ζωγράφος, γλύπτης ή καλλιτέχνης. Η γνήσια ατομικότητα δεν μπορεί παρά να είναι η σύνθεση μιας συγκεκριμένης ιδιαιτερότητας με το καθολικό. Για να μπορέσει το υποκείμενο ζωγράφος-γλύπτης να εμφανιστεί ως καλλιτέχνης πρέπει ταυτόχρονα να είναι πλούσιο σε ένα περιεχόμενο ιδιότυπο και ωστόσο γενικεύσιμο. Αυτή η ολοκλήρωση έρχεται με μια σειρά ενδιάμεσων δραστηριοτήτων που μας προμηθεύει η αισθητική. Τι εκκλήσεις εκπέμπει μέσα στην κοινωνία ο καλλιτέχνης; Η Αγορά της τέχνης τι συνδιαμορφώνει; Παραμένει ανάρμοστη ως προς τον καλλιτέχνη;  Θα ενδώσουμε στις πλάνες της χαμένης παράδοσης ή θα σταθούμε στο επίπεδο της πρόκλησης που εκτοξεύει η απόσυρση του καταναλωτικού κόσμου; Πώς ένας καλλιτέχνης βλέπει τον καλλιτέχνη-εαυτό;»

 Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Δημήτρης Ανδρεοσόπουλος, Katarina Vasickova, Βασίλης Αλεξάνδρου, Ελευθερία Ανδριανοπούλου, Νικόλας Αντωνίου, Νικόλαος Βουτσέλας, Πηνελόπη Γαΐτη, Aναστασία Γιοβάνογλου, Αφροδίτη Γκρίζη, Τζίνα Δελλασούδα, Μάρα Δημοπούλου, Κωνσταντίνος Δρούκας, Ελωίζος Θεμιστοκλέους, Μαρί Θεοφίλου, Ευαγγελία Καραστέργιου, Γιώργος Κορμπάκης, Δέσποινα Κοταλακίδου, Μαρία Κωνσταντινοπούλου, Σοφία Λιβανού, Άννα Λιόκα, Ανδριάννα Μαλτέζου, Χαράλαμπος Μαργαρίτης, Έλενα Μαρίνου, Θεόδωρος Μαυρίδης, Ευαγγελία Μενούνος, Ειρήνη Μνατσακανιάν, Δήμητρα Μπαϊρακτάρη, Θανάσης Μπλιούμης, Όλγα Μπογδάνου, Άννα Μπονάρου, Κυριάκος Μπουρνάς, Αλεξάνδρα Νάκου, Περσεφόνη Νικολακοπούλου, Κατερίνα Ξαρχοπούλου, Χρυσούλα Ξυνέλη, Αγγέλα Παναγιώτου, Μαρία Παναγιώτου, Γιώργος Πανταζής, Κορίνα Παπαφράγκου, Ελένη Παρχαρίδου, Eιρήνη Πουλιάσση, Έλενα Προβατά, Αργύρης Ρήμος, Άννα-Μαρία Σαμαρά, Βίκη Σαμουηλίδου, Ίριδα Σπίνουλα, Χριστίνα Τζάνη, Αικατερίνη Τουρτούρα, Αναστασία Τρυγούτη, Νικολέτα Τσαντίκη, Μάνθα Τσιάλιου, Παναγιώτης Τσίκος, Μαρία Τσινιά, Αλεξάνδρα Τσιτσιντά, Ιωάννα Τσόγκου, Παναγιώτης Φερεντίνος, Γαβριήλ Φτελκόπουλος, Γεσθημανή Χατζή, Λίλια Χατζηγεωργίου, Χαρίτα Χατζηνεοφύτου, Μάγδα Χριστοπούλου. 


Μπορείτε να βρείτε το πρωτότυπο έργο του Rembrandt στον ακόλουθο σύνδεσμο: http://www.rembrandtpainting.net/slf_prtrts/gorget.htm

 Εγκαίνια Έκθεσης: Πέμπτη  11 Δεκεμβρίου 2014, 20:00
Διάρκεια Έκθεσης:  11-30 Δεκεμβρίου 2014
Κλήρωση έργων: Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014, 15:00
Ημέρες και ώρες λειτουργίας:
Παρασκευή 12 και Τρίτη 16 έως Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 11:00-14:30 και 17:30-20:30
Δευτέρα και Τρίτη 22,23 και 29,30 Δεκεμβρίου 11:00-20:30
Σάββατα, Κυριακές και Παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς 11:00-17:00


3 σχόλια:

  1. Ειλικρινά μια υπέροχη πρωτοβουλία, αγαπητή μου και καλημέρα σου.
    Να ευχηθώ να έχει επιτυχία διότι αξίζει τον κόπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλό βράδυ και σε σας!πράγματι αξίζει!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητή μου Μαρία
    Να σου ευχηθώ να έχεις μιαν όμορφη και χαρούμενη χρονιά.
    Χρόνια σου πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή